Τι συμβαίνει όταν το παιδί δεν πίνει αρκετό νερό;

Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία των παιδιών και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού τους.

Τι συμβαίνει όταν το παιδί δεν πίνει αρκετό νερό;

Κορίτσι με σκουφάκι πίνει νερό από το ποτήρι.

Unsplash.com / Johnny McClung

Το 70-75% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και η επαρκής κατανάλωση είναι σημαντική για την λειτουργία των οργάνων και την υγεία του οργανισμού.

Τα παιδιά πίνουν νερό από τον έκτο μήνα και έπειτα, όταν οι στερεές τροφές εισάγονται σταδιακά στη διατροφή τους. Μέχρι τότε το μητρικό γάλα είναι αρκετό για την ενυδάτωσή τους, όσο όμως το παιδί μεγαλώνει αυξάνονται και αλλάζουν οι ανάγκες του οργανισμού του.

Γιατί είναι απαραίτητο το νερό για την υγεία των παιδιών

Το νερό δεν έχει θερμίδες, δεν περιέχει σάκχαρα και είναι το καλύτερο ρόφημα για ένα παιδί. Είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και η επαρκής κατανάλωση ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους σώματος και τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων του σώματος.

Επιπλέον, το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, προλαμβάνει παθήσεις του ουροποιητικού, βελτιώνει τη στοματική υγεία και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών.

paidi-nero-ipnos.jpg

Κοριτσάκι πίνει νερό πριν κοιμηθεί.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα παιδί;

Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα παιδί σε ημερήσια βάση εξαρτάται από την ηλικία του, το φύλο και τα κιλά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Βρετανικού Ινστιτούτου για το Νερό, μέχρι το πρώτο χρόνο της ζωής του η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα παιδί είναι 100ml ανά κιλό, από την ηλικία των 1 έως 6 ετών 90ml έως 65ml νερό ανά κιλό. Έτσι λοιπόν ένα παιδί 1-6 ετών που ζυγίζει 15 κιλά θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 1 λίτρο νερό την ημέρα και ένα παιδί ηλικίας 7-12 ετών και που ζυγίζει μέχρι 30 κιλά θα πρέπει να πίνει 1,8 λίτρα νερού.

Τι συμβαίνει εάν το παιδί δεν πίνει πολύ νερό;

Έρευνες των τελευταίων ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά δεν πίνουν όσο νερό χρειάζονται, μένοντας έτσι ελαφρώς αφυδατωμένα. Μάλιστα, τα αγόρια είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να αφυδατωθούν, ενώ το ¼ των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι δεν έπιναν καθόλου νερό.

Η μη επαρκής κατανάλωση νερού οδηγεί σε αφυδάτωση και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρουν τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, την ανάπτυξη ακόμα και την ψυχολογία των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που δεν πίνουν πολύ νερό στην καθημερινότητά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το σωματικό τους βάρους, να υιοθετήσουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες και να έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο. Επίσης, είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του ουροποιητικού και μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved