Τι είναι ο νεογνικός έρπης; Και πώς μπορεί να επηρεάσει το μωρό

Ο νεογνικός έρπης είναι μια λοίμωξη από έρπη σε ένα μικρό μωρό.

Τι είναι ο νεογνικός έρπης; Και πώς μπορεί να επηρεάσει το μωρό

Νεογνικός 'Ερπης: Το νεογνό μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα στο δέρμα, στα μάτια και το στόμα. 

Bigstock

Τι είναι ο νεογνικός έρπης;

Ο έρπης (HSV) είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί δερματικές λοιμώξεις. Υπάρχουν δύο τύποι HSV: Ο HSV τύπου 1 συνήθως προκαλεί μικρές φουσκάλες στο στόμα, στα μάτια ή στα χείλη (επιχείλιος έρπης) και ο τύπος 2 του HSV συνήθως επηρεάζει την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η μόλυνση από HSV στα νεογέννητα μωρά μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.

Ποιος εμφανίζει έρπη και πώς μεταδίδεται;

Περίπου το 70 % όλων των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από τον HSV-1 και μπορεί να έχουν τον ιό στο σάλιο τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα όπως πληγές στο στόμα ή εξάνθημα έρπητα.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να «κολλήσει» οποιονδήποτε τύπο HSV. Η λοίμωξη από τον HSV-1 εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία, πριν από την ηλικία των 5 ετών, από στενή επαφή με κάποιον που είχε τον HSV-1.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από HSV στα νεογνά προκαλούνται από τον HSV-2 που κολλάει το βρέφος από τα γεννητικά όργανα της μητέρας.

Τα νεογέννητα μπορεί μερικές φορές να κολλήσουν τον HSV-1 από στενή επαφή με κάποιον που έχει και μεταδίδει τον ιό HSV-1 από το σάλιο του ή έχει ενεργό ξέσπασμα HSV-1 (επιχείλιες πληγές).

neogennito-frontida-epidermidas.jpg

Η επιδερμίδα του νεογέννητου είναι ευαίσθητη για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να την φροντίσετε σωστά.

Bigstock

Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπητα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με HSV-1 μπορούν να τον αποβάλουν μέσω του σάλιου τους χωρίς συμπτώματα ή μπορεί να έχουν έρπη: μια μικρή δερματική φουσκάλα γεμάτη υγρό που ανοίγει, σχηματίζει κρούστα και εξαφανίζεται σε περίπου μέσα σε 21 ημέρες.

Τα μολυσμένα νεογέννητα μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα στην αρχή, όπως πυρετό χαμηλού βαθμού (38 °C), κακή σίτιση ή μία ή περισσότερες μικρές δερματικές φουσκάλες. Αυτό μπορεί να συμβεί δύο έως 12 ημέρες μετά την έκθεση στον HSV. Εάν παρατηρήσετε ανεξήγητο πυρετό ή δερματικές φουσκάλες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Τα νεογέννητα μπορεί να αρρωστήσουν πολύ γρήγορα, να εμφανίσουν υψηλό πυρετό, να έχουν επιληπτικές κρίσεις και σταδιακά να γίνονται όλο και πιο ληθαργικά.

Η λοίμωξη από HSV στα νεογνά μπορεί να είναι πολύ σοβαρή με αποτέλεσμα σημαντική νοσηρότητα ή και θάνατο του νεογνού.

Ποια είναι η θεραπεία για τον έρπη;

Ο επιχείλιος έρπης σε παιδιά και ενήλικες δεν χρειάζεται θεραπεία. Οι κρέμες με φάρμακο κατά του HSV μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του έρπητα, εάν είναι απαραίτητο.

Τα νεογνά με HSV χρειάζονται νοσηλεία για ενδοφλέβια αντιική φαρμακευτική αγωγή για άμεση αντιμετώπιση ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Πρόληψη

Εάν είστε έγκυος και έχετε ιστορικό ή και συμπτώματα λοίμωξης των γεννητικών οργάνων από HSV-2, ενημερώστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Ο τοκετός με καισαρική τομή συνιστάται εάν μια μητέρα έχει ξέσπασμα HSV-2 κοντά στις μέρες της ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού).

Όλοι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν το νεογέννητο.

Μην φιλάτε το μωρό σας και μην αφήνετε άλλους να φιλούν το μωρό σας για να αποφύγετε τυχόν λοίμωξη.

Συμβουλές για γονείς και φροντιστές μωρών

Πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν πάρετε στην αγκαλιά σας το νεογέννητο.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα αν δείτε σημάδια και συμπτώματα έρπητα.

Όλα τα νεογέννητα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τον παιδίατρό τους από την 1η έως την 3η εβδομάδα της γέννησής τους.

πηγή: health.ny.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved