Μήπως το μωρό κλαίει λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Μήπως το μωρό κλαίει λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η άνοδος των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή και μετά το γεύμα. Bigstock

Για πολλά χρόνια οι παιδίατροι αναρωτιόντουσαν μήπως ο κολικός είναι στην πραγματικότητα καούρα που προκαλείται από οξέα που ανεβαίνουν προς τα πάνω από το στομαχάκι του μωρού (γνωστό ως γαστροοισοφαγικό αντανακλαστικό ή ΓΟΑ).

Ωστόσο, είναι πια αποδεδειγμένο ότι το ΓΟΑ σπάνια προκαλεί κολικό.

Στην πραγματικότητα όλα τα μωρά παθαίνουν παλινδρόμηση, απλώς το αποκαλούμε διαφορετικά: λέμε ότι το μωρό βγάζει γάλα. Υπάρχει ένας μυς στη βάση του οισοφάγου που εμποδίζει τα υγρά του στομάχου να ανεβούν μέχρι το στόμα. Τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ο μυς αυτός είναι αδύναμος , οπότε όλα τα μωρά συχνά ρεύονται και βγάζουν λίγο από το τελευταίο τους γεύμα…ανακατεμένο με λίγα οξέα του στομάχου. Μερικά μωρά μάλιστα βγάζουν τεράστιες ποσότητες χωρίς να κλάψουν καθόλου.

Οι γιατροί προτείνουν να ρεύονται καλύτερα τα μωρά και να μην τα παραταΐζετε.

Σύμφωνα με έρευνες, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να παρουσιαστεί σε έναν ενήλικα μέχρι και 45 φορές μέσα σε μία ημέρα, ενώ σε ένα μωρό, μέχρι και 73 φορές, χωρίς να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα! Τα περισσότερα μωρά το ξεπερνούν μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, ενώ στο 70% των βρεφών το πρόβλημα έχει λυθεί μέχρι και τους 12 μήνες , χωρίς να έχει αφήσει κάποιο πρόβλημα.

palindromisi-upnou-sta-mwra.jpg

Πότε πρέπει να υποψιαστείτε ότι το μωρό σας έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μόνο αν δείτε μερικά από τα κάτω σημάδια:

  • Κάνει εμετό περισσότερο από πέντε φορές τη μέρα και περισσότερο από 30ml κάθε φορά.
  • Κλαίει με τα περισσότερα γεύματα – ακόμα και νωρίς μέσα στη μέρα.
  • Το κλάμα δεν βελτιώνεται μετά τους τρεις μήνες.
  • Εξι επεισόδια βραχνάδας και σφυριχτής αναπνοής.

Ακόμα κι αν το μωρό έχει καλυτερέψει με κάποιο φάρμακο για την παλινδρόμηση, ρωτήστε τον παιδίατρό σας αν μπορείτε να το διακόψετε για μερικές ημέρες για να δείτε αν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Απόσπασμα απο το βιβλίο "Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο" εκδόσεις διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved