Παιδικός σταθμός: Πώς να προφυλάξετε το παιδί από τις ασθένειες

Πώς να προφυλάξετε το νήπιο από τις ιώσεις τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία;

Aγγελική Ρέβελα
Παιδικός σταθμός: Πώς να προφυλάξετε το παιδί από τις ασθένειες
Bigstock

Τελευταία τονίστηκε πραγματικά η σημασία του ελέγχου των λοιμώξεων στη φροντίδα των παιδιών. Η εμφάνιση του COVID-19 έχει τονίσει πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί μια μεταδοτική ασθένεια και οι κίνδυνοι μόλυνσης στον παιδικό σταθμό είναι πολλοί και θα πρέπει να μετριαστούν. Ασθένειες που μπορούν εύκολα να μεταδοθούν σε περιβάλλον παιδικής φροντίδας περιλαμβάνουν:

  • Γρίπη και κοινό κρυολόγημα
  • Γαστρεντερίτιδα
  • Ασθένεια χεριού, ποδιού και στόματος
  • Κοκκύτης

Φυσικά, όλοι οι παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες στρατηγικές ελέγχου των λοιμώξεων.Η λογική υπαγορεύει ότι τα παιδιά στον παιδικό σταθμό είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από κάποια μορφή λοίμωξης από εκείνα που μένουν στο σπίτι. Βρίσκονται απλώς σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει περισσότερη επαφή με άλλους και αυτή η αυξημένη έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης, είναι απαραίτητο οι παιδικοί σταθμοί να επιβάλλουν αυστηρές διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων.

Ορισμένες στρατηγικές περιλαμβάνουν:

  • εμβολιασμός παιδιών και προσωπικού
  • πλύσιμο των χεριών και κατάλληλη χρήση γαντιών
  • πρακτικές απολύμανσης και καθαρισμού
  • πολιτικές που αφορούν τον διαχωρισμό των παιδιών με πάνες από τα άλλα βρέφη
  • πολιτικές σε σχέση με την παραμονή στο σπίτι όταν το παιδί είναι άρρωστο
  • επαγρύπνηση
  • εκπαίδευση
  • αναφορά εστιών λοίμωξης όπου ενδείκνυται
Adorable Toddler Girl With Funny Backpack Ready To Go To Daycare, Kindergarten Or School. First Day

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος των λοιμώξεων;

Ο έλεγχος των λοιμώξεων ελαχιστοποιεί ουσιαστικά τον κίνδυνο πρόκλησης λοίμωξης σε όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.Η συνεχής επαφή και η έκθεση σε άλλους κάνει τα παιδιά πολύ πιο επιρρεπή στη μόλυνση. Ενώ η πλήρης πρόληψη όλων των λοιμώξεων μπορεί να μην είναι δυνατή, η ποιοτική υγιεινή και οι διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων μπορούν να ελέγξουν, να επιβραδύνουν και να αποτρέψουν τις πιο ενοχλητικές λοιμώξεις. Οι διαδικασίες θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής ρουτίνας των παιδικών σταθμών και να συμμετέχουν όλοι. Οι αποτελεσματικές διαδικασίες και πολιτικές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Απολυμαντικό χεριών στην είσοδο

Η τοποθέτηση απολυμαντικού χεριών στην είσοδο του παιδικού σταθμού και η ενθάρρυνση των παιδιών να το χρησιμοποιούν διαμορφώνοντας τη συμπεριφορά θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης μικροβίων στον παιδικό σταθμό, ενώ θα εξαλείψει επίσης την υπερβολική χρήση χαρτοπετσετών για να ανοίξουν
τις πόρτες και θα διαμορφώσει αποτελεσματικά υγιεινές συνήθειες.

Λήψη θερμοκρασίας

Ένα από τα κοινά συμπτώματα του COVID-19 είναι ο υψηλός πυρετός. Ως απόκριση σε αυτό, συνιστάται ότι ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης είναι η παρακολούθηση της θερμοκρασίας κάθε παιδιού κατά την άφιξή του . Αυτό πρέπει να γίνει χρησιμοποιώντας ένα υπέρυθρο θερμόμετρο. Θερμοκρασίες 38 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες θεωρούνται ότι αποτελούν πυρετό. Κάθε παιδί που καταγράφει θερμοκρασία σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να σταλεί στο σπίτι

Πολιτική παραμονής στο σπίτι εάν παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας

Συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλοι, κόπωση, πονόλαιμος, βήχας και απώλεια γεύσης ή όσφρησης συμβαδίζουν με τον COVID-19. Άλλα συμπτώματα στα οποία θα πρέπει να δίνεται οδηγίες στις οικογένειες να τα κρατούν μακριά περιλαμβάνουν οποιονδήποτε έμετο, ρουθούνισμα ή εξανθήματα. Σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 τις προηγούμενες 14 ημέρες, δεν θα πρέπει να του επιτραπεί η είσοδος στον παιδικό σταθμό έως ότου είτε απομονωθεί για περίοδο 14 ημερών είτε βγει αρνητικό στο τεστ.

Διαχείριση Τροφίμων

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διάρροια είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε παιδικούς σταθμούς όπου τα μέλη του προσωπικού υποχρεούνται να αλλάζουν πάνες καθώς και να συμμετέχουν στην προετοιμασία ή το σερβίρισμα του φαγητού. Για το λόγο αυτό, είναι συνετό να ανατίθενται αυτά τα καθήκοντα σε διαφορετικούς ανθρώπους.Το προσωπικό της κουζίνας θα πρέπει να εκπαιδεύεται κατάλληλα σε όλες τις πτυχές του χειρισμού των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων τρόπων χειρισμού ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων, καθώς και εγκεκριμένων μεθόδων αποθήκευσης, μαγειρέματος και αναθέρμανσης των τροφίμων. Οι διαδικασίες υγιεινής των τροφίμων στη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης και θέρμανσης του μητρικού γάλακτος.

Sick Child, Toddler Boy Lying On The Couch With His White Puppy In Living Room With Fever, Resting

Πρόσθετες ασφαλείς πρακτικές ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Τραπέζια ή πάγκοι που ορίζονται ως χώροι φαγητού πρέπει να πλένονται με νερό και απορρυπαντικό πριν από κάθε γεύμα
  • Όλοι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν από τα γεύματα.
  • Τα μέλη του προσωπικού θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά δεν μοιράζονται φαγητό.
  • Τα μωρά να ταΐζονται με ξεχωριστά μπιμπερό.
  • Ο χώρος της κουζίνας πρέπει να είναι στεγανός και απαλλαγμένος από έντομα
  • Το φαγητό που περιμένει να σερβιριστ6εί πρέπει να καλύπτεται.
  • Τα μέλη του προσωπικού της κουζίνας θα πρέπει να τυγχάνουν προστασίας.

Επιπρόσθετα, διδάξτε τα παιδιά σας:

Να πλένουν τα χέρια τους

O καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των λοιμώξεων είναι το καλό πλύσιμο των χεριών .To ζεστό, νσαπουνόνερο είναι το καλύτερο. Διδάξτε στα μικρότερα παιδιά να τρίβουν τα χέρια τους μέχρι να τελειώσουν το τραγούδι ολόκληρου του αλφαβήτου και διδάξτε στα μεγαλύτερα παιδιά να μετρούν μέχρι το 20 πριν ξεπλύνουν.

Να μην μοιράζονται

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντίθετο με έναν από τους χρυσούς κανόνες της ζωής, αλλά είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά να μην μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα, όπως μπουκάλια νερού, ακουστικά, καπέλα και βούρτσες.

Να κρατάνε τα χέρια τους μακριά από το πρόσωπο

Τα μικρότερα παιδιά, ειδικά, έχουν κάποιες αμφισβητήσιμες συνήθειες όταν αγγίζουν το πρόσωπό τους. Διδάξτε τους να κρατούν τα δάχτυλά τους έξω από το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά τους.

Παραλείψτε τη βρύση

Συσκευάστε μπουκάλια νερού για τα παιδιά σας εάν το επιτρέπουν τα σχολεία τους. Αν όχι, διδάξτε τους να χρησιμοποιούν το σιντριβάνι χωρίς να βάζουν το στόμα τους στο στόμιο.

Φροντίστε να τρώνε λαχανικά και φρούτα

Μια θρεπτική διατροφή μπορεί να δώσει μια υγιή ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα των νέων.

Φροντίστε να έχουν επαρκή ύπνο

Ο ύπνος διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών υγιές και δυνατό. Τα παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών χρειάζονται 8,5 έως 9,5 ώρες ύπνου. Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών χρειάζονται 10 έως 11 ώρες ύπνου. και τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών χρειάζονται 11 έως 13 ώρες ύπνου.

Εμβόλια

Ο μοναδικός καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη γρίπη είναι να κάνετε το φετινό εμβόλιο της γρίπης. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κάνουν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Και οι λοιποί εμβολιασμοί είναι επίσης σημαντικοί. Δεν θα προλάβουν τους κοινούς ιούς, αλλά μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρές ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα και ορισμένους τύπους πνευμονίας.Και το εμβόλιο ροταϊού μπορεί να αποτρέψει τουλάχιστον ένα είδος γρίπης του στομάχου.

Κρατήστε τα στο σπίτι όταν δεν αισθάνονται καλά

Τα άρρωστα παιδιά δεν πρέπει να πάνε σχολείο. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να τα κάνει ευάλωτα σε ακόμη περισσότερα μικρόβια – και κινδυνεύουν να μολύνουν τους συμμαθητές τους.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved