Γιατί πέφτουν τα μαλλιά του παιδιού μου και τι μπορώ να κάνω;

  • Τι μπορεί να προκαλέσει την τριχόπτωση στα παιδιά - Αίτια
  • Τριχόπτωση στα παιδιά - Μη ιατρικά αίτια
  • Τι να κάνετε
  • Τι πρέπει να ξέρετε σαν γονείς
Γιατί πέφτουν τα μαλλιά του παιδιού μου και τι μπορώ να κάνω;
Photo by Paloma A. on Unsplash

Μπορεί να μην σας προκαλεί έκπληξη καθώς μεγαλώνετε, να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας αρχίζουν να πέφτουν. Ωστόσο, το να δείτε τα μαλλιά του μικρού σας παιδιού να πέφτουν θα μπορούσε να είναι πραγματικό σοκ.

Η τριχόπτωση δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά, αλλά οι αιτίες της μπορεί να διαφέρουν από εκείνες τις αιτίες που η τριχόπτωση εμφανίζεται στους ενήλικες. Συχνά, τα παιδιά χάνουν μαλλιά εξαιτίας μιας διαταραχής του τριχωτού της κεφαλής.

Πολλές από τις αιτίες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή ή επικίνδυνες. Ωστόσο, η απώλεια μαλλιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική ευεξία ενός παιδιού.

Επειδή η τριχόπτωση μπορεί να έχει βαθιά ψυχολογική επίδραση στα παιδιά, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για θεραπεία.

Τι μπορεί να προκαλέσει την τριχόπτωση στα παιδιά - Αίτια

trixoptosi sta paidia 1

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Συχνά, η τριχόπτωση στα παιδιά προκαλείται από μόλυνση ή άλλο πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες.

Δερματομυκητίαση: Αυτή η μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής εξαπλώνεται όταν τα παιδιά μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα όπως χτένες και καπέλα. Είναι επίσης γνωστό ως ringworm (λειχήνας) του τριχωτού της κεφαλής, αν και προκαλείται από έναν μύκητα.

Γυροειδής αλωπεκία: Η αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες από τους οποίους αναπτύσσονται οι τρίχες. Περίπου 1 στα 1.000 παιδιά έχει την τοπική εκδοχή που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία.

Τριχοτιλλομανία: Η τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή κατά την οποία τα παιδιά τραβούν καταναγκαστικά τα μαλλιά τους. Οι ειδικοί το κατηγοριοποιούν ως μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Μερικά παιδιά τραβούν τα μαλλιά τους ως ένα είδος απελευθέρωσης. Άλλα δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν.

Τελογενής τριχόπτωση: Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά αντί να χάνουν 100 τρίχες την ημέρα όπως συνήθως, χάνουν 300 τρίχες την ημέρα. Η τριχόπτωση μπορεί να μην είναι αισθητή ή μπορεί να υπάρχουν φαλακρά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής.

Διατροφική ανεπάρκεια: Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα. Όταν τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, τα μαλλιά τους μπορεί να πέσουν. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι σημάδι διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία, καθώς και μια παρενέργεια μιας χορτοφαγικής ή vegan διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών:

  • σίδηρο
  • ψευδάργυρο
  • νικοτινικό οξύ
  • βιοτίνη
  • πρωτεΐνη και αμινοξέα

Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

trixoptosi sta paidia 2

Photo by Bermix Studio on Unsplash

Υποθυρεοειδισμός: Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο λαιμό σας. Απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματός σας. Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές από τις ορμόνες που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • αύξηση βάρους
  • δυσκοιλιότητα
  • κούραση
  • ξηρά μαλλιά ή απώλεια μαλλιών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής

Η τριχόπτωση θα πρέπει να σταματήσει όταν το παιδί σας υποβληθεί σε θεραπεία με φάρμακα θυρεοειδικών ορμονών. Αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να αναπτυχθούν ξανά όλες οι τρίχες.

Χημειοθεραπεία: Τα παιδιά που κάνουν χημειοθεραπεία θα χάσουν τα μαλλιά τους. Η χημειοθεραπεία είναι ένα ισχυρό φάρμακο που σκοτώνει τα γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα στο σώμα - συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων στις ρίζες των μαλλιών. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, τα μαλλιά του παιδιού σας θα μεγαλώσουν ξανά.

Τριχόπτωση στα παιδιά - Μη ιατρικά αίτια

trixoptosi sta paidia 3

Photo by TOMMY VAN KESSEL on Unsplash

Μερικές φορές, τα παιδιά χάνουν τα μαλλιά τους για λόγους που δεν είναι ιατρικοί. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Νεογέννητη τριχόπτωση
  • Τριχόπτωση εξαιτίας της τριβής
  • Εξαιτίας χημικών όπως η χλωρίνη
  • Στέγνωμα με πιστολάκι
  • Τράβηγμα των μαλλιών πίσω με λαστιχάκι

Τι να κάνετε

Από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε ότι η απώλεια των μαλλιών του παιδιού σας είναι σοβαρή και χάνει αρκετά μαλλιά μέσα στην ημέρα και όχι τη φυσιολογική ποσότητα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον παιδίατρό σας ή τον δερματολόγο σας.

Τι πρέπει να ξέρετε σαν γονείς

Συχνά, η απώλεια μαλλιών δεν είναι σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι μερικές φορές στην αυτοεκτίμηση και στα συναισθήματα του παιδιού σας.

Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την τριχόπτωση στα παιδιά. Συνεργαστείτε με τους γιατρούς που παρακολουθούν το παιδί σας για να βρείτε μια λύση που θα το βοηθήσει να φαίνεται - και να αισθάνεται - καλύτερα.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved