Πέντε τρόποι για να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

  • Ξεκινήστε με ποιοτική διατροφή και ύπνο
  • Δώστε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των παιδιών και τα μέτρα πρόληψης
  • Λάβετε άμεσα μέτρα εάν το παιδί σας προσβληθεί από ιό
  • Πώς θα προστατέψετε τη δική σας υγεία όταν το παιδί είναι άρρωστο
Πέντε τρόποι για να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Είναι σχεδόν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπήρξε μια εποχή που ο μέσος γονέας μπορούσε να ακούσει τη λέξη «ιός» χωρίς να τον καταβάλει μεγάλο άγχος. Καθώς όμως βρισκόμαστε στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 (και των επακόλουθων παραλλαγών ιών της) -και πλησιάζουμε γρήγορα μια άλλη εποχή κρυολογήματος και γρίπης- είναι φυσικό να αισθανόμαστε άγχος για τη διατήρηση της υγείας των οικογενειών μας.

«Αναπόφευκτα, τα παιδιά θα αρρωστήσουν. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα πάντα», λέει η Jasmin Makar, MD, του Stanford Children's Health, στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο σαν γονείς δεν θα πρέπει να αγχώνεστε και να ανησυχείτε μιας και υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε (ή να συνεχίσετε να κάνετε!) και που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους αναπόφευκτους ιούς που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία (είτε κλασικούς παραδοσιακούς ιούς είτε COVID-19).

Ξεκινήστε με ποιοτική διατροφή και ύπνο

«Προφανώς η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην ανοσία», λέει η Makar. «Δεν υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτό - στην πραγματικότητα χρειάζεται απλώς κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων και λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως και η ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων επεξεργασμένων τροφίμων!». Η Makar συνιστά ολόκληρα τρόφιμα αντί των συμπληρωμάτων βιταμινών, επειδή τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα μέσω των τροφών, αλλά οι γονείς μπορούν επίσης να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους για την κάλυψη μιας ανεπάρκειας εάν χρειάζεται. Τέλος, συνιστά επίσης τον θηλασμό πολύ μικρών παιδιών, αν είναι δυνατόν, ως πρώτο βήμα για τη μετάδοση αντισωμάτων και τηνέναρξη μωρών με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

enisxisi anosopoihtikou paidiou 1

Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να καθιερώσουν μια ρουτίνα ύπνου που να παρέχει στα παιδιά όχι μόνο αρκετό ύπνο, αλλά και αρκετό ποιοτικό ύπνο. Αυτό μπορεί να γίνει περιορίζοντας την έκθεση της οθόνης μια ώρα πριν πέσουν τα παιδιά στο κρεβάτι και παρέχοντάς τους ένα σκοτεινό, δροσερό περιβάλλον ύπνου. Το ροχαλητό και το συχνό ξύπνημα τη νύχτα μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις ενός προβλήματος, επομένως οι γονείς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν με τον παιδίατρό τους εάν είναι απαραίτητο.

Δώστε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των παιδιών και τα μέτρα πρόληψης

Ενώ οι τακτικοί παιδικοί εμβολιασμοί συνεχίζουν να είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία των παιδιών από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, η Makar συνιστά επίσης στους γονείς να δίνουν προτεραιότητα στα εμβόλια κατά της γρίπης. «Αυτή είναι η αρχή της εποχής της γρίπης μας και πάντα συνιστώ στους ασθενείς μου να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης τον Οκτώβριο, ώστε να είναι καλυμμένοι», λέει.

Ακόμα κι αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη για το αν θα κάνετε ή όχι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στα παιδιά σας, υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα ασφαλείας που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την εξάπλωση των ιογενών λοιμώξεων. «Η κάλυψη μειώνει τον ρυθμό μετάδοσης του COVID και πολλών άλλων αναπνευστικών ιών, επομένως η χρήση μάσκας είναι ένα μεγάλο μέτρο ασφαλείας», λέει η Makar. «Η απόσταση βοηθά επίσης. Το ίδιο βοηθητικό είναι και το το συχνό πλύσιμο των χεριών. Ωστόσο, μετά να θυμάστε να μην αγγίζετε τη μύτη και το στόμα σας. Αυτό είναι δύσκολο για τα παιδιά, ειδικά τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, επειδή ο τρόπος που εξερευνούν τον κόσμο είναι βάζοντας τα πάντα στο στόμα τους, οπότε θα είναι πιο σημαντικό οι επιφάνειες που αγγίζουν και τα παιχνίδια να καθαρίζονται τακτικά».

anosopoihtiko paidiou

Λάβετε άμεσα μέτρα εάν το παιδί σας προσβληθεί από ιό

Την περασμένη χρονιά λόγω της κοινωνικής απόστασης και της καραντίνας, τα παιδιά δεν προσβλήθηκαν από κάποιον ιό, γεγονός που φέτος μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναγνώριση του ιού. Οι γονείς είναι δύσκολο να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός τυπικού ιού και του COVID-19. «Υπάρχει πολλή επικάλυψη μεταξύ τους», λέει η Makar. «Και ειδικά στα παιδιά, τα συμπτώματα του COVID μπορεί να είναι πολύ λίγα—ελάχιστη ρινική καταρροή και χαμηλός πυρετός. Επομένως, είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε ακόμη και αυτά τα ελάχιστα συμπτώματα και να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη». Αυτό σημαίνει απομόνωση με το πρώτο σημάδι της ασθένειας. Στη συνέχεια, η Makar συνιστά τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους για να τα βοηθήσετε να αισθάνονται πιο άνετα, συμπεριλαμβανομένης της λήψης αντιπυρετικού και της ενθάρρυνση κατανάλωσης υγρών, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται χειρότερα. Στη συνέχεια, κάντε ένα τεστ COVID όσο πιο γρήγορα μπορείτε. «Θα πρέπει να αποκλείσετε τον κορονοϊο ώστε να ξέρετε πώς θα αντιμετωπίσετε ο,τιδήποτε άλλο!», λέει η Makar. «Οι περισσότεροι από τους τυπικούς ιούς της παιδικής σας ηλικίας διαρκούν 4-7 ημέρες».

Πώς θα προστατέψετε τη δική σας υγεία όταν το παιδί είναι άρρωστο

Μόλις απομονωθείτε και αποκλείσετε τον κορονοϊο, η επόμενη ανησυχία των γονέων είναι συχνά να μην κολλήσουν την ασθένεια του παιδιού τους. «Σε πολλούς από τους ιούς που κολλάνε τα παιδιά, οι γονείς έχουν ανοσία ως ενήλικες, μιας και τα περισσότερα τα έχουν περάσει όταν ήταν οι ίδιοι παιδιά, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι αρκετά μεταδοτικά», λέει η Makar.

Ευτυχώς, δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο για την προστασία της υγείας σας - η Makar συνιστά συχνό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά, τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και προγράμματος ύπνου.

Σαν γονείς δεν πρέπει να αγχώνεστε, ειδικά για τα παιδιά σας λέει η Makar και εξηγεί ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ καλά αυτούς τους τυπικούς ιούς της παιδικής ηλικίας μιας και είναι είναι πολύ ανθεκτικά.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved