Θορυβώδης αναπνοή στο νεογέννητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  • Η αναπνοή του νεογέννητου
  • Λαρυγγομαλακία – Τι είναι και ποια τα συμπτώματα
  • Τι άλλο μπορεί να υποδηλώνουν οι ήχοι που κάνει το μωρό όταν αναπνέει;
Θορυβώδης αναπνοή στο νεογέννητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα νεογέννητα αναπνέουν βαριά, κάνουν θόρυβο, ακόμα και παύσεις. Η αναπνοή του νεογέννητου είναι διαφορετική από αυτήν των ενηλίκων γιατί:

  • Αναπνέουν περισσότερο από τη μύτη και λιγότερο από το στόμα.
  • Οι αναπνευστικοί δίοδοι είναι πολύ μικρότεροι και μπορούν εύκολα αποφραγούν.
  • Το τοίχωμα από τον οποίο αποτελείται ο λάρυγγας, δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνος είναι μαλακός και χαλαρός.
  • Η αναπνοή τους ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως καθώς σταδιακά μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τους πνεύμονες και μύες που σχετίζονται με την αναπνοή.
  • Είναι πιθανό να έχουν ακόμα αμνιακό υγρό και μηκώνιο στις αναπνευστικές διόδους.

Η θορυβώδης αναπνοή στα νεογέννητα για τους παραπάνω λόγους θεωρείται φυσιολογική, ωστόσο πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν. Το σημαντικότερο είναι να παρακολουθείτε το μοτίβο αναπνοής του μωρού και σε σχέση με αυτό να παρατηρείτε για τυχόν αποκλίσεις.

Η αναπνοή του νεογέννητου

Κανονικά, ένα νεογέννητο παίρνει 30 με 60 αναπνοές το λεπτό. Ο ρυθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στους 20 ανά λεπτό όταν το μωρό κοιμάται. Στους έξι μήνες το βρέφος παίρνει περίπου 25 με 40 αναπνοές το λεπτό, ενώ ένα ενήλικας 12 με 20.

Επίσης, τα νεογέννητα ενδέχεται να επιταχύνουν την αναπνοή τους και κάνουν παύσεις διάρκειας έως και 10 δευτερολέπτων.

Τους μήνες που ακολουθούν μετά τον τοκετό οι περισσότερες από τις αναπνευστικές αρρυθμίες του μωρού λύνονται από μόνες τους.

laruggomalakia thoruvodis anapnoi vrefoi 1

Λαρυγγομαλακία – Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Η λαρυγγομαλακία είναι μία συνήθης εκ γενετής ασθένεια η οποία προκαλεί θορυβώδη αναπνοή στα νεογέννητα ή και δύσπνοια και οφείλεται στην ανατομία του βρέφους.

Τα συμπτώματα είναι ο συριγμός στην αναπνοή και σε κάποιες περιπτώσεις η δύσπνοια και υποχωρούν από μόνα τους σε διάστημα μερικών εβδομάδων μετά τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο καλό είναι να συβμουλευτείτε και τον παιδίατρό σας.

Τι άλλο μπορεί να υποδηλώνουν οι ήχοι που κάνει το μωρό όταν αναπνέει;

Σφύριγμα

Ο ήχος που θυμίζει σφύριγμα ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα απόφραξης της ρινικής διόδου. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το πώς μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά τη μυτούλα του μωρού από τη βλέννα.

Βραχνό κλάμα και βήχας

Ο ήχος αυτός μπορεί να προέρχεται από την απόφραξη της τραχείας λόγω βλέννας ή κάποιας φλεγμονής. Στην περίπτωση αυτή το κλάμα και ο βήχας γίνονται πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βήχας

Ο βήχας είναι συνήθως αποτέλεσμα απόφραξης των βρόγχων, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συριγμός

Ο συριγμός μπορεί να είναι σημάδι απόφραξης των αεραγωγών. Η απόφραξη αυτή ενδέχεται να προκληθεί από άσθμα, πνευμονία ή κάποιον ιό.

laruggomalakia thoruvodis anapnoi vrefoi 3

Γρήγορη αναπνοή

Η γρήγορη αναπνοή ίσως είναι ένδειξη ότι υπάρχει υγρό στους αεραγωγούς. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις λοιμώξεων όπως είναι η πνευμονία. Η γρήγορη αναπνοή μπορεί επίσης να προκληθεί από πυρετό και άλλες λοιμώξεις και καλό είναι εάν παρατηρήσετε ότι ξαφνικά το μωρό αναπνέει πιο γρήγορα από ότι συνήθως, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ροχαλητό

Το ροχαλητό συνήθως υποδηλώνει συσσώρευση βλέννας στα ρουθούνια. Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να υποδηλώνει και κάποιο χρόνια πρόβλημα όπως η υπνική άπνοια ή οι μεγάλες αμυγδαλές.

Γρύλισμα κατά την εκπνοή

Το γρύλισμα κατά την εκπνοή σηματοδοτεί συνήθως πρόβλημα σε έναν ή και στους δύο πνεύμονες. Μπορεί επίσης να είναι ένδειξη σοβαρής λοίμωξης.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved