Σύνδρομο PANDAS στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

  • Τι είναι το σύνδρομο PANDAS ή PANS;
  • Aίτια του συνδρόμου PANDAS
  • Συμπτώματα του συνδρόμου PANDAS
  • Θεραπεία του συνδρόμου PANDAS
Σύνδρομο PANDAS στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το σύνδρομο PANDAS ή νόσος PANS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections) είναι μια παιδιατρική νευροψυχιατρική διαταραχή που συνδέεται με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Το σύνδρομο PANDAS είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του ανοσοποιητικού να εξουδετερώσει τη λοίμωξη, καταστρέφοντας παράλληλα εγκεφαλικά κύτταρα με δομή παρόμοια με αυτή του παθογόνου μικροοργανισμού. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικές και συχνά σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά, την προσωπικότητα ή την κίνηση στα παιδιά μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Αυτή η σπάνια πάθηση επηρεάζει ένα στα 200 παιδιά.

Αίτια του συνδρόμου PANDAS

Το σύνδρομο PANDAS δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια αλλά μια ομάδα συμπτωμάτων. Τα βακτήρια στρεπτόκοκκου της ομάδας Α θεωρούνται η κύρια αιτία του συνδρόμου PANDAS. Πολλές διαφορετικές λοιμώξεις όπως ο στρεπτόκοκκος , ο ρευματικός πυρετός και ορισμένες δερματικές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια στρεπτόκοκκου της ομάδας Α. Αυτές οι λοιμώξεις μιμούνται τα υγιή κύτταρα του σώματος του παιδιού για να εξαπλωθούν. Το σώμα τελικά τα αναγνωρίζει και παράγει αντισώματα για να τα σκοτώσει. Όμως μερικές φορές αυτά τα αντισώματα μπορεί επίσης να επιτεθούν στους υγιείς ιστούς του σώματος του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, τα βακτήρια στρεπτόκοκκου της ομάδας Α προκαλούν το σύνδρομο PANDAS.

sidromo pandas

Συμπτώματα του συνδρόμου PANDAS

Τα συμπτώματα του συνδρόμου PANDAS ξεκινούν ξαφνικά σε περίπου 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες : ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Το παιδί συνήθως εμφανίζει ένα μείγμα συμπτωμάτων και από τις δύο ομάδες.

Ψυχολογικά συμπτώματα

• Υπερκινητικότητα, ταραχή ή απροσεξία
• ΙΨΔ (Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες
• Προσκολλητική συμπεριφορά ή άγχος αποχωρισμού, όπου το παιδί επιμένει να είναι πάντα κοντά στους γονείς
• Απότομες αλλαγές στη διάθεση όπως θλίψη, ευερεθιστότητα ή σε ακραίες περιπτώσεις αυτοκτονικές σκέψεις.
Ψευδαισθήσεις
• Μαθησιακές δυσκολίες όπως προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης

sidromo pandas3

Σωματικά συμπτώματα

Τικ (ασυνήθιστες ή ανεξέλεγκτες σπασμωδικές κινήσεις)
• Ξαφνικές αλλαγές στις κινητικές δεξιότητες όπως η αλλαγή του τρόπου γραφής
• Πόνοι αρθρώσεων
• Η συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, νυχτερινή ενούρηση ή και τα δύο
• Διαταραχές ύπνου
• Απώλεια βάρους και διατροφικά προβλήματα
• Ευαισθησία στον ήχο, το φως ή την αφή

Διάγνωση του συνδρόμου PANDAS

Για τη διάγνωση του συγκεκριμένου συνδρόμου θα πρέπει να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις με καλλιέργεια λαρυγγικού χρίσματος, οι οποίες είναι θετικές για στρεπτοκοκκική λοίμωξη ή ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα στρεπτοκοκκικών αντισωμάτων στο αίμα.

sidromo pandas2

Αντιμετώπιση του συνδρόμου PANDAS

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου PANDAS γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών στο παιδί για τη θεραπεία της βακτηριακής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Χορηγούνται επίσης φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ και των τικ.

Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν λειτουργεί ή άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, η θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη και η ανταλλαγή πλάσματος μπορούν να λειτουργήσουν στο σύνδρομο PANDAS. Καθώς αυτές οι πειραματικές θεραπείες μπορεί να έχουν παρενέργειες, οι γιατροί τις συνιστούν γενικά σε σοβαρές περιπτώσεις συνδρόμου PANDAS.

Το παιδί που πάσχει από το σύνδρομο PANDAS υφίσταται σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και χρειάζονται όλη την υποστήριξη και την κατανόηση των μελών της οικογένειας για να τις αντιμετωπίσει.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved