Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού όταν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των παιδιών όταν παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού όταν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια
Bigstock

Ο λόγος που τα παιδιά παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ότι είναι διασκεδαστικά και τα κρατούν σε εγρήγορση, σύμφωνα με το Learning Works For Kids.

Πέρα όμως από τη δράση και τα challenges, τους προσφέρουν άμεσες ανταμοιβές κάθε φορά που επιτυγχάνουν ένα στόχο.

Ως εκ τούτου, δεν είναι περίεργο που τα παιδιά επιστρέφουν στην οθόνη ξανά και ξανά είτε για να ανέβουν επίπεδο σε ένα παιχνίδι είτε για να να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους.

Το ερώτημα όμως που απασχολεί πολλούς γονείς είναι, εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον εγκέφαλο του παιδιού από την ενασχόληση με τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

viaia-ilektronika-paixnidia1.jpg

Όλα όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλο ενός παιδιού όταν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια

Κάθε φορά που το παιδί είναι συνδεδεμένο σε μια κονσόλα (και όχι μόνο) , ο εγκέφαλος μεταφράζει αυτό που φαίνεται στην οθόνη ως κάτι που συμβαίνει στην πραγματική ζωή , σύμφωνα με το Mayo Clinic Health System . Ως αποτέλεσμα, αν το παιδί βρίσκει ενδιαφέρον το παιχνίδι που παίζει, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, σύμφωνα με τη δημοσίευση. Και όσο περισσότερο απορροφώνται τα παιδιά, τόσο περισσότερη και η ντοπαμίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουν να παίζουν όσο πιο συχνά και όσο πιο πολύ γίνεται.

Εάν λοιπόν δεν υπάρξει περιορισμός από την πλευρά των γονιών η επιθυμία μπορεί να γίνει εμμονή ή εθισμός.

Πλεονεκτήματα

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να αυξήσουν το IQ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη , τα περισσότερα παιδιά παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, κατά μέσο όρο μία ώρα την ημέρα. Εάν τα ίδια παιδιά αυξήσουν το καθημερινό τους παιχνίδι σε περισσότερο από τον «μέσο όρο», θα δουν αύξηση 2,5 βαθμών IQ μέσα σε λίγα χρόνια.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τι συμβαίνει σωματικά ή κοινωνικά σε όσους παίζουν πιο συχνά, έδειξε ότι οι «γνωστικές ικανότητες» επηρεάστηκαν θετικά. Αυτό είναι κάτι που πολλοί γονείς δεν περίμεναν από τα παιδιά τους παίζουν καθημερινά.

agori-kinito.jpg

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενισχύουν τη μνήμη

Όταν τα παιδιά παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια το γνωστικό τμήμα του εγκεφάλου τους επηρεάζεται μακροπρόθεσμα . Αλλά, όχι απαραίτητα με κακό τρόπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, σύμφωνα με το MedicalNewsToday , ότι το gaming μπορεί να αυξήσει τη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης γεγονότων ως ενήλικες για όσους έπαιζαν ως παιδιά.

Μειονεκτήματα

Η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές ενώ μειώνεται σε άλλες

Η αναπαραγωγή ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αλλά, όταν συμβαίνει αυτό, άλλες περιοχές του εγκεφάλου έχουν μειωμένη δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει το BrainFacts.org , όταν τα παιδιά παίζουν βίαια παιχνίδια, η δραστηριότητα στα προμετωπιαία τμήματα του εγκεφάλου αυξάνεται σε μόλις 10 έως 20 λεπτά παιχνιδιού . Αυτή είναι η περιοχή που ελέγχει τα πάντα, από τη «διέγερση, το άγχος και τη συναισθηματική αντίδραση», σύμφωνα με τη δημοσίευση.

Ενώ συμβαίνει αυτό, η δραστηριότητα του μετωπιαίου λοβού μειώνεται με αποτέλεσμα η ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων και ελέγχου να μειώνεται με ορατό τον κίνδυνο να εθιστεί το παιδί στα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved