Η υπνική άπνοια στα παιδιά

Ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια ύπνου στα παιδιά.

Η υπνική άπνοια στα παιδιά

Η υπνική άπνοια στα παιδιά κυρίως οφείλεται σε απόφραξη του ανωτέρου τμήματος του αεραγωγού 

Bigstock

Η παιδική υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου που διακόπτει την αναπνοή των παιδιών ενώ κοιμούνται.

Δύο είδη υπνικής άπνοιας επηρεάζουν τα παιδιά: η αποφρακτική υπνική άπνοια και η κεντρική υπνική άπνοια

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου προκαλείται από απόφραξη στο πίσω μέρος του λαιμού ή της μύτης.

Ο άλλος τύπος, η κεντρική άπνοια, εμφανίζεται όταν το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αναπνοή δεν λειτουργεί σωστά. Δεν στέλνει στους αναπνευστικούς μύες τα κανονικά σήματα για να αναπνεύσουν.

Περίπου το 7 και 11% των παιδιών εμφανίζει κάποια διαταραχή που σχετίζεται με την αναπνοή τους το βράδυ, είτε πρόκειται για υπνική άπνοια, ροχαλητό ή κάτι άλλο. Περίπου το 90% αυτών μπορεί να είναι αδιάγνωστο.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2014, η αποφρακτική άπνοια ύπνου επηρεάζει το 1 έως 5% των παιδιών. Συχνά ξεκινά όταν είναι μεταξύ 2 και 8 ετών. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Συμπτώματα της υπνικής άπνοιας στα παιδιά

Τα συμπτώματα της αποφρακτικής και της κεντρικής άπνοιας μπορεί να είναι παρόμοια, εκτός από τις διαφορές στο ροχαλητό.

Τα κοινά συμπτώματα για τα παιδιά με υπνική άπνοια περιλαμβάνουν:

  • δυνατό ροχαλητό
  • βήχα ή πνίξιμο κατά τη διάρκεια του ύπνου τους
  • παύσεις στην αναπνοή
  • αναπνοή μέσω του στόματος
  • νυχτερινοί εφιάλτες
  • νυχτερινή ενούρηση
  • ύπνος σε περίεργες στάσεις

Ωστόσο, τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας δεν εμφανίζονται μόνο τη νύχτα. Εάν το παιδί σας έχει έναν ανήσυχο νυχτερινό ύπνο λόγω αυτής της διαταραχής, υπάρχουν συμπτώματα και την ημέρα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, νύστα και δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που έχουν υπνική άπνοια μπορεί να μην ροχαλίζουν, ειδικά εκείνα με κεντρική άπνοια. Μερικές φορές το μόνο σημάδι υπνικής άπνοιας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι ο ανήσυχος ύπνος.

Το σύνδρομο υπνικής άπνοιας στα παιδιά επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής τους

Η υπνική άπνοια που μένει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε διαταραγμένο ύπνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνια κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα παιδί με υπνική άπνοια που δεν έχει δεχθεί θεραπεία μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο σχολείο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακά προβλήματα.

Μερικά παιδιά αναπτύσσουν επίσης υπερκινητικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται λάθος διάγνωση με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και ΔΕΠΥ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαταραχή της υπνικής άπνοιας στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στη ΔΕΠΥ. Αν όμως τα παιδιά λάβουν θεραπεία για την υπνική άπνοια, θα μειώσουν αρκετά αυτά τα συμπτώματα.

Η υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής στα παιδιά κατά την ενηλικίωσή τους. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία.

Θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά. Για ήπια υπνική άπνοια χωρίς συμπτώματα, ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει να μην αντιμετωπίσει την πάθηση, τουλάχιστον όχι αμέσως.

Μερικά παιδιά ξεπερνούν επίσης την υπνική άπνοια, οπότε ο γιατρός είναι εκείνος που μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης του παιδιού και να κρίνει πότε θα πρέπει να επέμβει.

Για παιδιά με αποφρακτική υπνική άπνοια, οι αρχικές θεραπείες περιλαμβάνουν δίαιτα και χειρουργική επέμβαση. Για παιδιά με κεντρική άπνοια, οι αρχικές θεραπείες περιλαμβάνουν δίαιτα και θεραπεία υποκείμενων παθήσεων.

με πληροφορίες healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved