Θηλάζοντας το μωρό σας έστω και για λίγες μέρες είναι το καλύτερο δώρο

  • Πρωτόγαλα και λευκά αιμοσφαίρια
  • Οφέλη θηλασμού
Θηλάζοντας το μωρό σας έστω και για λίγες μέρες είναι το καλύτερο δώρο
Photo from Helena Jankovičová Kováčová at Pexels

Αν θηλάσετε το μωρό σας για λίγες μόνο μέρες, το μωρό σας θα λάβει το πρωτόγαλα.

Το πρωτόγαλα παρέχει αντισώματα, δημιουργώντας έτσι την πρώτη «ανοσοποίηση» στο μωρό σας. Παρέχει την τέλεια διατροφή με αργό ρυθμό, όσο το μωρό μαθαίνει να θηλάζει. Σταθεροποιεί επίσης τα σάκχαρα στο αίμα του μωρού σας, ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και συμβάλλει στην πνευματική του ανάπτυξη.

Πρωτόγαλα και λευκά αιμοσφαίρια

«Έως τα δύο τρίτα των κυττάρων στο πρωτόγαλα είναι λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν από λοιμώξεις, καθώς και βοηθούν το μικρό σας να αρχίσει να καταπολεμά τις λοιμώξεις μόνο του. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά όσον αφορά τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Παρέχουν προστασία και προκαλούν τα παθογόνα», εξηγεί ο καθηγητής Peter Hartmann, κορυφαίος ειδικός στην επιστήμη της γαλουχίας, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

«Έχοντας αφήσει την προστασία του σώματός σας, το μωρό σας πρέπει να είναι έτοιμο για νέες προκλήσεις στον κόσμο γύρω του. Τα λευκά αιμοσφαίρια στο πρωτόγαλα παράγουν αντισώματα που μπορούν να εξουδετερώσουν βακτήρια ή ιούς. Αυτά τα αντισώματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά των κοιλιακών διαταραχών και της διάρροιας – σημαντικά για τα μικρά μωρά που έχουν ανώριμα έντερα».

protogala thilasmos 2

Photo from Helena Jankovičová Kováčová at Pexels

Οφέλη θηλασμού

Αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εδώ: Ο θηλασμός βοηθά επίσης και τις θηλάζουσες μητέρες να ανακάμψουν σωματικά μετά τον τοκετό, αναγκάζοντας τη μήτρα τους να συσταλεί ξανά στο κανονικό της μέγεθος. Τέλος, όλη αυτή η επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ μαμάς και μωρού δημιουργεί ένα τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθεί ο δεσμός τους.

Δεδομένου του πόσα πολλά κερδίζει το μωρό σας από το πρωτόγαλα, είναι λογικό να θηλάζετε τουλάχιστον τις πρώτες μέρες, ακόμα κι αν σκοπεύετε να εισάγετε στη διατροφή του, φόρμουλα.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο θηλασμό, με το μωρό να μην μπορεί να "πιάσει" με το στόμα του τη θηλή σας, δοκιμάστε να βγάλετε με το χέρι το πρωτόγαλα ώστε να το δώσετε στο μωρό σας με ένα μπιμπερό ή ένα κουτάλι. Θυμηθείτε: Το λίγο είναι πολύ στη μικροσκοπική κοιλιά του μωρού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved