Νυσταγμός στα μωρά: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι ο νυσταγμός, ποια τα αίτια, ποια τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε.

Νυσταγμός στα μωρά: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο νυσταγμός είναι μία πάθηση κατά την οποία το μωρό κάνει ακούσιες, επαναλαμβανόμενες και ρυθμικές κινήσεις με τα μάτια του προς μία κατεύθυνση. Ο συγγενής νυσταγμός εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 6 μηνών.

Οι τύπου του νυσταγμού στα μωρά

Ο νυσταγμός στα μωρά ονομάζεται και βρεφικός νυσταγμός και κατηγοριοποιείται σε δύο τύπους:

Συγγενής νυσταγμός

Ο συγγενής νυσταγμός είναι ο εκ γενετής νυσταγμός τα συμπτώματα του οποίου εμφανίζονται στις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού. Ο συγγενής νυσταγμός μπορεί να είναι αισθητηριακός όταν κάτι εμποδίζει την οπτική πληροφορία που φτάνει στον εγκέφαλο και επηρεάζει την όραση του μωρού. Τα πιο κοινά αίτια για τον συγγενή αισθητηριακό νυσταγμό είναι τα προβλήματα στο οπτικό νεύρο ή τον αμφιβληστροειδή και ο συγγενής καταρράκτης. Ο δεύτερος τύπος του συγγενή νυσταγμού είναι ο συγγενής κινητικός νυσταγμός. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρικής Οφθαλμολογίας, ο συγγενής κινητικός νυσταγμός είναι ο πιο κοινός τύπος στα μωρά. Δεν υπάρχουν υποκείμενα αίτια που τον προκαλούν και οφείλεται κυρίως στο ότι ο εγκέφαλος του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα επαρκώς για να μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις των ματιών.

Επίκτητος βρεφικός νυσταγμός

Ο επίκτητος βρεφικός νυσταγμός εμφανίζεται μετά την ηλικία των έξι μηνών και οφείλεται σε ποικίλες αιτίες όπως είναι κάποιο εγκεφαλικό πρόβλημα, ο τραυματισμός σε κεφάλι ή μάτια και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

nustagmos sta mwra 2

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Colin Maynard

Συμπτώματα

Οι γρήγορες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ματιού προς μία κατεύθυνση είναι το κύριο σύμπτωμα του νυσταγμού. Η ένταση και συχνότητα διαφέρει από παιδί σε παιδί. Επίσης, ο νυσταγμός μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια, ενώ οι κινήσεις αυτές του ματιού δεν γίνονται αντιληπτές όταν το μωρό κοιμάται.

Άλλα συμπτώματα του νυσταγμού στα μωρά είναι:

  • Ευαισθησία στο φως
  • Δυσκολία να ακολουθήσει με τα μάτια του αντικείμενα που κινούνται στον χώρο
  • Έχει το κεφάλι του σε πλάγια θέση
nustagmos sta mwra 1

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του νυσταγμού επικεντρώνεται κυρίως στη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος. Οι υπάρχουσες θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση της έντασης και της συχνότητας του νυσταγμού και είναι:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Διάφορα φάρμακα όπως ο προπιονικός διαιθυλεστέρας, η βακλοφένη, η γκαμπαπεντίνη και η αλλαντοτοξίνης βελτιώνουν την οπτική οξύτητα και μειώνουν τη συχνότητα του νυσταγμού.
  • Χειρουργική επέμβαση: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε ποιες περιπτώσεις γίνεται.
  • Αποκατάσταση όρασης: Προτείνεται για μωρά που έχουν γεννηθεί με προβλήματα όρασης. Η εκπαίδευση αποκατάστασης διδάσκει στα παιδιά να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές ή οπτικές συσκευές μεγέθυνσης και άλλους προσαρμοστικούς τρόπους για τη βελτίωσης της όρασης.
  • Γυαλιά: Στα παιδιά με νυσταγμό μπορεί να χορηγηθούν γυαλιά για την αποκατάσταση του διαθλαστικού σφάλματος.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved