Αχρωματοψία στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Τι είναι η αχρωματοψία;
  • Η πλειοψηφία των παιδιών που έχουν αχρωματοψία είναι αγόρια
  • Συμπτώματα αχρωματοψίας στα παιδιά
  • Είναι η αχρωματοψία μόνο κληρονομική;
Αχρωματοψία στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η αχρωματοψία;

Η αχρωματοψία είναι η αδυναμία αντίληψης συγκεκριμένων χρωμάτων. Τα μάτια μπορούν να διαχωρίσουν τα χρώματα και τη φωτεινότητα λόγων των δύο ειδών κυττάρων που υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τα κύτταρα αυτά είναι τα ραβδία (αναγνωρίζουν τη φωτεινότητα) και τα κωνία (αναγνωρίζουν το χρώμα). Όσον αφορά τα κωνία υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη και ονομάζονται S-κώνοι, Μ-κώνοι και L-κώνοι οι οποίοι συχνά αναφέρονται και ως φωτοϋποδοχείς για το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο χρώμα. Ένα άτομο που έχει αχρωματοψία στο κόκκινο και πράσινο χρώμα (είναι και το πιο συνηθισμένο είδος αχρωματοψίας) σημαίνει ότι δεν έχει αρκετά κόκκινα και πράσινα κωνία. Αυτό επίσης σημαίνει, ότι σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, κάποιος που έχει αχρωματοψία, δεν βλέπει τα πάντα ασπρόμαυρα αλλά δεν μπορεί να δει συγκεκριμένα χρώματα.

Η πλειοψηφία των παιδιών που έχουν αχρωματοψία είναι αγόρια

Σχεδόν τα περισσότερα παιδιά που έχουν αχρωματοψία είναι αγόρια. Από αυτά το 8% έχουν αχρωματοψία στο κόκκινο και το πράσινο χρώμα και συνήθως κληρονομούν την συγκεκριμένη πάθηση από τη μητέρα τους.

axromatopsia sta paidia 2

Συμπτώματα αχρωματοψίας στα παιδιά

Το παιδί που έχει αχρωματοψία δεν μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο, το πράσινο, το καφέ και το πορτοκαλί χρώμα μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό το παιδί να σας πει ότι δύο διαφορετικά χρώματα είναι τα ίδια ή να το δείτε να δυσκολεύεται να διακρίνει ποιο είναι ποιο.

Η αχρωματοψία μπορεί να γίνει εμφανής στα χρόνια του νηπιαγωγείου ή του σχολείου. Δεν υπάρχει θεραπεία και μένει στάσιμη στο πέρασμα του χρόνου, δεν επιδεινώνεται και δεν καλυτερεύει.

Είναι η αχρωματοψία μόνο κληρονομική;

Στις περισσότερε περιπτώσεις η αχρωματοψία είναι κληρονομική ωστόσο μπορεί να προέρχεται και από ασθένειες που προβάλλουν το οπτικό νεύρο. Αυτή ονομάζεται και επίκτητη αχρωματοψία, συνήθως προσβάλει το ένα μόνο μάτι και ενδέχεται να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου.

Με πληροφορίες από raisingchildren.net.au και wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved