Η φωτογραφία με το πρόωρο μωρό και το πλεχτό του χταποδάκι

Τα πλεκτά χταπόδια που αγαπούν τα πρόωρα μωρά

Η φωτογραφία με το πρόωρο μωρό και το πλεχτό του χταποδάκι

πηγή: Facebook @Calvary Hobart- Maternity,

Τη φωτογραφία με το μωρό στη ΜΕΝΝ και το πλεχτό χταποδάκι που υπάρχει στο πλευρό του, αναδημοσίευσε μια μαμά με πρόωρο μωρό στη σελίδα της στο Instagram. Η αρχική πηγή της φωτογραφίας έρχεται από το Calvary Hobart- Maternity, μια σελίδα στο Facebook.

«Τα πλεχτά χταποδάκια δεν είναι απλά χαριτωμένα. Έχουν σκοπό. Και θα ήθελα να γνώριζα για αυτά όταν η Nahla μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ αμέσως μετά τη γέννησή της», έγραψε μια μαμά κάτω από την ανάρτησή της.

Μικρά πλεχτά χταποδάκια και πρόωρα μωρά

Τα μικρά χταπoδάκια πλέκονται από ομάδες όπως η ομάδα «Octopus for a Preemie», με τέτοιο τρόπο ώστε τα πλοκάμια μοιάζουν με τον ομφάλιο λώρο.

Τα πλεχτά χταποδάκια τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδες ή κούνιες με πρόωρα μωρά, επιτρέποντάς τους να πιάσουν με τα μικροσκοπικά τους δαχτυλάκια τα πλοκάμια. Ενώ μεγαλώνουν τα μωρά μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους, πιάνουν και παίζουν με τον ομφάλιο λώρο τους. Αυτό ακριβώς μιμείται και ένα τέτοιο λούτρινο χταπόδι.

Τα πρόωρα νεογέννητα μωρά, τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδες και κάποια -υποχρεωτικά- καλωδιώνονται για να παρακολουθείται η υγεία τους. Πολλά από αυτά τα μωράκια παίζουν με τα καλώδιά τους, και άθελά τους τα τραβούν. Το χταποδάκι, που τοποθετείται δίπλα σε ένα πρόωρο μωρό, κάνει το βρέφος να αφήσει τα καλώδια και να ασχοληθεί με τα πλεχτά και στριφογυριστά πλοκάμια του παιχνιδιού που έχει δίπλα του.

plexto-xtapodi-gia-prooro-moro.jpg

πηγή: Facebook @Calvary Hobart- Maternity,

Εάν ξέρετε ότι θα γεννήσετε -εκ των προτέρων- πρόωρα, μπορείτε να αναζητήσετε και να προμηθευτείτε ένα τέτοιο χταποδάκι. Ακουμπήστε το για λίγες ημέρες επάνω στο στήθος σας, τυλίξτε το μέσα σε ρούχα σας και αυτό για να πάρει το χταποδάκι τη μυρωδιά σας.

Αν πάλι γεννήσετε πρόωρα κάντε ακριβώς το ίδιο. Τουλάχιστον αυτό συμβουλεύει η μαμά που έκανε την ανάρτηση.

«Το να αφήσω το μικρό μου κοριτσάκι στη ΜΕΝΝ και να γυρίσω σπίτι μόνη, ήταν αυτό που με πονούσε περισσότερο. Πονούσε η καρδιά μου που δεν μπορούσα να είμαι δίπλα της κάθε δευτερόλεπτο, να της τραγουδάω και να της κρατάω τα χέρια. Έτσι, το να έχω κάτι τέτοιο που θα μύριζε σαν εμένα και θα την έκανε να νιώθει ασφάλεια, θα με έκανε να νιώθω καλύτερα γνωρίζοντας, ότι παρόλο που δεν ήμασταν μαζί, ένα μικρό κομμάτι μου θα βρισκόταν δίπλα της!».

Τι πιο όμορφο από το να μπορεί ένα πρόωρο μωρό να μυρίζει τη μαμά του;

Πλεχτά χταποδάκια και ΜΕΝΝ στην Ελλάδα - Πού μπορείτε να τα βρείτε: Octopus for a Preemie - Greece

H Octopus for a Preemie Greece είναι μια εθελοντική ομάδα που πλέκει χταπόδια για νοσηλευόμενα, πρόωρα μωρά και τα αποστέλλει σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στην Ελλάδα. Τα πλεκτά μας ΔΕΝ πωλούνται, ούτε δωρίζονται μεμονωμένα.

Βασικές αρχές λειτουργίας της ομάδας όπως αυτές αναφέρονται στο διαδίκτυο:

Η δράση «Μικρό Χταπόδι» ξεκίνησε από τη Δανία. Πληροφορίες σχετικά μπορείτε να δείτε στη σελίδα http://spruttegruppen.dk/ Στην Ελλάδα η δράση έφτασε από το 31ebdomades.gr. Στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τα μωρά που νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ είτε επειδή γεννήθηκαν πρόωρα είτε επειδή είναι βαριά άρρωστα.

Όσοι θα ήθελαν να συμμετέχουν στη δράση δε μπορούν να ζητήσουν οποιαδήποτε αμοιβή ή να επιδιώξουν οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος. Η δράση είναι εθελοντική.

Τα Χταποδάκια προορίζονται μόνο για μωρά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στη ΜΕΝΝ. Σε κάθε νοσηλευόμενο μωρό χαρίζεται ένα χταποδάκι το οποίο και θα πάρει μαζί του στο σπίτι του όταν πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΝΝ. Σκοπός είναι το χταποδάκι να «στηρίξει» το μωρό τις πρώτες μέρες της ζωής του αλλά και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του – τα πλοκάμια θυμίζουν τον ομφάλιο λώρο, και έτσι τα μωρά παραμένουν ήρεμα και τραβούν λιγότερο τα καλώδια μέσα στη θερμοκοιτίδα.

Στην ομάδα αυτή δεν επιτρέπονται διαφημίσεις, πωλήσεις ή αγορές. Ωστόσο επιτρέπεται η δημοσίευση ιστότοπων και η διαφήμιση καταστημάτων που πωλούν νήματα καθώς και η αναφορά σε συγκεκριμένες μάρκες νημάτων. Κάτι τέτοιο θα δώσει στα μέλη-εθελοντές μεγαλύτερη γκάμα επιλογών.

Ο σεβασμός και η συνεργασία μεταξύ των μελών είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη του στόχου της ομάδας, που δεν είναι άλλος από τη στήριξη των μωρών που νοσηλεύονται στις ΜΕΝΝ.

Στα αρχεία της ομάδας μπορείτε να βρείτε πατρόν για τα χταποδάκια και πολλές χρήσιμες οδηγίες-συμβουλές. Η ομάδα απαρτίζεται από ανθρώπους πρόθυμους να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κάθε εθελοντής που συμμετέχει στη δράση πρέπει να τηρεί βασικούς κανόνες καθαριότητας στα χταποδάκια που πλέκει. Τα χταποδάκια πλένονται και αποστειρώνονται πριν δοθούν στα μωρά. Αλλά είναι σημαντικό να μην είναι λεκιασμένα, να μην υπάρχουν τρίχες ή άλλα σκουπιδάκια στην πλέξη και κυρίως να μη μυρίζουν τσιγάρο. Όταν πλέκετε χταποδάκια να θυμάστε πάντα ότι προορίζονται για μωρά που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

Όπως αναφέρεται και στην κλειστή ομάδα τους στο Facebook κάποιος μπορεί να γίνει μέλος και να βοηθήσει εάν:

  • Πλέκει και θέλει πλέξει εθελοντικά για τη δράση
  • Είναι επαγγελματίας υγείας σε ΜΕΝΝ
  • Επιθυμεί να προσφέρει οικονομικά ή αλλιώς λόγω της επαφής με την προωρότητα
  • Είναι μητέρα νοσηλευόμενου, πρόωρου μωρού

Σήμερα, αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα όπως το Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, Έλενα Βενιζέλου, Αττικόν, Ιασώ Θεσσαλίας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Ρίου και ΠΑΓΝΗ, συνεργάζονται με την ομάδα του Octopus for a Preemie Greece.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved