Κοινές ασθένειες στα παιδιά το καλοκαίρι: Ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποιες είναι οι συνήθεις ασθένειες στα παιδιά το καλοκαίρι;

Aγγελική Ρέβελα
Κοινές ασθένειες στα παιδιά το καλοκαίρι: Ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ζέστη και ο καλοκαιρινός καιρός δεν αποκλείουν τις ασθένειες στα παιδιά.

Bigstock

Ενώ τείνουμε να συνδέουμε τα άρρωστα παιδιά με το σχολικό έτος, ορισμένες παιδικές ασθένειες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν το καλοκαίρι. Oρισμένοι ιοί προσβάλλονται συχνότερα το καλοκαίρι - την εποχή που τα παιδιά πιστεύεται ότι είναι πιο υγιή. Η πρόληψη και η παρακολούθηση ασθενειών είναι εξίσου σημαντικές τώρα , ιδιαίτερα όσον αφορά τους ακόλουθους τύπους ασθενειών:

Το αυτί του κολυμβητή

Το αυτί του κολυμβητή είναι μια μόλυνση του έξω ακουστικού πόρου που συμβαίνει όταν το νερό παραμένει παγιδευμένο στο αυτί. Αυτό δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον, το οποίο βοηθά την ανάπτυξη βακτηρίων. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κολλήσουν το αυτί του κολυμβητή μετά από χρόνο παραμονής στην πισίνα ή τη θάλασσα. Το αυτί του κολυμβητή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα του αυτιού γεμάτο και φαγούρα και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν προσωρινή απώλεια ακοής. Το αυτί του κολυμβητή αντιμετωπίζεται εύκολα και μπορεί να αποφευχθεί φορώντας ωτοασπίδες ενώ βρίσκεται στο νερό.

Ηλίαση

Η ηλίαση συμβαίνει όταν έχει περάσει πολύ χρόνο στον ήλιο με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία σώματος. Η ηλίαση μπορεί να προκαλέσει γρήγορους παλμούς, αποπροσανατολισμό, ναυτία, ξηρή πρησμένη γλώσσα και κόκκινο, ζεστό δέρμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ηλίαση μπορεί να αναγκάσει τον πάσχοντα να χάσει τις αισθήσεις του. Η ηλίαση μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρή. Για να αποφύγετε την ηλίαση, προσπαθήστε να κρατήσετε τα παιδιά σας στη σκιά κατά τη διάρκεια της ζέστης της ημέρας και βεβαιωθείτε ότι διατηρούνται ενυδατωμένα βάζοντάς τους να πίνουν πολλά υγρά.

Θερμικό εξάνθημα

Το εξάνθημα λόγω θερμότητας χαρακτηρίζεται ως κόκκινο ή ροζ εξάνθημα, συνήθως στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους. Εμφανίζεται όταν οι αγωγοί του ιδρώτα φράσσονται και διογκώνονται, με αποτέλεσμα κνησμό και δυσφορία. Το εξάνθημα από τη ζέστη προκαλείται συνήθως από τη χρήση βαριών ρούχων στη ζέστη. Ντύστε τα παιδιά σας με ελαφριά ρούχα για να μειώσετε τον κίνδυνο εξανθήματος λόγω θερμότητας. Το εξάνθημα λόγω θερμότητας συνήθως υποχωρεί μετά από μία ή δύο ημέρες και δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Πυρετός εκ χόρτου

Ο αλλεργικός πυρετός είναι μια κοινή πάθηση, που παρουσιάζει σημεία και συμπτώματα παρόμοια με το κρυολόγημα, με συμπτώματα που συνήθως επιδεινώνονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μπορεί να είναι ελαφρύ σε ορισμένα, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά σοβαρά για κάποια άλλα παιδιά.

Έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια συχνή, επαναλαμβανόμενη δερματική ασθένεια που προκαλεί ένα ερεθιστικό εξάνθημα στο σώμα. Το έκζεμα προκαλείται συχνά από αλλεργίες και μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, η έκθεση στο χλώριο και στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, προκαλώντας ερεθισμό. Ο αυξημένος ιδρώτας μπορεί επίσης να επιδεινώσει το έκζεμα. Εάν το παιδί σας πάσχει από έκζεμα, προσπαθήστε να σκουπίσετε το δέρμα του όταν είναι σε ζέστη, ώστε να μειώσετε τη συσσώρευση ιδρώτα. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά υποαλλεργικό αντηλιακό και καλή ενυδατική κρέμα στο δέρμα του παιδιού σας. Ντύστε τα με δροσερά ρούχα για να αναπνέει το δέρμα τους, μειώνοντας τον ερεθισμό.

moro-ekzema-neogniki-akmi.jpg

Νόσος Lyme

Η νόσος του Lyme δεν είναι τόσο συχνή. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από τη νόσο αυξάνεται. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον εαυτό σας για την ασθένεια, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Η νόσος του Lyme είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από κρότωνες και είναι πιο πιθανό να προσβληθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια τροφική ασθένεια που φτάνει στο αποκορύφωμά της το καλοκαίρι. Η θερμότητα βοηθά την ανάπτυξη βακτηρίων και η αύξηση της συμμετοχής σε υπαίθριες δραστηριότητες αυξάνει επίσης τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τρώμε τρόφιμα που περιέχουν ορισμένους τύπους βακτηρίων και ιών.

Στη συνέχεια, οι μικροοργανισμοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην πεπτική οδό, προκαλώντας μόλυνση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος, με πυρετό σε ορισμένες περιπτώσεις. Προστατέψτε τα παιδιά σας από τροφική δηλητηρίαση διασφαλίζοντας ότι τα κρέατα έχουν ψηθεί και τηρώντας καλή υγιεινή στην κουζίνα.

Ιός Coxsackie

Ο ιός Coxsackie είναι κοινός σε ψυχρότερα κλίματα, τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ο ιός μερικές φορές προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με τη γρίπη με περίπου το 50% των παιδιών να μην εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Η νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος είναι ένας τύπος ιού Coxsackie που προκαλεί επώδυνες φουσκάλες στη γλώσσα, τα ούλα, τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως από το χέρι, το πόδι και το στόμα μέσα σε μια εβδομάδα. Η ενθάρρυνση των παιδιών να πλένουν τα χέρια τους θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Τσιμπήματα μέλισσας

Τα τσιμπήματα μελισσών είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μπορεί να είναι τραυματικά για τα μικρά παιδιά. Διδάξτε στα παιδιά σας να είναι ήρεμα με τις μέλισσες και θα είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπηθούν.

Οφθαλμική βλάβη

Η οφθαλμική βλάβη, αν και δεν είναι ασθένεια είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί, αλλά συχνά παραβλέπεται. Τα νεαρά μάτια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιβλαβείς ακτίνες UVA και UVB από τον ήλιο, καθώς ο φακός του ματιού ενός παιδιού είναι πιο διαφανής από αυτόν ενός ενήλικα. Βάλτε το παιδί σας να φοράει γυαλιά ηλίου όταν εκτίθεται συνεχώς στον ήλιο. Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο θα προσθέσει επιπλέον προστασία στα μάτια του παιδιού σας. Να θυμάστε πάντα ότι οι ακτίνες UV θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνες όταν βρίσκεστε στην παραλία, καθώς αντανακλώνται από την άμμο και το νερό.

paixnidi-me-ammo-paidi.jpg

Αφυδάτωση

Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται το καλοκαίρι όταν η πρόσληψη νερού δεν αντισταθμίζει την απώλεια νερού. Τα καλοκαίρια, τείνουμε να χάνουμε πολύ νερό και άλατα με τη μορφή ιδρώτα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτό πρέπει να αναπληρωθεί για την κανονική λειτουργία του οργανισμού.

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε κοινές ασθένειες του καλοκαιριού εσείς και τα παιδιά σας:

  • Πίνετε άφθονο νερό και αυξήστε την πρόσληψη υγρών τόσο στο σπίτι όσο και ενώ ταξιδεύετε για να κρατάτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό όλη την ημέρα.
  • Φορέστε φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς τα σκουρόχρωμα ρούχα απορροφούν περισσότερη θερμότητα και τα στενά ρούχα δεν αφήνουν το σώμα σας να ιδρώσει. Επιλέξτε ελαφριά και απορροφητικά υλικά όπως το βαμβάκι.
  • Ενώ ταξιδεύετε ή κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων, αποφύγετε τη βαριά άσκηση.
  • Αναζητήστε σκιά και ξεκούραση.
  • Μην κάθεστε ποτέ σε αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο και προσπαθήστε να βρείτε το όχημά σας να παρκάρετε κάτω από τη σκιά.
  • Εφαρμόστε παγοκύστες και αναλγητικά για άνεση εάν έχετε ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου.
  • Πλένετε τα χέρια σας σωστά και ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων.
  • Πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε ή μαγειρέψετε οποιοδήποτε τρόφιμο για να αποφύγετε λοιμώξεις που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό.
  • Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που επισκέπτεστε την τουαλέτα.
  • Μην τρώτε κακοψημένα και street food και αποφύγετε να τρώτε έξω. Προσπαθήστε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά τις ηλιόλουστες ώρες όπως το απόγευμα, για να μην παγιδευτεί η ζέστη σε εσωτερικούς χώρους.
  • Για να αποφύγετε τον πόνο στα μάτια και την περαιτέρω εξάπλωση της μόλυνσης, καθαρίστε τα χέρια σας σωστά, πλύνετε και λιπάνετε τα μάτια σας με καθαρό νερό για να απαλύνετε τον πόνο.
  • Ο εμβολιασμός με MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά) είναι χρήσιμος κατά των μολυσματικών ασθενειών. Εάν εσείς ή το παιδί σας δεν έχετε εμβολιαστεί κατά αυτών των 3 λοιμώξεων, θα πρέπει να κάνετε τους εμβολιασμούς το νωρίτερο.
  • Εφαρμόστε αντικουνουπικό και αποφύγετε τους χώρους αναπαραγωγής κουνουπιών.
  • Κρατήστε το δέρμα σας καλυμμένο και προστατευμένο με την εφαρμογή αντηλιακού με τουλάχιστον 15 SPF.
  • Συχνές καλοκαιρινές ασθένειες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά από το μεσημέρι έως περίπου τις 3 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι άμεσα κάθετες.
  • Όταν ταξιδεύετε ή για υπαίθριες δραστηριότητες, προστατεύστε τον εαυτό σας από τη θερμότητα του ήλιου φορώντας ένα καπάκι μαζί με γυαλιά ηλίου. Το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου θα αποτρέψουν τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες από το να χτυπήσουν τις ευαίσθητες περιοχές του προσώπου σας και θα διατηρήσουν το πρόσωπό σας φρέσκο και χωρίς ρυτίδες.
  • Βάλτε το παιδί σας να φοράει ολόσωμα ρούχα, αλλά φροντίστε το ύφασμα να είναι βαμβακερό.
  • Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας ανθυγιεινό και άψητο φαγητό.
  • Κρατήστε το παιδί σας μακριά από μέρη με πολλά φυτά που προσελκύουν μέλισσες και διαφορετικούς τύπους εντόμων.
  • Εφαρμόστε εντομοαπωθητικό πριν στείλετε το παιδί σας να παίξει.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved