Αέρια μωρού: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι προκαλεί τα αέρια στα μωρά, ποια τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε.

Αέρια μωρού: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Unsplash.com / Brytny.com

Τα αέρια του μωρού ξεκινούν από όταν το βρέφος είναι ήδη μερικών εβδομάδων. Ενδέχεται να είναι αρκετά συχνά, κάτι που τα περισσότερα μωρά ξεπερνούν όταν φτάσουν στην ηλικία των τεσσάρων με έξι μηνών.

Τα μωρά έχουν πολλά αέρια λόγω του αναπτυσσόμενου πεπτικού του συστήματος ή λόγω του ότι καταπίνουν αέρα την ώρα που τρώνε. Κάποια μωρά που θηλάζουν ενδέχεται να παρουσιάσουν αέρια και λόγω της διατροφής της θηλάζουσας μητέρας ή λόγω του γάλακτος φόρμουλας. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

phantom crying mwro

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / chessiekingg

Συμπτώματα

Όλα τα μωρά έχουν αέρια, σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, ενδέχεται να είναι πιο έντονα από ό,τι συνήθως. Τα συμπτώματα που πρέπει να έχετε στα υπόψιν είναι τα εξής:

  • Το μωρό κλαίει περισσότερο από ότι συνήθως για τουλάχιστον μία ώρα: Είναι λογικό το μωρό να κλαίει και να αισθάνεται ενόχληση. Εάν ωστόσο νιώθετε ανήσυχοι, μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τον γιατρό σας.
  • Το μωρό δεν τρώει και δεν κοιμάται σωστά: Τα προβλήματα ύπνου και διατροφής έχουν ποικίλες αιτίες και τα αέρια είναι μία από αυτές.
  • Το μωρό κλαίει και κοκκινίζει το πρόσωπό του: Εάν το μωρό κλαίει και κοκκινίζει το πρόσωπό του ενδέχεται ο λόγος να είναι η δυσφορία λόγω αερίων.
klama mwrou apogeyma

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Anna Shvets

Τι προκαλεί τα αέρια στα βρέφη

Τρεις είναι οι πιθανές αιτίες που προκαλούν τα αέρια στα παιδιά:

  • Καταπίνει αέρα όταν τρώει κάτι το οποίο είναι πολύ σύνηθες ειδικά όταν το μωρό είναι μικρό σε ηλικία
  • Δεν έχει ανεπτυγμένο πεπτικό σύστημα ακόμα
  • Το πεπτικό σύστημα του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα το οποίο σημαίνει ότι η τροφή που καταναλώνει δεν διασπάτε εντελώς.

Πώς θα ανακουφίσετε το μωρό από τα αέρια;

Δοκιμάστε τα εξής:

  • Χτυπήστε το μωρό ελαφράς την πλάτη για να ρευτεί. Το ρέψιμο του μωρού συνηθίζεται μετά το φαγητό, ωστόσο ίσως χρειάζεται και κατά τη διάρκεια του φαγητού για να αποβάλλει την ποσότητα αέρα που έχει καταναλώσει και να συνεχίσει το φαγητό.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό κάθεται σωστά: Η θέση του μωρού την ώρα που τρώει επηρεάζει την ποσότητα που καταπίνει. Εάν θηλάζετε βεβαιωθείτε ότι το μωρό έχει πιάσει καλά την θηλή και προτιμήστε να έχετε το μωρό όσο το δυνατόν σε πιο καθιστή θέση.
  • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα κάποια λεπτά την ημέρα. Η θέση αυτή το βοηθάει να ενδυναμώσει τους μύες του και να εξασκήσεις τις κινητικές του δεξιότητες.
  • Κάντε στο μωρό βρεφικό μασάζ: Το βρεφικό μασάζ έχει πολλά οφέλη για το μωρό μεταξύ των οποίων και η ανακούφιση από τους κολικούς και τα αέρια. Δείτε πώς θα κάνετε βρεφικό μασάζ στο μωρός ας εδώ.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved