Πέντε μύθοι για το βούρτσισμα των παιδικών δοντιών

  • Τι πρέπει να γνωρίζετε για το βούρτσισμα των παιδιών.
  • Η φροντίδα των δοντιών του παιδιού πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίς και να καθιερωθεί ως μια ευχάριστη συνήθεια.
Πέντε μύθοι για το βούρτσισμα των παιδικών δοντιών

Οι περισσότεροι γονείς για να πείσουν τα παιδιά τους να πλένουν τα δόντια καθημερινά, επιστρατεύουν διάφορα κόλπα: εντυπωσιακές οδοντόβουρτσες, επιβραβεύσεις, αυτοκόλλητα και άλλα μικροδωράκια.

Οι ειδικοί συνιστούν ωστόσο να μην επιβραβεύουν ποτέ τη συνέπεια αυτή με λιχουδιές γιατί έτσι ακυρώνουν την προσπάθεια.

Υπάρχουν όμως αρκετοί μύθοι σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών που μπορεί να μπερδέψουν τους γονείς όσον αφορά τη φροντίδα των μικρών τους.

Τι ισχύει και τι όχι για το πλύσιμο των δοντιών του παιδιού

peirama gia vourtsisma dontion 1

Μύθος 1: Το βούρτσισμα των βρεφικών δοντιών δεν είναι σημαντικό

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι επειδή τα παιδικά δόντια είναι προσωρινά, δεν αξίζει να τα φροντίζουν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η φροντίδα των νεογιλών δοντιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.

Εάν τα νεογιλά δόντια χαλάσουν ή χαθούν πρόωρα, μπορεί να εμφανιστούν μελλοντικές ανωμαλίες.Αφού βγει το πρώτο δοντάκι, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το βούρτσισμα . Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα φιλική για τα παιδιά με μαλακές τρίχες και μια οδοντόκρεμα με δόση φθορίου κατάλληλη για την ηλικία.

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των δοντιών έως ότου το παιδί μπορεί να το κάνει μόνο του, κάτι που συμβαίνει μεταξύ 6 και 8 ετών. Στη συνέχεια, οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν αν το παιδί βουρτσίζει σωστά τα δόντια του.

Οι έλεγχοι στον παιδοδοντίατρο από τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού βοηθούν στη διατήρηση της καλής στοματικής του υγείας.

peirama gia vourtsisma dontion 2

Μύθος 2: Το βούρτσισμα των δοντιών μία φορά την ημέρα είναι αρκετό

Αυτός είναι ένας ακόμη από τους μύθους που επικρατούν. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα: το πρωρό και το βράδυ.

Με 2 ή 3 καθημερινά βουρτσίσματα, η βακτηριακή πλάκα που υπάρχει στις οδοντικές επιφάνειες, διασπείρεται. Επομένως, αποφεύγεται η συσσώρευσή της και η παραγωγή των οξέων που ευθύνονται για τις κοιλότητες.

Επίσης, το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να διαρκεί περίπου 2 λεπτά. Οι γονείς μπορεί να βρουν ένα τραγούδι που θα συνοδεύει το πλύσιμο των δοντιών ή να έχουν ένα χρονόμετρο.

Μύθος 3: Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα

Η πεποίθηση ότι δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα είναι ακόμα ένας μύθος που ακούγεται συχνά.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια, οι ειδικοί συνιστούσαν τη μη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Προς το παρόν, όμως, η γενική σύσταση είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια οδοντόκρεμα με φθόριο αμέσως μόλις ξεκινήσει το βούρτσισμα. Φυσικά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο την ενδεδειγμένη ποσότητα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα σύμφωνα με τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 3 ετών, να τοποθετείτε μια μικρή κουκίδα του προϊόντος στη βούρτσα, μικρότερη από έναν κόκκο ρυζιού.
  • Σε βρέφη από 3 έως 6 ετών, η ποσότητα της οδοντόκρεμας που θα χρησιμοποιηθεί είναι στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να φτύνουν μετά το βούρτσισμα.
  • Σε άτομα άνω των 6 ετών, η δόση της οδοντόκρεμας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι περίπου 1 εκατοστό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να συμβουλεύεστε τον παιδοδοντίατρό σας.

vourtsisma dontiwn paidia

Μύθος 4: Εάν χρησιμοποιείται στοματικό διάλυμα, το βούρτσισμα των δοντιών σας δεν είναι απαραίτητο

Η χρήση της οδοντόβουρτσας δεν πρέπει ποτέ να αντικαθίσταται από στοματικό διάλυμα και μάλιστα. Ακόμα και αν τα στοματικά διαλύματα συμβάλλουν στη μείωση των μικροοργανισμών, το βούρτσισμα είναι αναγκαίο.

Μύθος 5: Το βούρτσισμα των δοντιών καθαρίζει αποτελεσματικά τα δόντια

Ένα καλό βούρτσισμα πρέπει να φτάνει σε όλες τις πλευρές των δοντιών στο στόμα. Όμως, υπάρχουν σημεία που η οδοντόβουρτσα δεν τα καθαρίζει καλά. Η χρήση οδοντικού νήματος ή ειδικών βουρτσών βοηθάει σημαντικά.

Με το οδοντικό νήμα ολοκληρώνεται η υγιεινή των δοντιών και αποβάλλεται η βακτηριακή πλάκα και τα υπολείμματα τροφής που συσσωρεύονται.

vourtsisma dontiwn paidia1

Συμπέρασμα

Η φροντίδα της στοματικής υγείας πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία. Το να βοηθήσετε τα μικρά σας στο σπίτι να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία είναι ευθύνη των ενηλίκων που τα φροντίζουν.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που προέρχονται από το διαδίκτυο ή από την οικογένεια και τους φίλους σας. Στις μέρες μας, είναι σύνηθες να βρίσκουμε σπιτικές θεραπείες ή μύθους για τη φροντίδα του στόματος οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved