Τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνετε αν το μωρό πέσει από το κρεβάτι

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας αν δείτε το μωρό να πέφτει από το κρεβάτι.

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνετε αν το μωρό πέσει από το κρεβάτι
Bigstock

Ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι παρά τις προσπάθειες των γονιών να το αποτρέψουν, είναι η πτώση του μωρού από το κρεβάτι.

Συνήθως αφήνουν το μωρό στο κέντρο του διπλού κρεβατιού όταν κοιμάται, τοποθετώντας γύρω του μαξιλάρια για ασφάλεια. Άλλες πάλι φορές είναι δίπλα του και παίζουν. Αρκεί όμως ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να γλιστρήσει το μωρό και να πέσει.

Οι περισσότερες μαρτυρίες γονέων άλλωστε αυτό δείχνει: η πτώση έγινε μπροστά στα μάτια τους πριν καν το καταλάβουν.

Τα μεγαλύτερα μωρά - σε σχέση με τα νεογέννητα - είναι πιο επιρρεπή σε πτώσεις από το κρεβάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών ειδικά στο κεφάλι.

kounia-vrefiko-krevati-morou.jpg

Τι κάνετε αν πέσει το μωρό από το κρεβάτι;

Είναι πιθανό το μωρό να χάσει παροδικά τις αισθήσεις του από την πτώση. Ωστόσο, τις ανακτά πολύ γρήγορα.

Παρηγορήστε το μωρό και ελέγξτε για σημάδια τραυματισμού. Εάν είναι μικρότερο του ενός έτους καλέστε τον παιδίατρο για να σας καθοδηγήσει τι πρέπει να κάνετε.

Σε περίπτωση που το μωρό δεν ανακτήσει άμεσα τις αισθήσεις του ( μιλάμε για δευτερόλεπτα) αμέσως μετά από την πτώση ή αντιληφθείτε αιμορραγία, θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Καλέστε άμεσα τον παιδίατρο ή το 166.
  • Αφήστε το μωρό να ξαπλώσει ευθεία στο πάτωμα και μην το μετακινήσετε. Εάν το έχει τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη ή τον αυχένα μαζί με τραυματισμό στο κεφάλι, τότε η κίνηση μπορεί να επιδεινώσει τα τραύματα.
  • Γυρίστε στο πλάι και κρατήστε τον λαιμό ίσιο εάν το μωρό κάνει εμετό ή έχει επιληπτικές κρίσεις.
  • Εάν αιμορραγεί, πιέστε απαλά μια γάζα ή ένα καθαρό πανί στην περιοχή που αιμορραγεί.

Προσπαθήστε να παρηγορήσετε το μωρό σας μιλώντας του ήρεμα και γλυκά μέχρι να έρθει ο παιδίατρος. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όσο πανικοβλημένοι κι αν είστε.

kounia-morou.jpg

Ανησυχητικά συμπτώματα από την πτώση

  • Αναισθησία
  • Εμετός
  • Αίμα ή υγρό από τη μύτη ή τα αυτιά
  • Διόγκωση ή πρήξιμο του μαλακού σημείου στο κεφάλι
  • Αιμορραγία ή μώλωπες στο κεφάλι
  • Κάταγμα κρανίου
  • Επιληπτική κρίση

Τι να κάνετε για 24 ώρες μετά την πτώση του μωρού

Είναι σκόπιμο να παρακολουθείτε στενά το μωρό σας 24 ώρες μετά την πτώση, καθώς τα συμπτώματα ορισμένων τραυματισμών μπορεί να εμφανιστούν αργότερα.

Πολλά μωρά κοιμούνται μετά την πτώση. Προσπαθείστε να το ξυπνάτε κάθε λίγες ώρες για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται. Καλέστε τον γιατρό σας εάν κοιμάται υπερβολικά ή δεν μπορείτε να το ξυπνήσετε.

Τα μωρά μπορεί να έχουν αλλαγή συμπεριφοράς μετά την πτώση, όπως να είναι πιο ιδιότροπα, ευερέθιστα ή έναν αδικαιολόγητο εκνευρισμό. Η κοκκινωπή απόχρωση στο χρώμα των ούρων, η άρνηση φαγητού ή η ανάπτυξη μιας γαλαζόμαυρης κηλίδας στο δέρμα μπορεί να υποδηλώνουν εσωτερικές βλάβες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάτε απευθείας με τον παιδίατρο.

Με πληροφορίες από το momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved