Είναι το παιδί σας στ' αλήθεια άρρωστο; 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι υποκρίνεται

Ένας παιδίατρος αποκαλύπτει τον τρόπο που τα παιδιά υποκρίνονται ότι ειναι άρρωστα.

Είναι το παιδί σας στ' αλήθεια άρρωστο; 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι υποκρίνεται
Bigstock

Και ποιος δεν θυμάται την ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που υποκρίνεται ότι είναι άρρωστη για να μην πάει στο σχολείο. Όλοι έχουμε υποκριθεί κάποια στιγμή κατά τα παιδικά μας χρόνια ότι ήμασταν άρρωστοι για να γλιτώσουμε ένα διαγώνισμα ή μια μέρα γενικότερα από το σχολείο.

Θυμάστε τα ψέματα που λέγατε; «Μαμά δεν είμαι καλά!», «Έχω πονόλαιμο», «Νιώθω ότι έχω πυρετό», «Μαμά κρυώνω και έχω βήχα, "γκουχ-γκουχ"» για να μην σχολιάσουμε το «τριμμένο» θερμόμετρο που σίγουρα τσεκάρατε να μην παρα-αυξήσετε τη θερμοκρασία και σας περάσουν για πολύ άρρωστο.

Αφού τα έχετε κάνει και τα έχετε περάσει ξέρετε ότι και το παιδί σας μπορεί να το κάνει κάποια στιγμή, έτσι δεν είναι; Πώς θα αναγνωρίσετε-καταλάβετε ότι το παιδί σας υποκρίνεται και δεν είναι στην πραγματικότητα άρρωστό;

Ένας παιδίατρος, αποφάσισε να μας δώσει μερικές συμβουλές ώστε να αναγνωρίζουμε αν το παιδί μας είναι πραγματικά άρρωστο ή όχι.

«Ως παιδίατρος και πατέρας ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να αναγνωρίσω αν τα παιδιά μου είναι πραγματικά άρρωστα ή απλά θέλουν να χάσουν σχολείο. Ωστόσο υπάρχουν μερικές στρατηγικές που με βοηθούν να το ξεχωρίσω».

arrosto-paidi-1.jpg

1. «Το κεφάλι μου πονάει»

Τα παιδιά τις περισσότερες φορές δυσκολεύονται να περιγράψουν πολλά από τα συμπτώματά τους ή τον πόνο που νιώθουν. Αν το παιδί σας είναι χλωμό, κλείνει τα μάτια του και δεν έχει διάθεση να παίξει ή να αστειευτεί μαζί σας, τότε ίσως να είναι πραγματικά άρρωστό. Αν ο πονοκέφαλος που νιώθει επιμένει περισσότερο από 1 έως 2 ώρες και δεν περνά με το παυσίπονο που έχετε χορηγήσει, τότε το παιδί δεν πρέπει μόνο να μην πάει σχολείο αλλά θα πρέπει να επισκεφθείτε και τον παιδίατρό σας. Οι σοβαροί πονοκέφαλοι που επαναλαμβάνονται (ιδιαίτερα εκείνοι που συνοδεύονται με διπλοπία, ναυτία, φωτοευαισθησία ή ενόχληση από τον παραμικρό θόρυβο) μπορεί να είναι ημικρανίες . Αν όμως το παιδί σας δυσκολεύεται να μιλήσει, να περπατήσει, να σκεφτεί ή να χρησιμοποιήσει τα χέρια του ή αν ο πονοκέφαλος το ξυπνά ή του προκαλεί εμετό θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια ή να τρέξετε στα επείγοντα περιστατικά κάποιου νοσοκομείου.

Για τα περισσότερα παιδιά, ωστόσο, οι πονοκέφαλοι είναι ήπιοι και θα υποχωρήσουν από μόνοι τους μέσα σε μία ή δύο ώρες. Εάν το παιδί σας δεν φαίνεται να πονάει τόσο πολύ - για παράδειγμα τρώει και βλέπει άνετα τηλεόραση - αλλά επιμένει ότι πονάει ακόμα το κεφάλι του, πείτε του ότι θα κλείσετε ραντεβού με παιδίατρο. Αν δεν είναι στην πραγματικότητα άρρωστο, θα διαλέξει το σχολείο αντί το νοσοκομείο ή το ιατρείο του παιδιάτρου.

2. «Η κοιλιά μου δεν νιώθει καλά»

Ο στομαχόπονος που συνοδεύεται με ναυτία, εμετό ή διάρροια πρέπει πάντα να κρατά ένα παιδί μακριά από το σχολείο. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα συμπτώματα δεν μπορεί να υποκριθεί ένα παιδί ότι τα έχει και η δική σας εμπειρία μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό.

Αλλά αν το παιδί σας απλά κρατά την κοιλιά του και λέει ότι πονάει; Τότε ψάξτε για άλλα συμπτώματα. Ο κοιλιακός πόνος διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο (μια άμεση σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου) και αυτό επιβραδύνει την καρδιά, κάνει το δέρμα χλωμό, αυξάνει την παραγωγή σάλιου και συστέλλει τις κόρες των ματιών. Ακόμη ένα πράγμα που μπορεί να σας μαρτυρήσει αν το παιδί σας είναι καλά ή όχι είναι η όρεξή του. Έχει όρεξη για να φάει το πρωινό του; Αν πέσει με τα μούτρα τότε η κοιλίτσα του δεν πονάει.

Τούτου λεχθέντος, μην αγνοείτε ποτέ χρόνια ή επαναλαμβανόμενα παράπονα για κοιλιακό άλγος. Ακόμα κι αν το παιδί σας μπορεί να πάει σχολείο, μπορεί να έχει οτιδήποτε, από δυσκοιλιότητα μέχρι άγχος.

1656109367907-962043542-arrosto-paidi-2.jpg

3. «Νομίζω καίγομαι!»

Ο πυρετός είναι αυτό που σίγουρα θα κρατήσει ένα παιδί μακριά από το σχολείο. Μάλιστα τα περισσότερα παιδιά για να επιστρέψουν στο σχολείο θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον δύο 24ωρα απύρετα.

Δεν είναι εύκολο να προσποιηθείς ότι έχεις πυρετό, αλλά είναι δυνατό. Το πρώτο βήμα για επιβεβαιώσετε τα λεγόμενα του παιδιού σας είναι να βάλετε ένα θερμόμετρο. Αν θερμομετρείτε από το στόμα βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έφαγε κάτι ζεστό πιο πριν. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε αν το παιδί σας φαίνεται κουρασμένο, αφήστε το να ξαπλώσει για 20 λεπτά πρώτα και μετά θερμομετρήστε το. Επίσης, μην βασίζεστε στο χέρι σας για να μετρήσετε τη θερμοκρασία της. Μελέτες δείχνουν ότι οι γονείς είναι «κακοί» στην ανίχνευση του πυρετού με αυτόν τον τρόπο.

Κατά τη θερμομέτρηση να βρίσκεστε παρόντες. Ποτέ δεν ξέρετε αν το μικρό σας το «τρίψει» κατά την απουσία σας.

4. «Γκουχ -Γκουχ / Βήχας - Βήχας»

Οι περισσότερες ιώσεις συνοδεύονται με ξηρό ή υγρό βήχα. Ο καθένας μπορεί να βήξει, όμως βήχας με βήχα διαφέρει. Ο πραγματικός βήχας έχει «παραγωγικό» ήχο σε αντίθεση με τον ψεύτικο που λίγο ή πολύ όλοι οι γονείς μπορούν να τον αναγνωρίσουν. Επίσης ο πραγματικός βήχας έχει μια συχνότητα, συχνότητα που όποιος υποκρίνεται, μπορεί και να ξεχάσει. Κάποιος που βήχει ψεύτικα, θα πρέπει να θυμάται να βήχει και με μια συχνότητα.

Είτε ψεύτικος, είτε όχι ένας βήχας, αν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, επιτρέπει στο παιδί να πάει στο σχολείο.

5. «Δεν μπορώ να καταπιώ»

Περίπου το 70 έως το 80 τοις εκατό των πονόλαιμων προέρχεται από ιογενείς λοιμώξεις. Το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από βακτηριακές λοιμώξεις, τις περισσότερες φορές στρεπτόκοκκο, που απαιτεί ειδική θεραπεία πριν το παιδί σας είναι έτοιμο να επιστρέψει στην τάξη.

Πώς θα ξέρετε αν το παιδί σας έχει πονόλαιμο; Αν το παιδί σας δεν έχει πυρετό αλλά έχει βήχα και βραχνή φωνή ένας απλός ιός είναι ο πιο πιθανός ένοχος. Και αν έχει στρεπτόκοκκο; Η διάγνωση στρεπτόκοκκου πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται μέσω ειδικού τεστ που γίνεται σε διαγνωστικά κέντρα.

Μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας υποκρίνεται ή όχι; Όχι, γι' αυτό και πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο σας ώστε να σας πει με βεβαιότητα αν όντως το παιδί σας έχει πονόλαιμο ή όχι και τι να κάνετε.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που έχουν πονόλαιμο, συνήθως δυσκολεύονται να φάνε και να καταπιούν. Αν τα παιδιά σας μπορούν να φάνε με ευκολία και μάλιστα χωρίς να διαμαρτύρονται, τότε κατά πάσα πιθανότητα να υποκρίνονται.

Όταν κατά κόρον το παιδί υποκρίνεται ότι είναι άρρωστο

Αν και λίγα είναι τα παιδιά που λατρεύουν να πηγαίνουν στο σχολείο κάθε μέρα, τα περισσότερα παιδιά συμβιβάζονται με το πρόγραμμά τους και δεν κάνουν δύσκολη τη ζωή των γονιών τους. Αν ωστόσο τα παιδιά σας συνεχώς προσπαθούν με έναν βήχα, ένα φτέρνισμα ή ένα ψέμα να αποφύγουν το σχολείο, είναι απαραίτητα να μάθετε γιατί το κάνουν.

Τα παιδιά που συχνά πέφτουν θύματα bullying υποκρίνονται ότι είναι άρρωστα, επειδή φοβούνται να έρθουν αντιμέτωπα με τους νταήδες τους. Μερικοί επίσης από τους λόγους που κάνουν τα παιδιά να θέλουν να μείνουν εκτός σχολείου είναι ένα τεστ ή άγχος για το σχολικό περιβάλλον.

Ο προσδιορισμός της αιτίας των φαινομενικά ψεύτικων συμπτωμάτων απαιτεί συχνά τη βοήθεια ενός γιατρού ή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved