Παιδική μυωπία: Έξυπνοι τρόποι για να μην βγάζει το παιδί σας τα γυαλάκια του

  • Μυωπία και παιδί - Τι να γνωρίζετε
  • Έξι ιδέες για να βοηθήσετε το παιδί σας να φοράει τα γυαλιά του και να μην νιώθει άσχημα!
Παιδική μυωπία: Έξυπνοι τρόποι για να μην βγάζει το παιδί σας τα γυαλάκια του
Photo by Andriyko Podilnyk on Unsplash

Η μυωπία είναι μια ανωμαλία, κατά την οποία η εικόνα σχηματίζεται αυτή τη φορά μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και γίνεται καθαρή, μόνο όταν πλησιάσουν υπερβολικά το αντικείμενο μπροστά στο μάτι. Φυσικά, πολλά παιδιά γεννιούνται με μια σημαντική μυωπία (συνήθως μόνο στο ένα μάτι) που παραμένει σταθερή. Άλλα, πάλι, παρουσιάζουν μια μυωπία που αυξάνεται μέχρι να τελειώσει η ανάπτυξη τους, δηλαδή μετά το τέλος της εφηβείας τους. Γύρω στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά μπορούν να εξεταστούν με υπέρυθρες ακτίνες ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς η σοβαρότητα της μυωπίας τους.

Μυωπία και παιδί - Τι να γνωρίζετε

Η μυωπία, σπανιότερα, εμφανίζεται πριν την ηλικία των 6 και θεωρείται οτι οφείλεται στην ανεπαρκή εμμετρωποίηση, δηλαδή στη φυσιολογική προγραμματισμένη ανάπτυξη του ματιού, ώστε το εισερχόμενο φως να εστιάζεται επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Συνηθέστερα, εμφανίζεται μετά τα 6 και θεωρείται οτι οφείλεται σε ανεπάρκεια κάποιων μηχανισμών να διατηρήσουν την εμμετρωπία, με αποτέλεσμα τα μάτια αυτά να συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να γίνονται περισσότερο μυωπικά.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα, η διαδικασία αυτή, δύναται να εξελίσσεται έως και μια δεκαετία μετά την εφηβεία και είναι ο λόγος που συχνά η μυωπία υποτροπιάζει, ακόμη και στην περίπτωση που γίνει πρόωρα διαθλαστική επέμβαση για τη διόρθωσή της. Κατά κύριο λόγο, η μυωπία γίνεται αντιληπτή όταν ο παιδί ξεκινά το σχολείο, όπου οι ανάγκες για μακρινή όραση είναι μεγαλύτερες, οπότε συνταγογραφούνται μυωπικά γυαλιά που βελτιώνουν την οπτική οξύτητα.

Ωστόσο δεν σταματούν την εξέλιξη της μυωπίας, η οποία θα ακολουθήσει την πορεία της, όπως αναφέρθηκε, είτε το παιδί φορά τα γυαλιά του, είτε όχι.

Το να πάρεις γυαλιά για το παιδί σου, είναι μόνο το πρώτο βήμα. Το να τα φοράει τακτικά είναι το δεύτερο και, ενδεχομένως, πιο δύσκολο έργο.

paidiki miopia

Photo by CALEB SHAVER on Unsplash

Ακολουθούν έξι ιδέες για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στο να φοράει γυαλιά.

Αφήστε το να τα διαλέξει

Το παιδί σας μπορεί να είναι πιο πιθανό να ενδιαφέρεται να φορέσει τα γυαλιά του, εάν επιλέξει το χρώμα, τον σκελετό και τη θήκη για αυτά. Μπορούν να εκφράσουν το ατομικό τους στυλ και μπορεί, ενδεχομένως, τα παιδιά να ανυπομονούν να φορέσουν τα γυαλιά τους. Επίσης υπάρχουν κα αμέτρητα αξεσουάρ και αλυσίδες γυαλιών, που θα ξετραλάνουν κυρίως τα κοριτσάκια σας!

Τοποθετήστε τα σωστά

Μόλις το παιδί σας επιλέξει το σκελετό του, είναι σημαντικό τα γυαλιά να είναι άνετα στη μύτη και γύρω από τα αυτιά τους. Εάν γλιστράνε από το πρόσωπό του, θα είναι πιο δύσκολο να το πείσετε να τα φοράει καθημερινά. Φροντίστε να τα ταιριάξετε σωστά.

koritsaki foraei gialia

Photo by Hulki Okan Tabak on Unsplash

Επισημάνετε άλλους φίλους και διασημότητες που φορούν γυαλιά

Το παιδί σας εξακολουθεί να διστάζει να φορέσει γυαλιά; Η επισήμανση των φίλων του που τα φοράει ή ακόμα και των διασημοτήτων που φοράνε γυαλιά και φαίνονται κουλ σε αυτά μπορεί να τους ωθήσει ή να τους εμπνεύσει να φορούν τακτικά τα δικά τους. Η Demi Lovato, η Zendaya, ο Justin Timberlake και ο Justin Bieber είναι μόνο μερικοί από τους σταρ που φορούν εντυπωσιακούς σκελετούς γυαλιών.

Θετική ενίσχυση

Είναι καλή ιδέα να εμψυχώσετε το παιδί σας που φοράει τα γυαλιά του και επίσης να το ενημερώσετε ότι σας αρέσει το νέο του λουκ και του πάει τρομερά. Ποιος δεν εκτιμά ένα κομπλιμέντο;

Εστιάστε στα οφέλη

Θα πρέπει να γίνει αρκετά προφανές στο παιδί σας ότι μπορεί να δει καλύτερα με τα γυαλιά του. Βεβαιωθείτε ότι εστιάσατε στη βελτιωμένη ικανότητα προβολής, ανάγνωσης και εστίασης.

Κάνε υπομονή

Τέλος, να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας. Όπως συμβαίνει με πολλά νέα πράγματα, μπορεί να τους πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσουν να τα φορούν. Ας ελπίσουμε ότι, αφού παρατηρήσουν τα οφέλη του να βλέπουν πιο καθαρά, θα συνεχίσουν να φοράνε τα γυαλιά τους χωρίς να χρειάζεται να τους το υπενθυμίζετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved