Επιπεφυκίτιδα στα μωρά: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας στα μωρά.

Επιπεφυκίτιδα στα μωρά: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Bigstock

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια συνηθισμένη μόλυνση του ματιού σε βρέφη, μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Η φλεγμονή παρουσιάζεται στον επιπεφυκότα δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το λευκό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων. Ο επιπεφυκότας, αν και διαφανής, περιέχει αγγεία και οτιδήποτε πυροδοτεί μία φλεγμονή έχει σαν αποτέλεσμα τη διαστολή αυτών των αγγείων.

Αίτια επιπεφυκίτιδας στα μωρά

Η επιπεφυκίτιδα στα βρέφη χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  • Αυτήν που εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα
  • Αυτήν που εμφανίζεται σε μωρά μεγαλύτερης ηλικίας

Όταν το μωρό παρουσιάσει επιπεφυκίτιδα τις πρώτες εβδομάδες, αυτή συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή που έχει προκληθεί κατά τι διαδικασία του τοκετού.

1658052573934-640077527-epipefukitida-sta-mwra.jpg

Θεωρείται η επιπεφυκίτιδα μία σοβαρή πάθηση για τα μωρά;

Η συγκεκριμένη πάθηση στα μωρά και τα νεογέννητα δεν θεωρείται σοβαρή στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο είναι απαραίτητη η αξιολόγηση από γιατρό, καθώς ενδέχεται να είναι σύμπτωμα σοβαρής μόλυνσης. Εάν η μόλυνση είναι σοβαρή και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να επεκταθεί η μόλυνση και σε άλλη μέρη του σώματος του μωρού ή να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην όρασή του.

Επιπεφυκίτιδα σε νεογέννητα

Στα νεογέννητα εμφανίζεται συνήθως μία με δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τα αίτια είναι τα εξής:

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Ο κλειστός δακρυϊκός πόρος δεν είναι σπάνιος στα νεογέννητα. Ο πόρος αυτός «ανοίγει» από μόνος του όταν το μωρό λίγο μεγαλώνει και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θεωρείται κάτι ανησυχητικό, θα πρέπει ωστόσο πάντα να αξιολογείται από τον παιδίατρο.

Αντιμικροβιακή αγωγή

Μετά τον τοκετό χορηγούνται κάποιες σταγόνες στο νεογέννητο που δρουν προληπτικά σε βακτηριακές λοιμώξεις. Οι σταγόνες αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν μία κατάσταση, γνωστή και ως «χημική επιπεφυκίτιδα, στην οποία τα μάτια του μωρού ερεθίζονται.

Λοίμωξη στη γέννα

Εάν η μητέρα έχει κάποια λοίμωξη στη γέννα, ενδέχεται αυτή να περάσει στο μωρό κατά τη διαδικασία του τοκετού.

Επιπεφυκίτιδα σε μωρά μεγαλύτερης ηλικίας

Η επιπεφυκίτιδα στα μωρά μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να προκληθεί από κάποια λοίμωξη ή ακόμα, λόγω κλειστού δακρυϊκού πόρου ή και λόγω αλλεργιών.

Συμπτώματα επιπεφυκίτιδας στα μωρά

Τα συμπτώματα είναι εμφανή και μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με τα αίτια που τα προκαλούν. Για παράδειγμα στην περίπτωση που η μόλυνση στον επιπεφυκότα έχει προκληθεί από τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής στον τοκετό, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ερεθισμός ή και πρήξιμο στα μάτια και υποχωρούν από μόνα τους εντός 24 έως 36 ωρών.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια που την προκαλούν. Εάν η επιπεφυκίτιδα στο μωρό έχει προκληθεί λόγω βακτηριακής λοίμωξης ο γιατρός θα σας γράψει αντιβιοτικές σταγόνες. Στην ιογενή επιπεφυκίτιδα δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, ενώ η μόλυνση στον επιπεφυκότα που έχει προκληθεί από αλλεργία αντιμετωπίζεται συνήθως με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά των αλλεργιών.

Στην επιπεφυκίτιδα λόγω κλειστού δακρυϊκού πόρου, μπορείτε να ανακουφίσετε το μωρό με ζεστέ κομπρέσες στα μάτια αρκετές φορές την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος θα σας καθοδηγήσει για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Με πληροφορίες από verwellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved