Παιδιά και πόνος στην πλάτη: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

  • Πότε πρέπει να ανησυχώ για τον πόνο στην πλάτη του παιδιού μου;
  • Μπορεί να προληφθεί ο πόνος στην πλάτη στα παιδιά;
Παιδιά και πόνος στην πλάτη: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Ο πόνος στην πλάτη στα παιδιά δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο. Επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια παρά τα αγόρια. Ωστόσο, δεν παρατηρείται τόσο συχνά στα παιδιά, όσο στους ενήλικες. Περίπου 30 στα 100 παιδιά και νέοι εμφανίζουν πόνο στην πλάτη, αλλά πολύ λίγα παιδιά πηγαίνουν να δουν τον γιατρό τους.

Ο πόνος στην πλάτη στα παιδιά δεν είναι όπως ο πόνος στην πλάτη στους ενήλικες. Σε σύγκριση με έναν ενήλικα, ένα παιδί με πόνο στην πλάτη είναι πιο πιθανό να έχει μια σοβαρή υποκείμενη διαταραχή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το παιδί είναι 4 ετών ή μικρότερο ή εάν ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας έχει πόνο στην πλάτη που συνοδεύεται από:

  • Πυρετό ή απώλεια βάρους
  • Αδυναμία ή μούδιασμα
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Πόνος στο ένα ή και στα δύο πόδια
  • Προβλήματα στο έντερο ή στην ουροδόχο κύστη
  • Πόνος που εμποδίζει το παιδί να κοιμηθεί

Τα παραπάνω συμπτώματα χρειάζονται έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία, διαφορετικά μπορεί να επιδεινωθούν, γι’ αυτό πρέπει να πηγαίνετε το παιδί σας στο γιατρό!

ponos stin plati sta paidia

Πότε πρέπει να ανησυχώ για τον πόνο στην πλάτη του παιδιού μου;

Εάν ο πόνος του παιδιού σας διαρκεί περισσότερο από 4-6 εβδομάδες, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από ασυνήθιστα χαρακτηριστικά όπως επίμονη υψηλή θερμοκρασία (πυρετός) ή μούδιασμα. Τότε είναι σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί να προληφθεί ο πόνος στην πλάτη στα παιδιά;

Όταν οι μητέρες μας έλεγαν να σταματήσουμε να είμαστε ξαπλωμένοι όλη μέρα, μας έδιναν καλές συμβουλές! Ο πόνος στην πλάτη μπορεί συχνά να αποφευχθεί με τη σωστή στάση του σώματος. Η σωστή ανύψωση και η αποφυγή επαναλαμβανόμενων ενεργειών που καταπονούν τη σπονδυλική στήλη (όπως η υπερβολική προσπάθεια κατά τη διάρκεια αθλημάτων) μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Το να κρατάτε το παιδί σας χαρούμενο και χωρίς άγχος είναι συχνά πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε, αλλά η ψυχική υγεία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον πόνο στην πλάτη!

Τα βαριά σχολικά σακίδια είναι συχνά αιτία πόνου στην πλάτη στα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι το βάρος κατανέμεται εξίσου και στους δύο ώμους, ή προτιμήστε σχολικές τσάντες με ροδάκια.

Τέλος, η κολύμβηση είναι πάρα πολύ ωφέλιμη, και προλαμβάνει τους πόνους στην πλάτη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες!

Με πληροφορίες από patient.info

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved