Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας στα παιδιά: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το σύνδρομο στοματικης αλλεργίας στα παιδιά.

Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας στα παιδιά: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (ΣΣΑ) είναι μια συχνή τροφική αλλεργία τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI) το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ένας τύπος αλλεργικής αντίδρασης εξ επαφής που εμφανίζεται όταν το στόμα και ο λαιμός έρχονται σε επαφή με ορισμένα ωμά φρούτα και λαχανικά ή κάποιους ξηρούς καρπούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει παρόμοιες πρωτεΐνες και ανταποκρίνεται με μια αλλεργική αντίδραση.

sidromo stomatikis allergias

Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας: Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτού του συνδρόμου περιλαμβάνουν κνησμό ή πρήξιμο στο στόμα, το πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα και το λαιμό. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών . Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν περισσότερο από μία ώρα μετά το φαγητό.Το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες που έχουν περιβαλλοντικές αλλεργίες.

Τροφικές αλλεργίες και σύνδρομο στοματικής αλλεργίας

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ των πραγματικών τροφικών αλλεργιών και του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας.

Τα άτομα με αλλεργίες σε τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί, πρέπει να αποφεύγονται ανά πάσα στιγμή λόγω του υψηλού κινδύνου αναφυλαξίας.

Σύμφωνα με τον David Stukus, MD, καθηγητή κλινικής παιδιατρικής στο τμήμα αλλεργίας και ανοσολογίας στο Nationwide Children's Hospital, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των πραγματικών τροφικών αλλεργιών και του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας. Επιπλέον, σημειώνει ότι τα παιδιά συνήθως δεν αναπτύσσουν σύνδρομο στοματικής αλλεργίας μέχρι να μεγαλώσουν ή ακόμα και στην εφηβεία.

Οπως εξηγεί, οι εποχιακές αλλεργίες συνήθως δεν αναπτύσσονται μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 ετών. Έτσι, το σύνδρομο συνήθως δεν εμφανίζεται μέχρι να αναπτύξουν αλλεργίες στη γύρη και στη συνέχεια εμφανίζεται συνήθως μόνο σε πολύ αλλεργικά άτομα.

sidromo stomatikis allergias1

Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας: Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας γίνεται με την ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού και των αλλεργικών αντιδράσεων του ασθενούς. Για παράδειγμα, τα παιδιά με σύνδρομο στοματικής αλλεργίας συνήθως διαγιγνώσκονται πρώτα με εποχικές αλλεργίες και αργότερα αναπτύσσουν σύνδρομο στοματικής αλλεργίας.

Μερικές φορές, ο αλλεργιολόγος θα πραγματοποιήσει μια δερματική δοκιμασία καθώς και εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Κανένα παιδί δεν θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο ή θα αντιδράσει στα ίδια τρόφιμα.

Θεραπεία

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας δεν είναι πολύ χρήσιμα για την πρόληψη των συμπτωμάτων του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας, αλλά υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που θα δουν βελτίωση με τη χρήση της ανοσοθεραπείας.Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει σύνδρομο στοματικής αλλεργίας ή εάν ανησυχείτε ότι έχει τροφική αλλεργία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved