Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά καθημερινά –Τι ισχύει για τα μωρά

  • Παγκόσμια Ημέρα Νερού:Γιατί το νερό είναι σημαντικό;
  • Πόσο νερό πρέπει ένα παιδί να πίνει;
  • Είναι προτιμότερο να πίνει νερό ή χυμούς φρούτων;
  • Τι μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί η μειωμένη πρόσληψη νερού;
  • Κάνει τα μωρά να πίνουν νερό;
  • Γιατί το νερό δεν ενδείκνυται για μωρά κάτω των 6 μηνών;

 

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά  καθημερινά –Τι ισχύει για τα μωρά

H ημερήσια πρόσληψη υγρών στα παιδιά εξαρτάται από παράγοντες που περιλαμβάνουν την ηλικία, το βάρος, το φύλο, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Γιατί το νερό είναι σημαντικό;

Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό και είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία όλων των οργάνων. Το νερό είναι το υγρό θαύμα που κρατά το σώμα μας σε κατάσταση λειτουργίας και το βοηθά να απαλλαγεί από τις τοξίνες και τα απόβλητα. Όλοι μας χάνουμε νερό από το σώμα μας κάθε μέρα και θα πρέπει να το αντικαθιστούμε τακτικά. Εάν το παιδί σας πίνει αρκετό νερό, τα επίπεδα της ενέργειας του θα αναπληρώνονται, θα έχει ένα λαμπερό δέρμα και θα διαθέτει καλή γενική υγεία. Το νερό βοηθά το σώμα του παιδιού σας να διατηρεί τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των υπόλοιπων οργάνων του σώματός τους.

Πόσο νερό πρέπει ένα παιδί να πίνει;

Σε γενικές γραμμές, αν το παιδί σας είναι πέντε έως οκτώ ετών πρέπει να πίνει περίπου πέντε ποτήρια νερό. Αυτή η ποσότητα αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, το φύλο του, καθώς και το πόσο τακτικά γυμνάζεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Βρετανικού Ινστιτούτου για το Νερό, η απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη νερού από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του είναι 150ml νερό ανά κιλό. Μέχρι το πρώτο χρόνο της ζωής του είναι 100ml ανά κιλό, από την ηλικία των 1 έως 6 ετών 90ml έως 65ml νερό ανά κιλό.
Έτσι λοιπόν ένα παιδί 1-6 ετών που ζυγίζει 15 κιλά θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 1 λίτρο νερό την ημέρα και ένα παιδί ηλικίας 7-12 ετών και που ζυγίζει μέχρι 30 κιλά θα πρέπει να πίνει 1,8 λίτρα νερού.

nero kai paidi 1

Πώς βοηθάει το νερό το παιδί;

Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Βοηθά στη διατήρηση του βάρους του.
  • Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του παιδιού σας.
  • Ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα και προβλήματα του ουροποιητικού.
  • Βελτιώνει τη στοματική υγεία καθώς το νερό περιέχει φθόριο.

Είναι προτιμότερο να πίνει νερό ή χυμούς φρούτων;

Το παιδί σας χρειάζεται νερό για να αντικαταστήσει τα υγρά που χάνει μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, ή της ούρησης. Οι χυμοί φυσικών φρούτων και άλλων εμπορικών αναψυκτικών περιέχουν ζάχαρη που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του παιδιού σας ειδικά αν λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα. Μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των ποτών, ενθαρρύνοντας το παιδί σας να πιει νερό, που δεν έχει θερμίδες.

nero kai paidi2

Τι μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί η μειωμένη πρόσληψη νερού;

Μην περιμένετε να σας πει το παιδί σας ότι διψάει για να πιει ένα ποτήρι νερό. Εάν το παιδί σας δεν πίνει την κατάλληλη ποσότητα νερού, είναι πιθανό να υποφέρει από αφυδάτωση και από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Να έχει ξηροστομία και σκασμένα χείλη
  • Να κουράζεται υπερβολικά
  • Να έχει λήθαργο και έλλειψη ενέργειας
  • Να έχει βαθουλωμένα μάτια
  • Να έχει ζαλάδες
  • Να μην έχει δάκρυα όταν κλαίει
  • Να έχει σκούρα ούρα και ούρα που μυρίζουν
  • Να έχει πονοκεφάλους

Θα πρέπει να παρακολουθείτε το παιδί σας, να το ενυδατώνετε συνέχεια και να του θυμίζετε να πίνει τακτικά νερό. Ακόμη και αν χρειαστεί να του πάτε το ποτήρι με το νερό ή το μπουκάλι μπροστά του. Επίσης θα πρέπει να δίνετε και εσείς το σωστό παράδειγμα. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία μιμούνται τους γονείς τους.
Να θυμάστε πώς αν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα τα παρατηρήσετε στο παιδί σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν γιατρό.

Κάνει τα μωρά να πίνουν νερό;

Αν το μωρό σας είναι κάτω των 6 μηνών, το μόνο που χρειάζεται να πίνει είναι γάλα. Είτε μητρικό, είτε φόρμουλα. Από την ηλικία των 6 μηνών και μετά μπορείτε να δώσετε μικρές ποσότητες νερό στο μωρό σας -αν χρειάζεται- σε συνδυασμό με το γάλα που πίνουν.

Γιατί το νερό δεν ενδείκνυται για μωρά κάτω των 6 μηνών;

Πριν τους έξι μήνες, το γάλα (τόσο το μητρικό όσο και το έτοιμο) είναι το φαγητό και το νερό τους μαζί. Το γάλα είναι το μόνο που χρειάζονται. Ακόμη και όταν διψούν. Αν δώσετε νερό στο μωρό σας ίσως να αρχίσει να καταναλώνει λιγότερη ποσότητα γάλακτος και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μπορεί να μην λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

nero kai paidia3

Πότε μπορώ να δώσω νερό στο μωρό μου;

Αν το μωρό σας είναι έξι μηνών, μπορείτε να του δώσετε ελάχιστες ποσότητες νερού που πρώτα όμως θα έχετε βράσει και θα έχετε κρυώσει καλά. Μην αντικαταστήσετε το νερό με το γάλα τους. Το γάλα τους θα πρέπει να είναι το μόνο που πρέπει να πίνουν περισσότερο και μέχρι να γίνουν 12 μηνών.

Μετά τους 12 μήνες, θα μπορούν να πίνουν κανονικά νερό και γάλα αγελαδινό. Επίσης, αν κλείσουν τον 12ο μήνα της ηλικίας τους δεν χρειάζεται να βράζετε το νερό για να τους το δώσετε.

Αν το μωρό σας αρχίσει να τρώει στερεες τροφές, αρχίστε να μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να πίνουν νερό από το ποτηράκι τους. (αυτό πάντα μετά τον 12ο μήνα της ηλικίας τους)

moro kai nero1

Μπορώ να δώσω νερό αν έχει καύσωνα;

Αν ανησυχείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τότε που η θερμοκρασία σκαρφαλώνει τα ύψη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη και τότε, το μόνο που χρειάζονται τα μωρά κάτω των 6 μηνών είναι το μητρικό γάλα ή το γάλα από το μπιμπερό. Μη δίνετε σε καμία περίπτωση νερό αν δεν έχετε συμβουλευτεί πρώτα τον παιδίατρό σας.

Και τι γίνεται στην περίπτωση που ένα μωρό έχει πυρετό; Μπορώ να δώσω τότε νερό;

Και εδώ η απάντηση είναι ίδια με την προηγούμενη. Αυξήστε τους θηλασμούς ή τα γεύματα με έτοιμο γάλα και μη δίνετε νερό αν δεν σας το έχει προτείνει ο παιδίατρός σας.

Χυμό; Μπορώ να δώσω;

Οι χυμοί δεν είναι κατάλληλοι για τα μωρά κάτω των 6 μηνών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved