Ποιες βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών

  • Σίδηρος
  • Ασβέστιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη Β
  • Βιταμίνη C
Ποιες βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία (ADA) η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών και μετάλλων για ένα παιδί.

Για να διασφαλίσετε λοιπόν ότι το παιδί λαμβάνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται καθημερινά θα πρέπει να τρώει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεϊνούχες τροφές όπως ξηρούς καρπούς, τόφου, πουλερικά, ψάρια και αυγά, όσπρια και γαλακτοκομικά.

Όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαράιτητα για την ανάπτυξή του, ωστόσο, ορισμένα είναι πιο σημαντικά όπως:

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τα παιδιά, ειδικά σε περιόδους ανάπτυξης. Συμβάλλει στην παραγωγή αίματος και στην οικοδόμηση των μυών και παράλληλα παρέχει ενέργεια στα παιδιά.

Ο σίδηρος είναι ίσως το πιο συχνά συνταγογραφούμενο συμπλήρωμα.Ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νεαρά κορίτσια που ξεκινούν την έμμηνο ρύση αλλά δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους.

Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών χρειάζονται 7 χιλιοστόγραμμα σιδήρου και τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών χρειάζονται 10 χιλιοστόγραμμα σιδήρου. Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά λαμβάνουν αρκετό σίδηρο είναι να συμπεριλάβετε πηγές σιδήρου αίμης - αυτή είναι η πιο απορροφήσιμη μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.

paidi sidiros trofes

Ασβέστιο

Όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Ωστόσο, το AAP δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο στη διατροφή τους.

Η κατανάλωση ανεπαρκών ποσοτήτων γάλακτος κατά την παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη γερών οστών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση στην ενήλικη ζωή.Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το tofu είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Τα ενισχυμένα προϊόντα ασβεστίου όπως το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού και τα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά είναι επίσης καλές εναλλακτικές λύσεις.

Για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει αρκετό ασβέστιο, στοχεύστε σε δύο έως τρεις μερίδες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο την ημέρα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D ελέγχει την απορρόφηση του ασβεστίου και βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Πολλές φορές, αρκεί η λήψη πολυβιταμινών με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D (400 IU για βρέφη και παιδιά και 600 IU για εφήβους). Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και συσσωρεύεται στο σύστημα, σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Έτσι, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στα παιδιά θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από σύσταση του παιδιάτρου.

trofes plousies se asvestio

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ανάπτυξη και προάγει το υγιές δέρμα και τα μάτια. Επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και τα οστά. Καλές πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως το πεπόνι, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, τα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο και το σπανάκι, καθώς και το εμπλουτισμένο γάλα, το τυρί και τα αυγά.

Βιταμίνες Β

ΟΙ βιταμίνες Β είναι πολλές και διαφορετικές. Περιλαμβάνουν τις Β1, Β2, Β6, Β12, νιασίνη, φολικό οξύ, βιοτίνη και παντοθενικό οξύ. Οι βιταμίνες Β βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα δίνοντας στο παιδί την απαιτούμενη ενέργεια. Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν στο μεταβολισμό.
Τα παιδιά που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγικές δίαιτες ή δεν τους αρέσει να τρώνε κρέας μπορεί να έχουν έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες Β.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και διατηρεί τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος σε καλή κατάσταση. Τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι γλυκές κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι και το μπρόκολο αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved