Κνίδωση στα μωρά: Αίτια και αντιμετώπιση

Πόσο διαρκεί η κνίδωση στα βρέφη; 

Κνίδωση στα μωρά: Αίτια και αντιμετώπιση

Τα αίτια της κνίδωσης στα βρέφη ποικίλουν.

Bigstock

Η κνίδωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση «πομφών» (εξανθήματα).

Το εξάνθημα αυτό προκαλεί κνησμό ή αίσθημα καύσους και κάποιες φορές συνοδεύεται από «αγγειοοίδημα», ένα είδος πρηξίματος που συμβαίνει κυρίως σε βλέφαρα, χείλη και γεννητικά όργανα.

Γιατί εμφανίζονται κνίδωση στα βρέφη;

Στα βρέφη, η κνίδωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τροφικές αλλεργίες, ιογενείς λοιμώξεις ή αντιδράσεις σε φάρμακα. Επίσης, αυτές οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις βλάβες μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε ώρες, ημέρες ή και εβδομάδες.

Το μωρό, όπως και παιδιά, έχουν έντονη φαγούρα γεγονός που του προκαλεί δυσφορία.

Αυτή η αντίδραση εμφανίζεται όταν το βρέφος έρχεται σε επαφή με έναν οργανισμό που πυροδοτεί την απελευθέρωση ισταμίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και απελευθερώνεται ως απόκριση σε μια αλλεργική ή φλεγμονώδη αντίδραση. Ωστόσο, στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η αιτία που την προκαλεί σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Diverse People Portrait. Creative Businesswoman Balancing Work And Motherhood. Beautiful Young Mothe

Η κνήδωση προκαλεί εκνευρισμό και γκρίνια στο μωρό.

Bigstock

Αλλαγές στο περιβάλλον

Μία από τις αιτίες της κνίδωσης στα βρέφη μπορεί να είναι οι αλλαγές στην υγρασία ή τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος . Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ζεστό και κρύο νερό, έκθεση στον ήλιο ή υπερβολική εφίδρωση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα , μπορεί να προδιαθέτουν τα βρέφη σε κνίδωση.

Είναι επικίνδυνη η κνίδωση στα μωρά;

Αν και συνήθως η κνίδωση υποχωρεί σε παιδιά άνω των δύο ετών, η φαρμακευτική αγωγή με αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσει ( κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρό σας). Αντίθετα, οι κνίδωση στα βρέφη μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς τα περισσότερα αντιισταμινικά δεν συνιστώνται για παιδιά κάτω των 2 ετών.

Η θεραπεία της κνίδωσης στα βρέφη θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία. Δηλαδή, εάν προέρχεται από τροφική αλλεργία, οι διατροφικές αλλαγές ή τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την αλλεργική αντίδραση. Εάν η αιτία της κνίδωσης στα βρέφη δεν είναι προφανής, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος ή αλλεργικές εξετάσεις.

Πόσο διαρκεί η κνίδωση;

Οι πομφοί συχνά «μεταναστεύουν» στο δέρμα, ενώ το αγγειοοίδημα συνήθως διατηρείται για λίγες ημέρες. Γενικότερα, η οξεία κνίδωση διαρκεί μέχρι και 6 εβδομάδες, ενώ το διάστημα της πλήρους ύφεσης ποικίλλει και εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί.

moro-ekzema-neogniki-akmi.jpg

Ο παιδίατρος θα σας καθοδηγήσει για την αντιμετώπιση της κνίδωσης.

Bigstock

Κνίδωση: αντιμετώπιση

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων « Αγία Σοφία» αποφεύγουμε τον παράγοντα που την προκαλεί και χορηγούμε αντιισταμινικά σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδιάτρου. Παράλληλα συστήνεται τις πρώτες μέρες αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων με συντηρητικά, σοκολάτας, ξηρών καρπών, λαχανικών και φρούτων, όπως ντομάτα και φράουλα.

Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωματολογίας από άλλα συστήματα, όπως από αναπνευστικό, γαστρεντερικό ή καρδιαγγειακό, καθώς και σε μη ύφεση της συμπτωματολογίας στο αναμενόμενο διάστημα παρά τη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρο.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved