Πότε ο εμετός του παιδιού είναι ανησυχητικός;

Γιατί το παιδί έχει εμετός και τι να προσέξετε.

Πότε ο εμετός του παιδιού είναι ανησυχητικός;
Bigstock

Τα παιδιά είθισται να είναι πιο ανθεκτικά στον εμετό από ότι οι ενήλικες. Μπορεί για παράδειγμα να κάνουν εμετό και μετά από λίγο να συνεχίσουν κανονικά το παιχνίδι τους σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από τα αίτια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να κάνει εμετό. Ένας από αυτούς είναι να έχει φάει πολύ και αμέσως μετά να παίξει με ένταση. Σε άλλες περιπτώσεις ο εμετός είναι σύμπτωμα ίωσης, δηλητηρίασης κ.α.. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Γαστρεντερίτιδα

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μία εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς όπως οι αδεναϊοι, οι ροταϊοί κ.α. Από τα κύρια συμπτώματα είναι ο εμετός, ο πυρετός, ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια. Μπορεί να διαρκέσει από μία μέρα μέχρι και αρκετές μέρες.

Τροφική δηλητηρίαση

Η κατανάλωση φαγητού που δεν έχει μαγειρευτεί καλά ή που δεν έχει συντηρηθεί σωστά στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γαστρεντερίτιδας και κυρίως εμετό, διάρροια και πόνο στην κοιλιά.

Δηλητηρίαση

Ο εμετός είναι σύμπτωμα και της δηλητηρίασης γενικά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που ένα παιδί καταπιεί μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου από την προβλεπόμενη δοσολογία ή εάν καταπιεί ποσότητα από κάποιο καθαριστικό.

Τροφικές αλλεργίες

Η δυσανεξία σε κάποια τροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, όπως και πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή και εξανθήματα στο δέρμα.

Σκωληκοειδίτιδα

Ο εμετός και ο πόνος στη κοιλιά ιδιαίτερα στην δεξιά πλευρά ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα φλεγμονής στην σκωληκοειδή υπόφυση.

Girl Sitting On Sofa Suffering From Stomach Pain

Πότε να ανησυχήσετε

Η αφυδάτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει μετά τον εμετό και ειδικά όταν τα επεισόδια είναι απανωτά. Εάν το παιδί δεν είναι σε θέση να καταναλώσει υγρά μετά τον εμετό είναι πιθανό να χρειαστεί βοήθεια από κάποιον ειδικό και να πρέπει να του χορηγηθεί ορός.

Άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι:

  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Ωχρό δέρμα
  • Ξηροδερμία και ξηρά χείλη
  • Ατονία
  • Κλάμα χωρίς δάκρυα
  • Γρήγορη αναπνοή ή καρδιακοί παλμοί
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα και πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει αφυδάτωση, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Κάνε το παιδί να καταναλώσει φαγητό ή υγρά μετά τον εμετό;

Τα παιδιά που έχουν κάνει εμετό είναι λογικό να μην έχουν όρεξη για φαγητό και να χάσουν μερικά γεύματά τους. Θα πρέπει ωστόσο να συνεχίσουν να πίνουν νερό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Ροφήματα όπως οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και το νερό είναι οι καλύτερες επιλογές.

Εάν το παιδί ζητήσει φαγητό μετά τον εμετό, ετοιμάστε του ένα γεύμα ελαφρύ με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved