Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά αυτισμού;

Πού οφείλεται η αύξηση των περιστατικών αυτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά αυτισμού;

Κοριτσάκι προσπαθεί να βάλει στη σωστή θέση τα κομμάτια του παζλ.

Bigstock

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων παιδιών με αυτισμό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι το ποσοστό αυτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 1 στα 36 παιδιά.

Αυτό το ποσοστό αυξάνεται δραματικά από τότε που το CDC άρχισε να παρακολουθεί τον αυτισμό το 1996. Το 2000, ήταν 1 στα 150 παιδιά, το 2008, ήταν 1 στα 88 παιδιά και το 2018, 1 στα 44 παιδιά.

Το ποσοστό διάγνωσης αυτισμού σε όλο τον κόσμο φαίνεται επίσης να αυξάνεται. Το 2012, ο αυτισμός σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμήθηκε ότι ήταν 6 στους 1.000 αλλά πιο πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι είναι περίπου 1 στους 100.

paidia-me-avtismo.jpg

Κοριτσάκι δίνει στη αδελφή του ένα πολύχρωμο παζλ καρδιά

Bigstock

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά αυτισμού;

Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση

Ο πρωταρχικός λόγος που τα ποσοστά αυτισμού έχουν αυξηθεί είναι η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό. Περισσότεροι γονείς γνωρίζουν για τον αυτισμό, επομένως είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αυτισμού έχει επίσης γίνει πιο συχνός. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα παιδιά συνήθως ελέγχονται για αυτισμό στους 18 και 24 μήνες, ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζουν συμπτώματα. Έρευνα διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις στις διαγνώσεις αυτισμού έχουν συσχετιστεί με μειώσεις στις διαγνώσεις διανοητικής αναπηρίας και μαθησιακής δυσκολίας, υποδηλώνοντας ότι τα παιδιά που μπορεί κάποτε να είχαν διαγνωστεί με νοητική αναπηρία ή μαθησιακή δυσκολία διαγιγνώσκονται τώρα με αυτισμό.

Αλλαγή διαγνωστικών κριτηρίων

Τα διαγνωστικά κριτήρια για τον αυτισμό έχουν αλλάξει με τα χρόνια, γίνονται ευρύτερα και περιλαμβάνουν περισσότερες διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Αύξηση της ηλικίας των γονέων

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι γίνονται γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία. Για παράδειγμα, η μέση ηλικία για την απόκτηση παιδιού ήταν τα 21 έτη το 1970, αλλά αυξήθηκε στα 27 έτη στις ΗΠΑ μέχρι το 2021 (πηγή: CDC ).

Η μεγαλύτερη ηλικία των γονέων (τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα) έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα αυτισμού. Ωστόσο, η έρευνα εκτιμά ότι αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% της αύξησης των ποσοστών του αυτισμού, επομένως, αν και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, δεν εξηγεί πλήρως την αύξηση.

prooro-mwro-upnos-2.jpg

Πρόωρο μωρό σε θερμοκοιτίδα.

Bigstock

Περισσότερα πρόωρα μωρά

Η πρόοδος στη νεογνική ιατρική επέτρεψε σε περισσότερα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη (που γεννήθηκαν πριν από τις 28 εβδομάδες) να επιβιώσουν. Αυτές οι εξελίξεις είναι απίστευτα σημαντικές, αλλά μπορεί επίσης να συνδέονται με την αύξηση των ποσοστών αυτισμού, καθώς τα πρόωρα και χαμηλού βάρους μωρά έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτισμού. Επιπλέον, τα ποσοστά προωρότητας (μωρά που γεννήθηκαν πριν από 37 εβδομάδες) φαίνεται να αυξάνονται σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ .

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved