Νεογνικός ίκτερος: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον νεογνικό ίκτερο;

Νεογνικός ίκτερος: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση
Bigstock

Ο ίκτερος είναι μία κατάσταση κατά την οποία το δέρμα και τα μάτια αποκτούν μία κιτρινωπή απόχρωση. Είναι αρκετά συνήθης σε ενήλικες και μωρά, αν και πιο κοινός είναι στα νεογέννητα. Στην περίπτωση αυτή οφείλεται στην υπερπαραγωγή μίας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη λόγω της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν στο σώμα πριν τον τοκετό.

Πόσο σοβαρός είναι ο νεογνικός ίκτερος;

Τα επίπεδα της χολερυρθρίνης στο νεογέννητο είναι συνήθως υψηλά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό για αυτό και ο ίκτερος δεν είναι ασυνήθιστος στα βρέφη αυτής της ηλικίας. Ωστόσο, εάν τα επίπεδα της χολερυθρίνης εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλική βλάβη και είναι σημαντικό τα μωρά με ίκτερο να παρακολουθούνται συχνά από τον γιατρό.

The Baby Has Just Been Born. A Newborn Baby Lies On A White Sheet. The Baby In The Hospital Is Sleep

Νεογνικός ίκτερος: Ποιοι οι διαφορετικοί τύποι;

Ο νεογνικός ίκτερος χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς τύπους.

  • Φυσιολογικός ίκτερος: Είναι ο πιο συνήθης τύπος νεογνικού ίκτερου και δεν θεωρείται ανησυχητικός. Τα επίπεδα της χολερυθρίνης αυξάνονται συνήθως την 5η με 7η ημέρα μετά τον τοκετό και μειώνονται σημαντικά μέχρι την 2η εβδομάδα.
  • Παθολογικός ίκτερος: Ο συγκεκριμένος τύπος ίκτερου εμφανίζεται τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό και κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης για διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Σύμπτωμα του παθολογικού ίκτερου ενδέχεται να είναι το σκούρο χρώμα ούρων.
  • Ίκτερος λόγω θηλασμού: Ο ίκτερος αυτός έχει παρατηρηθεί στα μωρά που θηλάζουν. Εμφανίζεται συνήθως 24 με 72 ώρες μετά τον τοκετό και διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Τα επίπεδα της χολερυθρίνης είναι αυξημένα για 5 έως και 15 μέρες μετά τον τοκετό.
  • Πυρηνικός ίκτερος: Είναι το πιο σπάνιο είδος ίκτερου και παρατηρείται όταν τα επίπεδα της χολερυθρίνης είναι τόσο έντονα που προκαλούν εγκεφαλική βλάβη.

Νεογνικός ίκτερος: Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα του ίκτερου είναι το κιτρινωπό χρώμα στο δέρμα και τον βολβό των ματιών. Άλλα συμπτώματα που είναι πιθανό να παρατηρήσετε είναι:

  • Πυρετός
  • Σκούρο χρώμα στα ούρα
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Απώλεια όρεξης
  • Ανοιχτόχρωμες κενώσεις
Newborn Baby In The Hospital. The Baby Has Just Been Born. Sleepy Baby Lies In The Crib

Νεογνικός ίκτερος: Πιθανές επιπλοκές

Εάν ο νεογνικός ίκτερος δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλοπάθεια ή αλλιώς kernicterus, μία πάθηση που σχετίζεται με τη βλάβη που προκαλούν στον εγκέφαλο τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης. Επίσης, τα μωρά με ίκτερο είναι πιο επιρρεπή σε διαταραχές που σχετίζονται με την ισορροπία, την κίνηση, την ακοή, ακόμα και αφού τον αντιμετωπίσουν.

Νεογνικός ίκτερος: Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις όπου τα επίπεδα της χολερυθρίνης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά και μειώνονται με το πέρασμα των εβδομάδων, δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Ωστόσο, εάν τα επίπεδα της χολερυθρίνης δεν μειώνονται και αντιθέτως, παρατηρηθεί αύξηση, η άμεση θεραπεία είναι αναγκαία. Από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους θεραπείας είναι η φωτοθεραπεία, μία ειδική θεραπεία που περιλαμβάνει την έκθεση σε ένα ειδικό φως. Η έκθεση σε αυτό το είδος φωτός μειώνει τα επίπεδα της χολερυθρίνης μέσω μίας ειδικής διαδικασίας που ονομάζεται φωτο-οξείδωση.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved