Μεγαλώνοντας παιδιά με γερά οστά – Τι πρέπει να τρώνε

  • Μέχρι ποια ηλικία αναπτύσσονται τα οστά των παιδιών
  • Επαρκές ασβέστιο στη διατροφή
  • Άσκηση
  • Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη Κ
Μεγαλώνοντας παιδιά με γερά οστά – Τι πρέπει να τρώνε

Τους περισσότερους γονείς δεν απασχολεί η υγεία των οστών του παιδιού ίσως γιατί τη θεωρούν δεδομένη είτε γιατί πιστεύουν ότι η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Όμως, για να έχουν τα παιδιά γερά οστά θα πρέπει να φροντίσουν οι γονείς τόσο για τη σωστή διατροφή τους όσο και για τη σωστή άσκηση.

Μέχρι πότε αναπτύσσονται τα οστά των παιδιών

Τα οστά των παιδιών αναπτύσσονται καθόλη τη διάρκεια της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας φτάνοντας τη μέγιστη οστική πυκνότητα μεταξύ των 18 και 25 ετών.

Έπειτα αρχίζει σταδιακά η απώλεια της οστικής μάζας. Κατά συνέπεια, η μέγιστη οστική μάζα που θα φτάσει ο οργανισμός, αλλά και η διατήρηση της οστικής υγείας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής είναι παράγοντες που καθορίζουν και τον κίνδυνο εμφάνισης της οστεοπόρωσης στην τρίτη ηλικία.

Μπορεί ένα παιδί να έχει οστεοπόρωση;

gera osta paidion2

Για τη διασφάλιση της υγείας των οστών από μικρή ηλικία θα πρέπει να φροντίσετε τα εξής:

Επαρκές ασβέστιο στη διατροφή

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τα παιδιά. Πλούσιο σε ασβέστιο είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι, τα προϊόντα σόγιας, τόφου και τα αμύγδαλα.

Το ασβέστιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση γερών οστών αλλά τα παιδιά πρέπει προσλαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα ανάλογα με την ηλικία τους.

Άσκηση

Η συμμετοχή σε εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες βοηθούν στο να έχουν τα παιδιά γερά οστά. Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα και να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας την πολύωρη τηλεθέαση και την ενασχόληση με video games.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της υγείας των οστών, επειδή βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Έτσι, η βιταμίνη D και το ασβέστιο συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών στα παιδιά.

Η βιταμίνη D είναι πλούσια σε τρόφιμα όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, τα μανιτάρια, ο κρόκος αυγού και άλλες λιπαρές τροφές. Ωστόσο, η πιο άμεσα διαθέσιμη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συχνά συμβουλεύουν τους γονείς να βγαίνουν με τα παιδιά τους έξω στο φως του ήλιου για παιχνίδι.

gera osta paidion1

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ μαζί με τη βιταμίνη D και το ασβέστιο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των εύθραυστων οστών στα παιδιά . Σε ότι αφορά τη βιταμίνη Κ, βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανα, σπανάκι κ.λπ.

Με πληροφορίες από το moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved