Ηπατίτιδα σε παιδιά: Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ανησυχία στην ιατρική κοινότητα για τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών
  • Τι είναι οι αδενοϊοί;
  • Συμβουλές προς τους γονείς
  • Γενικά για την ηπατίτιδα
Άλκηστις Κοϊνάκη
Ηπατίτιδα σε παιδιά: Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ανησυχητικά αυξημένα είναι τα περιστατικά ηπατίτιδας σε βρέφη και παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό, καθώς τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί πάνω από 70 κρούσματα εκ των οποίων τα τα περισσότερα βρίσκονται στη Βρετανία και σε τέσσερις ακόμα χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ενώ διερευνώνται 9 ακόμα ύποπτα κρούσματα στην Αλαμπάμα. Γιατροί σε Δανία και Ολλανδία μίλησαν στο Science και έκαναν επίσης λόγο για ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Από τα παραπάνω περιστατικά, κανένα παιδί δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής θετικό στους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα, περίπου τα μισά, ωστόσο, είναι θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα ή και κοινό κρυολόγημα.

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.» αναφέρει στο Mothersblog.gr η γενική ιατρός Αγγελική Ρέβελα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε προειδοποίηση για τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας ότι τα κύρια συμπτώματα είναι ο ίκτερος και ο εμετός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει επίσης ότι από τα καταγεγραμμένα περιστατικά μέχρι στιγμής, 9 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι ειδικοί μελετούν τα περιστατικά εκτενώς για να αποκτήσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάσταση και να βρουν τις πιθανές αιτίες.

«Μία από τις πιθανές αιτίες που διερευνώνται είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλούν τις ασθένειες. Ωστόσο, διερευνώνται επίσης ενεργά και άλλες, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού (COVID-19), άλλων λοιμώξεων ή περιβαλλοντικών αιτιών.

Δεν υπάρχει σχέση με το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Κανένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο ΗΒ δεν έχει εμβολιαστεί.» δηλώνει η ειδικός Αγγελική Ρέβελα.

mama ipatitida

Τι είναι οι αδενοϊοί

Η Αγγελική Ρέβελα αναφέρει στο Mothersblog.gr:

«Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπιες ασθένειες και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων κρυολογημάτων, εμέτου και διάρροιας. Ενώ δεν προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα, είναι μια γνωστή σπάνια επιπλοκή του ιού.

Οι αδενοϊοί συνήθως μεταδίδονται από άτομο σε άτομο που αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης των αδενοϊών είναι η εφαρμογή της καλής υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος και η επίβλεψη της ενδελεχούς πλύσης των χεριών σε μικρότερα παιδιά.»

Συμβουλές προς τους γονείς

«Οι γονείς και οι κηδεμόνες να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας - συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου - και να επικοινωνήσουν με έναν επαγγελματία υγείας αν ανησυχούν.

Η ηπατίτιδα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το ήπαρ και μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ιικών λοιμώξεων που είναι συχνές σε παιδιά. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που εξετάζονται οι κοινοί ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα δεν έχουν ανιχνευθεί.

Οι γονείς να γνωρίζουν τα συμπτώματα του ίκτερου - συμπεριλαμβανομένου του δέρματος με μια κίτρινη χροιά που είναι πιο εύκολα ορατή στο λευκό των ματιών - και να επικοινωνήσουν με έναν επαγγελματία υγείας αν έχουν ανησυχίες.» συμβουλεύει η ειδικός.

Γενικά για την ηπατίτιδα

Ηπατίτιδα: Τι είναι και ποιοι τύποι υπάρχουν

Η ηπατίτιδα είναι ένας γενικός όρος για να περιγράψει ασθένειες που οφείλονται σε φλεγμονή του ήπατος. Διαχωρίζεται σε οξεία και χρόνια και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς που προσβάλουν το συκώτι. Οι ιοί αυτοί είναι πέντε όπως αναφέρεται και στο hopkinsmedicine.org και από αυτούς προκύπτουν και οι αντίστοιχοι τύποι ηπατίτιδας!

  • Ηπατίτιδα Α: Μεταδίδεται κυρίως από τρόφιμα ή μολυσμένο νερό. Είναι εύκολο να μεταδοθεί και υποχωρεί συνήθως πλήρως σε διάστημα έξι μηνών.
  • Ηπατίτιδα Β: Μεταδίδεται από μολυσμένο αίμα, σωματικά υγρά καθώς και από τη μητέρα στο αίμα. Θεωρείται ένα επικίνδυνο είδος ηπατίτιδας και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ηπατική βλάβη.
  • Ηπατίτιδα C: Μεταδίδεται μόνο μέσω μολυσμένου αίματος ή κατά τη διάρκεια του τοκετού από τη μητέρα στο μωρό.
  • Ηπατίτιδα D: Η ηπατίτιτδα D εντοπίζεται μόνο σε άτομα με ηπατίτιτδα B.
  • Ηπατίτιδα Ε: Περιστατικά ηπατίτιδας E εντοπίζονται κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
ipatitida

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά, ο ίκτερος, τα σκουρόχρωμα ούρα, η κούραση, η μυαλγία, η απώλεια όρεξης, τα ανοιχτόχρωμα κόπρανα και υψηλή θερμοκρασία.

Αντιμετώπιση

Για τις ηπατίτιδες A και B συστήνεται ο εμβολιασμός, ενώ για τις ηπατίτιδες C, D και E δεν υπάρχουν εμβόλια. Σε περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους με την πάροδο μερικών μηνών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved