H ψυχική υγεία των παιδιών χειροτερεύει - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

  • Ψυχική υγεία των παιδιών: Συμπτώματα
  • Τι προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στα παιδιά
  • Ο ρόλος της πανδημίας 
H ψυχική υγεία των παιδιών χειροτερεύει - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά επιδεινώνονται.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και καθώς οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να επανέλθουν σε μια καθημερινότητα, στοιχεία δείχνουν ότι η ψυχική υγεία των νέων έχει επηρεαστεί σημαντικά.

Οι γονείς προσπαθούν να κατανοήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στα παιδιά τους ενώ οι ειδικοί από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η εύρεση τρόπων για να βοηθηθούν τα παιδιά πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το US News, μια νέα έκθεση διαπίστωσε ότι η ψυχική υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ χειροτερεύει. Αυτό συμβαίνει παρά την άρση πολλών περιορισμών και την επιστροφή σε μια ημι-κανονική ζωή.

psixiki igeia paidiou

Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι 73 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολλά και διαφορετικά θέματα ψυχικής υγείας και ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Παράλληλα, ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά για να είναι δραστήρια και να λαμβάνουν προληπτική φροντίδα, μειώνεται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συναισθηματική ευημερία τόσο των γονέων όσο και των φροντιστών των παιδιών έχει επηρεαστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια τα παιδιά. Το σημαντικό στοιχείο ωστόσο είναι ότι αυτό δεν συνέβη με αφορμή την πανδημία, ίσχυε και πριν από αυτή, απλά επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Στην έρευνα επισημαίνεται η κρίσιμη ανάγκη για παροχή υπηρεσιών ( στήριξη από ψυχολόγους, επαγγελματίες γιατρούς) τόσο στα παιδιά όσο και τους γονείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν κρίσιμα θέματα ψυχικής υγείας.

psixiki igeia paidiou1

Συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας

Η έρευνα αποκάλυψε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα υγείας που αντιμετωπίζουν πλέον τα παιδιά σε υψηλά ποσοστά και είναι το άσθμα, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, το άγχος, η κατάθλιψη, η ΔΕΠΥ, τα οδοντικά προβλήματα και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι ψυχικές διαταραχές μεταξύ των παιδιών περιγράφονται ως σοβαρές αλλαγές στον τρόπο που τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν, συμπεριφέρονται ή χειρίζονται τα συναισθήματά τους, τα οποία τους προκαλούν αγωνία και προβλήματα στο να βγάλουν πέρα την ημέρα τους. Πολλά παιδιά βιώνουν περιστασιακά φόβους και ανησυχίες ή εμφανίζουν διαταραγμένη συμπεριφορά. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επίμονα και επηρεάζουν το σχολείο, το σπίτι ή τις δραστηριότητες παιχνιδιού, το παιδί μπορεί να διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή.

Οι ψυχικές διαταραχές είναι χρόνιες καταστάσεις υγείας - καταστάσεις που διαρκούν πολύ και συχνά δεν εξαφανίζονται εντελώς. Χωρίς έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα παιδιά με ψυχικές διαταραχές μπορεί να έχουν προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινωνική τους ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved