Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Τι είναι και τι λένε για αυτό οι ειδικοί;

Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρό μπορεί να συμβεί στον καθένα υποστηρίζει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας. 

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Τι είναι και τι λένε για αυτό οι ειδικοί;

Μωρό στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Bigstock

Την περασμένη Τρίτη όλη η Ελλάδα πάγωσε στο άκουσμα της είδησης ότι ένα βρέφος 5,5, μηνών έχασε τη ζωή του όταν ο μπαμπάς του το ξέχασε για τουλάχιστον πέντε ώρες στο αυτοκίνητο. «Μας πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Πώς γίνεται απλά να ξεχάσεις το παιδί σου;» ήταν η πρώτη σκέψη των περισσότερων. Και όμως είναι. Το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» περιγράφει αυτήν ακριβώς την κατάσταση και είναι ουσιαστικά η ιατρική εξήγηση για το πώς ένας γονέας ή φροντιστής μπορεί να εγκαταλείψει χωρίς να το θέλει ή να το θυμάται το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο.

Στην Ελλάδα μέχρι και λίγες μέρες πριν το συγκεκριμένο σύνδρομο ήταν άγνωστο στους περισσότερους. Στην Αμερική, ωστόσο, όπου αντίστοιχα περιστατικά υπολογίζονται στα 30 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, έχει μελετηθεί και υπάρχουν βιβλία μόνο για το θέμα αυτό. Ρεπορτάζ του MEGA αναφέρεται στο σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού χαρακτηρίζοντάς το μάστιγα γα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα τελευταία τριάντα χρόνια 1.052 παιδιά υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω αυτού, ενώ περίπου 7.000 σώθηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα και άλλα τραύματα.

«Οφείλεται σε στιγμιαία απώλεια μνήμης»

Ο ψυχίατρος κ. Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στο CNN Greece, εξήγησε ότι το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού δεν σχετίζεται με τον χαρακτήρα, ούτε με την ηλικία και ότι μπορεί να συμβεί στον κάθε έναν. Οφείλεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην προσωρινή απώλεια μνήμης, η οποία μπορεί να συμβεί γιατί η προσοχή και η συγκέντρωση δεν λειτουργούν πολύ καλά.

«Οφείλεται σε στιγμιαία απώλεια μνήμης και δεν σχετίζεται με τον χαρακτήρα του ατόμου ή την εκδικητικότητα. Δηλαδή, ο γονιός οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο» είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός και συνέχισε λέγοντας: «Το "Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού" δεν σχετίζεται με το φύλο ή την ηλικία του ατόμου, ούτε έχει σχέση με το αν είναι καλός ή κακός άνθρωπος».

Μωρό κοιμάται στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Bigstock

Όσο για τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην προσωρινή απώλεια μνήμης, σύμφωνα με τον κ. Σούρα είναι τα εξής:

  • Έχουμε μάθει να κάνουμε πράγματα μηχανικά ή
  • Δεν είμαστε εμείς τα άτομα εκείνα που ασχολούμαστε ως επί το πλείστον με τα παιδιά μας
  • Έχουμε φοβερό άγχος και το μυαλό μας σκέφτεται διαφορετικά πράγματα
  • Βιαζόμαστε πάρα πολύ και το άγχος, μάς αναγκάζει να έχουμε συγκεντρωμένο το μυαλό μας σε ένα απολύτως πράγμα
  • Έχουμε αϋπνία και δεν έχουμε ξεκουραστεί αρκετά
  • Έχουμε κάνει χρήση ουσιών

Να σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Σούρας υποστηρίζει ότι το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού, δεν σχετίζεται με κάποια ψυχιατρική αρρώστια. Αντίθετα, το άτομο που θα καταφύγει σε μία τέτοια πράξη, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει σκοπιμότητα ή εκδικητικότητα, μπορεί να αρρωστήσει ψυχιατρικά και να θέλει ακόμα και να δώσει τέλος στην ζωή του, όπως συνέβη στην περίπτωση του 37χρονου πατέρα ο οποίος προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας και νοσηλεύεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved