Δυσκοιλιότητα στα μωρά που θηλάζουν: Αίτια, συμπτώματα και τι να κάνετε

Η δυσκοιλιότητα στα μωρά που θηλάζουν είναι σπάνια, ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.

Δυσκοιλιότητα στα μωρά που θηλάζουν: Αίτια, συμπτώματα και τι να κάνετε

Μωρό ξαπλωμένο ανάσκελα.

Bigstock

Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο και σπάνια τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν δυσκοιλιότητα. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας στα μωρά που θηλάζουν

Η συχνότητα των κενώσεων δεν αποτελεί πάντα ακριβής ένδειξη της δυσκοιλιότητας. Το ίδιο ισχύει και για τις κινήσεις και εκφράσεις του μωρού.

Αντίθετα, οι πιο αξιόπιστες ενδείξεις για να καταλάβετε εάν το μωρό είναι οι παρακάτω:

  • Σφιχτή και ελαφρώς πρησμένη κοιλιά του μωρού
  • Σκληρά κόπρανα
  • Κλάμα κατά την κένωση
  • Το μωρό δεν θέλει να το θηλάσετε
9a1d4c01-THILASMOS.jpg

Μαμά θηλάζει το μωρό της.

Αιτίες δυσκοιλιότητας σε μωρά που θηλάζουν

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μωρά που θηλάζουν δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας μέχρι και να εισαχθούν οι στερεές τροφές στη διατροφή τους τον 6ο περίπου μήνα. Στη ηλικία και στο στάδιο αυτό, δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν οι τροφές όπως το αγελαδινό γάλα (εισάγεται συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο), οι μπανάνες, τα δημητριακά ρυζιού και γενικά μία διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε ένα μωρό που θηλάζει είναι η ελλιπής κατανάλωση υγρών, το στρες από μία αλλαγή στη καθημερινότητα και τη ρουτίνα του μωρού ή και κάποια ασθένεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κινήσεις με τα πόδια

Ένας τρόπος είναι ενώ το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάσκελα να κρατήσετε με τα χέρια σας τα πόδια του μωρού και να τα κινήσετε με τέτοιον τρόπο σαν να κάνει ποδήλατο. Η συγκεκριμένη κίνηση ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου κάτι που βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μασάζ στην κοιλιά

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ είναι πολλά και μεταξύ αυτών είναι και η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Βάλτε το χέρι σας ακριβώς κάτω από τον αφαλό του μωρού και κάντε κυκλικές κινήσεις για να ενισχύσετε με τον τρόπο αυτό την κινητικότητα του εντέρου, όπως και παραπάνω.

Περισσότερες φυτικές ίνες

Εάν το μωρό έχει ξεκινήσεις τις στερεές τροφές δοκιμάστε να εντάξετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή του. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και τα λαχανικά.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved