Δερματικά εξανθήματα σε παιδιά: Οι τύποι και τι να προσέξετε

  • Συνήθεις τύποι εξανθήματος
  • Τι να κάνετε αν εμφανίσει το παιδί εξάνθημα
  • Πρόληψη εξανθήματος
Aγγελική Ρέβελα
Δερματικά εξανθήματα σε παιδιά: Οι τύποι και τι να προσέξετε

Ένα εξάνθημα μπορεί επίσης να ονομαστεί δερματίτιδα, το οποίο είναι οίδημα (πρήξιμο) ή ερεθισμός του δέρματος . Μπορεί να είναι κόκκινο, ξηρό, και να συνοδεύεται από φαγούρα. Τα εξανθήματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν εξογκώματα, φουσκάλες , ακόμη και σπυράκια. Ορισμένα, όμως, εξανθήματα, ειδικά σε συνδυασμό με πυρετό, μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών ασθενειών. Η κνίδωση μπορεί επίσης να είναι σοβαρή επειδή μπορεί να είναι σημάδι αλλεργικής αντίδρασης και το άτομο μπορεί να χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Η κνίδωση εμφανίζεται στο σώμα ενός ατόμου όταν μια χημική ουσία ,που ονομάζεται ισταμίνη απελευθερώνεται ως απόκριση σε ένα αλλεργιογόνο. Το έναυσμα μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο φαγητό , φάρμακο ή δάγκωμα ζωύφιου. Ένας ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει κνίδωση.

Συνήθεις τύποι εξανθήματος

Ερεθιστική δερματίτιδα

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από την επαφή του δέρματος με κάτι ερεθιστικό, όπως χημικό, σαπούνι ή απορρυπαντικό. Μπορεί το δέρμα να είναι κόκκινο, πρησμένο και να συνοδεύεται από φαγούρα. Ακόμη και το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι ένα είδος ερεθιστικής δερματίτιδας επειδή το δέρμα είναι κόκκινο και μπορεί να υπάρχει φαγούρα ενώ επουλώνετι.

Αλλεργική δερματίτιδα

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα εξάνθημα που προκαλείται από επαφή με ένα αλλεργιογόνο . Ένα αλλεργιογόνο είναι κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί, όπως καουτσούκ, βαφή μαλλιών ή νικέλιο, ένα μέταλλο που βρίσκεται σε ορισμένα κοσμήματα. Εάν έχετε αλλεργία στο νικέλιο, μπορεί να εμφανίσετε ένα κόκκινο, φυσαλιδώδες εξάνθημα όπου το κόσμημα άγγιξε τοδέρμα, όπως γύρω από το δάχτυλό σας αν φορούσατε δαχτυλίδι.

Ατοπικό έκζεμα

Το ατοπικό έκζεμα, επίσης γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα, είναι η πιο κοινή μορφή του εκζέματος και κάνει το δέρμα του παιδιού σας να έχει έντονη φαγούρα ενώ είναι κόκκινο, ξηρό και ραγισμένο. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά πιο συχνά επηρεάζει:

  • τα πίσω ή τα μπροστινά μέρη των γονάτων
  • έξω ή μέσα στους αγκώνες
  • γύρω από το λαιμό, τα χέρια, τα μάγουλα ή το τριχωτό της κεφαλής

Η θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ενυδατικών και στεροειδών κρεμών, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

ekzema paidi

Επιχείλιος έρπης

Οι πληγές είναι μικρές φουσκάλες που αναπτύσσονται στα χείλη ή γύρω από το στόμα, που προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα. Συχνά ξεκινούν με αίσθημα τσιμπήματος, έντονης φαγούρας ή καύσου γύρω από το στόμα. Στη συνέχεια εμφανίζονται μικρές πληγές γεμάτες υγρό, συνήθως στις άκρες του κάτω χείλους. Συνήθως καθαρίζονται χωρίς θεραπεία εντός 7 έως 10 ημερών, αλλά οι αντιικές κρέμες είναι διαθέσιμες από τα φαρμακεία. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και να επιταχύνουν τον χρόνο επούλωσης.

Κνίδωση

Η κνίδωση είναι ένα εξάνθημα με έντονη φαγούρα. Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα μέρος του σώματος ή να απλωθεί σε μεγάλες περιοχές. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία, επειδή το εξάνθημα βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες. Αν η φαγούρα είναι πολύ έντονη, τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε από ένα φαρμακείο.

Δείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν εντός 48 ωρών.

eksanthimata paidia 2

Μολυσματικό κηρίο

  • Ανοιχτό καφέ φυσαλιδώδες εξάνθημα με κνησμό μεταξύ στόματος και μύτης. Το μολυσματικό κηρίο είναι μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί έλκη και φουσκάλες. Υπάρχουν 2 τύποι:
  • μη-πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο - συνήθως επηρεάζει τη μύτη και το στόμα
  • bulous impetigo - συνήθως επηρεάζει τον κορμό

Είναι πιο συνηθισμένο στα παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Η μόλυνση είναι πιθανό να υποχωρήσειι από μόνη της μέσα σε 3 εβδομάδες, αλλά είναι μια καλή ιδέα να δείτε ένα γιατρό για μια διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες, πιο σοβαρές καταστάσεις.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτική κρέμα ή δισκία για να απαλλαγεί το παιδί σας από αυτό γρήγορα.

Δερματοφυτία

Ένα κόκκινο εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου σε ένα σημείο του δέρματος που προκαλεί έντονη φαγούρα. Μια μεταδοτική μυκητιασική λοίμωξη που εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και τα πόδια, αν και μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα. Είναι πιο κοινό στα παιδιά. Μπορείτε να το θεραπεύσετε με αντιμυκητιασικές κρέμες, σκόνες ή δισκία, τα οποία είναι διαθέσιμα από ένα φαρμακείο. Μπορεί να χρειαστεί να δείτε ένα γιατρό εάν δεν είστε σίγουροι ότι είναι δερματοφυτία ή αν η λοίμωξη δεν καθαρίσει μετά τη χρήση μιας θεραπείας φαρμακείου για 2 εβδομάδες.

Ψώρα

Ένα κόκκινο εξάνθημα από μικρές κηλίδες ψώρας. Η ψώρα είναι μια μολυσματική πάθηση του δέρματος που προκαλείται από μικροσκοπικά ακάρεα που φυτρώνουν στο δέρμα. Τα κύρια συμπτώματα είναι έντονος κνησμός που επιδεινώνεται τη νύχτα και εξάνθημα από μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες.

Δείτε ένα γιατρό αν νομίζετε ότι έχετε ψώρα. Συνήθως δεν είναι σοβαρή, αλλά η θεραπεία, συνήθως είναι μια κρέμα ή λοσιόν, η οποία είναι απαραίτητη για να σκοτώσει τα ακάρεα της ψώρας.

Κνησμός

Ο κνησμός μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορούν να βοηθήσουν, όπως:

  • ψύξη της περιοχής με μια κρύα συμπίεση, όπως μια υγρή φανέλα
  • μπάνιο ή ντους σε δροσερό ή χλιαρό νερό
  • χρήση μη αρωματισμένων προϊόντων προσωπικής υγιεινής
  • αποφυγή ρούχων που ερεθίζουν το δέρμα , όπως μαλλί ή τεχνητά υφάσματα
  • χρησιμοποιώντας μια ενυδατική κρέμα αν το δέρμα είναι ξηρό
  • αντιισταμινικά και στεροειδείς κρέμες μπορεί να βοηθήσουν να ανακουφίσετε τον κνησμό που προκαλείται από ορισμένες δερματικές παθήσεις.
eksanthima paidi 1

Τι να κάνετε αν εμφανίσει το παιδί εξάνθημα

Ορισμένα εξανθήματα σχηματίζονται αμέσως και άλλα μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να εμφανιστούν. Όταν εμφανίζεται ένα εξάνθημα, συνήθως το γνωρίζετε γιατί θα αρχίσει να ενοχλεί το παιδί σας. Συμβουλέψτε το παιδί σας να προσπαθήσει να να μην γρατσουνιστεί. Εάν το κάνει, το εξάνθημα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει μόλυνση ή ουλή .

Μια επίσκεψη στο γιατρό είναι μια καλή ιδέα εάν έχει εξάνθημα. Αν και όλα τα εξανθήματα μπορεί να σας μοιάζουν, ο γιατρός σας γνωρίζει τη διαφορά. Και γνωρίζοντας ποιο είδος εξανθήματος έχει μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να επιλέξει την καλύτερη θεραπεία για να θεραπεύσει το εξάνθημά του παιδιού σας. Για το έκζεμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ειδικές ενυδατικές κρέμες που ονομάζονται μαλακτικά. Τα μαλακτικά συγκρατούν το νερό στο δέρμα, διατηρώντας το απαλό και λείο ενώ καταπραΰνουν την αίσθηση κνησμού.

Για τον έντονο κνησμό,ο γιατρός μπορεί να συστήσει δροσερά ντους και λοσιόν καλαμίνης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ένα υγρό ή ένα χάπι που ονομάζεται αντιισταμινικό.
Μειώνει τον κνησμό και την ερυθρότητα.

Για τα εξανθήματα που προκαλούνται από ένα αλλεργιογόνο, ο γιατρός πιθανότατα θα θέλει περισσότερες πληροφορίες. Θα θέλει να μάθει ποια τροφή, ουσία, φάρμακο ή έντομο προκάλεσε το εξάνθημα ή την κνίδωση του παιδιού σας. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια ιατρική εξέταση για να προσδιορίσει ποια αλλεργιογόνα σας προκαλούν πρόβλημα. Είναι σημαντικό να το ανακαλύψετε γιατί ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε εξανθήματα και κνίδωση που προκαλούνται από αλλεργιογόνα είναι να αποφύγετε την προβληματική τροφή, ουσία, φάρμακο ή μικρόβιο.

eksanthima paidi 2

Πρόληψη εξανθήματος

Εάν ένα φυτό είναι το πρόβλημα, μάθετε πώς μοιάζει το φυτό και αποφύγετε το. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να φοράτε στο παιδί σας μακριά μανίκια και παντελόνια όταν κάνετε κάμπινγκ ή πεζοπορία στο δάσος.

Εάν ενοχλούν τα έντομα το παιδί σας ,φροντίστε να εφαρμόσετε κάποιο εντομοαπωθητικό όταν θα βγαίνει έξω. Για αλλεργική δερματίτιδα ή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτήν την ουσία. Εάν το 8είναι αλλεργικό στο νικέλιο, να φοράει μόνο κοσμήματα χωρίς νικέλιο. Ή αν ανακαλύψετε ότι το αφρόλουτρο ενοχλεί το δέρμα του παιδιού σας, μην το χρησιμοποιήσετε. Με το έκζεμα, μείνετε μακριά από σκληρά σαπούνια που μπορεί να στεγνώσουν το δέρμα του παιδιού σας. Επίσης, κάντε μια προσπάθεια να ενυδατώσετε το δέρμα του με κρέμες ή αλοιφές. Τα σύντομα, δροσερά ντους είναι επίσης μια καλή ιδέα, επειδή τα ζεστά ντους και τα μπάνια μπορούν να στεγνώσουν περαιτέρω το δέρμα του.
Όσον αφορά τον ήλιο, θα πρέπει πάντα να φοράει αντηλιακό για να αποφύγει ένα κόκκινο ηλιακό έγκαυμα και φαγούρα.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved