Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό όλης της οικογένειας - Η ειδικός συμβουλεύει

Η γενική ιατρός Αγγελική Ρέβελα συμβουλεύει πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα μικρών και μεγάλων.

Aγγελική Ρέβελα
Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό όλης της οικογένειας - Η ειδικός συμβουλεύει
Bigstock

Το ανοσοποιητικό σύστημα για να λειτουργήσει καλά, απαιτεί ισορροπία και αρμονία.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για τις περιπλοκές και τη διασύνδεση της ανοσολογικής απόκρισης. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες άμεσες σχέσεις μεταξύ του τρόπου ζωής και της ενισχυμένης ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ενδιαφέρουσες και δεν πρέπει να μελετηθούν. Οι ερευνητές διερευνούν τις επιπτώσεις της διατροφής, της άσκησης, της ηλικίας, του ψυχολογικού στρες και άλλων παραγόντων στην ανοσολογική απόκριση, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, οι γενικές στρατηγικές υγιεινής διαβίωσης έχουν νόημα, καθώς πιθανώς βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συνοδεύονται από άλλα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Young Smiling Relaxed Woman Peeling Ripe Sweet Tasty Tangerine While Sitting In Comfortable Chair At

Τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η πρώτη γραμμή άμυνας σας είναι να επιλέξετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η τήρηση γενικών οδηγιών καλής υγείας είναι το μόνο καλύτερο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε φυσικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά. Κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος, λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από στρατηγικές υγιεινής ζωής όπως αυτές:

  • Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
  • Ασκηθείτε τακτικά.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Εάν πίνετε αλκοόλ, πίνετε με μέτρο.
  • Κοιμηθείτε επαρκώς.
  • Λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τη μόλυνση , όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών σας και το σχολαστικό μαγείρεμα των κρεάτων.
  • Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος.
  • Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα προτεινόμενα εμβόλια. Τα εμβόλια τροφοδοτούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις πριν αυτές επικρατήσουν στο σώμα σας.
  • Αυξήστε την ανοσία με τον υγιεινό τρόπο
  • Δίαιτα
  • Βεβαιωθείτε ότι τρώτε μια ποικιλία από φρέσκα τρόφιμα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα.

Το σκόρδο έχει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Επίσης, θα καθαρίσει και θα διώξει τη βλέννα και θα συμβάλει στην κάθαρση της λέμφου, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ομοίως, το κρεμμύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρινική συμφόρηση, υπερβολική βλέννα και λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού.

Τα μανιτάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες πολυσακχαριτών που είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμούν τις φλεγμονές και να ρυθμίζουν θετικά τη χλωρίδα του εντέρου. Η κατανάλωση μαγειρεμένων μανιταριών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, είναι ένας εύκολος και ισχυρός τρόπος διατήρησης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών.

manitaria.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Christine Siracusa

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν υποστεί μια σειρά διεργασιών που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που βοηθούν στη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος στον άνθρωπο. Έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες - βελτιώνουν την πέψη, υποστηρίζουν τα φιλικά βακτήρια του σώματός μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή μορίων και ουσιών που συνδέονται με τη φλεγμονή.Η φλεγμονή είναι μια φυσική απάντηση σε μολύνσεις και βλάβες στο σώμα σας. Ωστόσο, η φλεγμονή μερικές φορές επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και χωρίς μόλυνση ή τραυματισμό. Είναι γνωστό ότι τα ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας υποστηρίζουν την ισορροπία της φλεγμονής. Ο λιναρόσπορος, το καρυδέλαιο και το λάδι κάνναβης είναι όλα εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3.

Προσθέστε μπαχαρικά στη διατροφή σας για να βελτιώσετε την απορρόφηση των βασικών θρεπτικών συστατικών και να ενισχύσετε την ανοσία του εντέρου. Ο μάραθος, το κύμινο, ο βασιλικός και τα περισσότερα αρωματικά θα τονώσουν τα γαστρικά υγρά. Το θυμάρι και το δεντρολίβανο θα ενισχύσουν την ανοσία μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων για την υγεία. Το τζίντζερ και το τσίλι θα σας ζεστάνουν, θα βελτιώσουν την κυκλοφορία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν την άμυνα κατά των λοιμώξεων. Τέλος, ο κουρκουμάς είναι ένα σούπερ μπαχαρικό που διαθέτει όλες τις προαναφερθείσες ιδιότητες.

Στρες και ανοσοποιητική λειτουργία

Η σύγχρονη ιατρική έχει αρχίσει να εκτιμά τη στενά συνδεδεμένη σχέση νου και σώματος. Μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των στομαχικών διαταραχών, της κνίδωσης, ακόμη και των καρδιακών παθήσεων, συνδέονται με τις επιπτώσεις του συναισθηματικού στρες. Παρά τις προκλήσεις, οι επιστήμονες μελετούν ενεργά τη σχέση μεταξύ του στρες και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού .

Όταν είμαστε αγχωμένοι, η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τα αντιγόνα μειώνεται. Γι' αυτό είμαστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Η ορμόνη του στρες κορτικοστεροειδές μπορεί να καταστείλει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. μειώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων).

paidi-agxos.jpg

Άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους πυλώνες της υγιεινής ζωής. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Ακριβώς όπως μια υγιεινή διατροφή, η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη γενική καλή υγεία και συνεπώς σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπληρώματα και βιταμίνες

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ιογενείς λοιμώξεις διεγείροντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Προωθεί επίσης την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση των παθογόνων. Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και τις ανοσοκατασταλτικές επιδράσεις του στρες, μέσω της θετικής της επίδρασης στα επινεφρίδια.

Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα ως απόκριση στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη της έμφυτης και προσαρμοστικής υγείας του ανοσοποιητικού μας, ενώ ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα παθογόνα.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των λοιμώξεων. Με τους υποδοχείς της βιταμίνης D σε ολόκληρο το σώμα, από τα οστά και τα έντερα μέχρι τα οστά και τον εγκέφαλο, είναι επιτακτική ανάγκη ο καθένας να έχει τα βέλτιστα επίπεδα.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δύναμη. Ως εκ τούτου, είναι προστατευτικό έναντι παθογόνων μικροοργανισμών με ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ιούς του αναπνευστικού. Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην επούλωση των πληγών και υποστηρίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την ανοσολογική απόκριση.

Προβιοτικά: Το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στα έντερα και τα μικρόβια στην κατώτερη οδό βοηθούν στη διατήρηση της ρύθμισης του και στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων. Όταν το έντερο μας γίνεται ανισόρροπο, διαταράσσοντας τα επίπεδα των καλών και των κακών βακτηρίων, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι εκκρίνουν προστατευτικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να εμποδίσουν τα παθογόνα να εισβάλουν και να αναπτυχθούν στο σώμα. Και ως προληπτικό συμπλήρωμα, τα προβιοτικά μπορεί επίσης να μειώσουν τον αριθμό των κρυολογημάτων που θα έχετε σε ένα χρόνο.

Ανάπαυση και ύπνος

Το ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται από την ενέργεια και οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτρέπουν στο σώμα σας να παίρνει επιπλέον ενέργεια από τους μύες και να τη χρησιμοποιεί για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού βγαίνουν από την κυκλοφορία, εγκαθίστανται στους λεμφαδένες και αρχίζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα εργασίας. Χωρίς αρκετό ύπνο, το σώμα δεν θα έχει το χρόνο να εργαστεί σε αυτόν τον πλήρη κύκλο, αφήνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξαντλημένο.

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Σερβίρετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ψάξτε για πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά , όπως καρότα, πράσινα φασόλια, πορτοκάλια και φράουλες.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και ιντερφερόνης, ένα αντίσωμα που καλύπτει τις κυτταρικές επιφάνειες, εμποδίζοντας τους ιούς. Η έρευνα δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να τρώει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Ενισχύστε τον χρόνο ύπνου. Η στέρηση ύπνου μπορεί να κάνει τους ενήλικες πιο επιρρεπείς σε ασθένειες μειώνοντας τα φυσικά κύτταρα φονείς, τα οποία είναι όπλα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται σε μικρόβια και καρκινικά κύτταρα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά

Τα παιδιά στον παιδικό σταθμό διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για στέρηση ύπνου, επειδή όλη η δραστηριότητα μπορεί να τους δυσκολέψει τον υπνάκο. Φροντίστε να ελέγξετε ξανά την πολιτική του ύπνου του παιδικού σας σταθμού και, εάν χρειάζεται, αφήστε το παιδί σας να κοιμηθεί νωρίτερα για να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεται αρκετά.

Πόσο ύπνο λοιπόν χρειάζονται τα παιδιά; Ένα βρέφος μπορεί να χρειάζεται έως και 16 ώρες κούνιας κάθε μέρα, τα νήπια θα πρέπει να έχουν 11 έως 14 ώρες και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 10 έως 13 ώρες.

Το μητρικό γάλα περιέχει υπερτροφοδοτημένα αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια που ενισχύουν την ανοσία και προστατεύουν από μολύνσεις αυτιών, αλλεργίες, διάρροια, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει την εγκεφαλική δύναμη του μωρού σας και να το προστατεύσει από τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, τη νόσο του Crohn, την κολίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου αργότερα στη ζωή.

Ασκηθείτε ως οικογένεια. Για να αποκτήσετε στα παιδιά σας μια δια βίου συνήθεια γυμναστικής, γίνετε καλό πρότυπο. Ασκηθείτε μαζί τους αντί απλώς να τους παροτρύνετε να βγουν έξω και να παίξουν.Οι διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ποδηλασία, πεζοπορία, πατινάζ, μπάσκετ και τένις.

Προφυλάξτε την εξάπλωση μικροβίων. Η μείωση των μικροβίων δεν ενισχύει τεχνικά την ανοσία, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το παιδί σας έχει άλλες ιατρικές καταστάσεις ή ειδικές ανάγκες που απαιτούν από αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί με άλλους τρόπους.

Μία από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές είναι να φροντίσετε τα παιδιά σας να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και μετά το παιχνίδι έξω, το χειρισμό κατοικίδιων ζώων, το φύσημα της μύτης τους, τη χρήση του μπάνιου και την άφιξη στο σπίτι από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο.

Όταν είστε έξω, έχετε μαζί σας μαντηλάκια μιας χρήσης για γρήγορο καθαρισμό. (Το τρίψιμο των χεριών σας με τα μαντηλάκια θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα μικρόβια ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε ένα πλήρες πλύσιμο χεριών.) Για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν τη συνήθεια του πλυσίματος χεριών στο σπίτι, αφήστε τα να διαλέξουν τις δικές τους πολύχρωμες πετσέτες χεριών και σαπούνι. διασκεδαστικά σχήματα και αρώματα. Οι αυτόματοι διανομείς σαπουνιού χεριών είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος για να τους ενθουσιάσετε με το πλύσιμο των χεριών.

Ένα παιδί δεν μπορεί να κολλήσει τον ίδιο ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης δύο φορές, αλλά ο ιός μπορεί να μεταπηδήσει από οδοντόβουρτσα σε οδοντόβουρτσα, μολύνοντας άλλα μέλη της οικογένειας.

Ωστόσο, εάν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό , το παιδί σας μπορεί να μολυνθεί εκ νέου με τα ίδια μικρόβια που το αρρώστησαν στην αρχή. Σε αυτήν την περίπτωση, το να πετάξετε την οδοντόβουρτσα προστατεύει τόσο το παιδί σας όσο και την υπόλοιπη οικογένειά σας.

Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, υπάρχει πάντα η παλιά μας αγαπημένη στρατηγική μείωσης μικροβίων: η χρήση μάσκας. Ενθαρρύνετέ το παιδί να φοράει μάσκα για να αποτρέψετε τη διάδοση μικροβίων. Και αν βρίσκεστε σε περιοχή με υψηλή εξάπλωση του COVID-19,φορέστε μια μάσκα για να αποτρέψετε τη μόλυνση του πιο πρόσφατου στελέχους που κυκλοφορεί. Σταματήστε το παθητικό κάπνισμα

Εάν εσείς ή κάποιος στο νοικοκυριό σας καπνίζει, τότε είναι καλύτερο να το κόψετε . Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 επιβλαβείς χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες μπορεί να ερεθίσουν ή να σκοτώσουν τα κύτταρα του σώματος.Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος επειδή αναπνέουν με ταχύτερους ρυθμούς και το φυσικό τους σύστημα αποτοξίνωσης είναι λιγότερο ανεπτυγμένο.

Εάν καπνίζετε ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το άτμισμα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία και στα παιδιά. Για παράδειγμα, το άτμισμα απελευθερώνει πιθανές καρκινογόνες ουσίες όπως οι νιτροζαμίνες, οι οποίες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του παιδιού για SIDS, βρογχίτιδα, μολύνσεις αυτιών και άσθμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νοημοσύνη και τη νευρολογική ανάπτυξη. Εάν δεν μπορείτε απολύτως να κόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας καπνίζοντας μόνο έξω από το σπίτι.

Μην πιέζετε τον παιδίατρό σας. Μπορεί να αισθάνεστε πιο παραγωγικό να κάνετε κάτι όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, αλλά το να παροτρύνετε τον παιδίατρό σας να γράψει μια συνταγή για ένα αντιβιοτικό όποτε το παιδί σας έχει κρυολόγημα, γρίπη ή πονόλαιμο πιθανότατα δεν θα βοηθήσει με τις περισσότερες παιδικές ασθένειες. Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια.

Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι πολλοί παιδίατροι συνταγογραφούν αντιβιοτικά κάπως απρόθυμα μετά από προτροπή γονέων που πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν μπορεί να βλάψει. Στην πραγματικότητα, μπορεί. Τα στελέχη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά έχουν αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών και μια απλή λοίμωξη του αυτιού είναι πιο δύσκολο να θεραπευθεί εάν προκαλείται από επίμονα βακτήρια που δεν ανταποκρίνονται στην τυπική θεραπεία.

Κάθε φορά που ο παιδίατρος του παιδιού σας θέλει να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό, βεβαιωθείτε ότι δεν το συνταγογραφεί αποκλειστικά και μόνο επειδή πιστεύει ότι το θέλετε..

Μείνετε ενημερωμένοι για τους προτεινόμενους εμβολιασμούς. Η ενημέρωση σχετικά με τους προτεινόμενους παιδικούς εμβολιασμούς του παιδιού σας μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να παραμείνει έτοιμο και έτοιμο να καταπολεμήσει επικίνδυνα παθογόνα όπως αυτά που προκαλούν μηνιγγίτιδα, πολιομυελίτιδα και ανεμοβλογιά. Οι εμβολιασμοί συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας για να το διδάξουν να αναγνωρίζει ορισμένα βακτήρια και ιούς που μπορεί να συναντήσει, ώστε να είναι έτοιμο να τα καταπολεμήσει.

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τους εμβολιασμούς, μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Ο παιδίατρος του παιδιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργούν οι εμβολιασμοί και ποιοι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί για το παιδί σας.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved