Οξύουροι - Σκουλήκια του εντέρου στα παιδιά

  • Τι είναι οι οξύουροι;
  • Πώς θα μάθω αν το παιδί μου έχει οξύουρους;
  • Γιατί τα παιδιά εμφανίζουν οξύουρους;
  • Ποια είναι η θεραπεία για τους οξύουρους;
  • Οξύουροι στα παιδιά και πρόληψη
Οξύουροι - Σκουλήκια του εντέρου στα παιδιά

Τι είναι οι οξύουροι;

Οι οξύουροι είναι μικρά, λευκά σκουλήκια (Enterobius vermicularis) που προσβάλλουν τα έντερα. Τα μικρά αυτά λευκά σκουληκάκια, τα οποία μοιάζουν με κομμάτια οδοντικού νήματος, μήκους περίπου 8 εκατοστών, φαίνονται να κινούνται γύρω από τον πρωκτό και τα κόπρανα.

Οι οξύουροι συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά κάθε παιδί σε όποια ηλικία και αν είναι, ακόμη και μωρά, μπορεί να τα κολλήσουν, ειδικά αν πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή έχουν αδέρφια που έχουν οξύουρους.

Μπορεί να ξαφνιαστείτε όταν δείτε οξύουρους στο μικρό σας αλλά έχετε κατά νου ότι, όπως οι ψείρες δεν είναι σημάδι κακής υγιεινής. Τα σκουληκάκια αυτά, σπάνια αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και – σε αντίθεση με τις ψείρες – εξαφανίζονται εύκολα.

(Σε σοβαρές περιπτώσεις οι οξύουροι προκαλούν απώλεια βάρους στα κορίτσια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή λοιμώξεις στην κοιλιακή χώρα. Ωστόσο, τόσο σοβαρά συμπτώματα είναι σπάνια.)

Πώς θα μάθω αν το παιδί μου έχει οξύουρους;

oxiouroi paidia 2

Εάν το παιδί σας έχει οξύουρους, πιθανότατα να ξύνεται και να παραπονιέται για φαγούρα γύρω από τον πρωκτό, ειδικά τη νύχτα. Εάν το παιδί σας είναι μωρό, δεν θα μπορεί να σας πει ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά ο διαταραγμένος ύπνος και η φασαρία που προκαλούνται από τη νυχτερινή φαγούρα θα σας προειδοποιήσουν.

Το ερεθισμένο δέρμα γύρω από τον πρωκτό (και μερικές φορές ο κνησμός του κόλπου, στα κορίτσια) μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη. Οι οξύουροι προκαλούν περιστασιακά ναυτία ή και έμετο.

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας χρησιμοποιώντας έναν φακό για να ελέγξετε τα κόπρανα του παιδιού σας είτε στο γιογιό και τη λεκάνη (αν είναι μεγαλύτερα παιδιά) είτε στην πάνα, αν είναι μωρά, το βράδυ ή το πρωί. Δεδομένου ότι τα σκουλήκια εμφανίζονται για να αφήσουν τα αυγά στο δέρμα κυρίως τη νύχτα, αυτές είναι οι καλύτερες ώρες για να ελέγξετε την περιοχή.

Αν δεν δείτε οξύουρους ή αυγά, ο κνησμός του πρωκτού θα μπορούσε να είναι σημάδι άλλου προβλήματος, όπως ξηρότητα από τον πολύ έντονο καθαρισμό της περιοχής με σαπούνι. Το κόκκινο, τρυφερό δέρμα γύρω από τον πρωκτό του παιδιού σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα ερεθισμού από εξάνθημα που προκλήθηκε από την πάνα, από διάρροια ή κάποια βακτηριακή λοίμωξη.

Εάν υποψιάζεστε λοίμωξη, καλέστε το γιατρό του παιδιού σας.

Πώς κολλάνε τα παιδιά οξύουρους;

oxiouroi paidia 3

Τα αυγά των σκουληκιών μπορούν να επιβιώσουν έως και δύο εβδομάδες σε ορισμένες επιφάνειες. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να μαζέψει τους οξύουρους αγγίζοντας ένα αντικείμενο – όπως ένα παιχνίδι ή μια πετσέτα – που το άγγιξε κάποιος άλλος με οξύουρους και μετά, βάζοντας τα δάχτυλά του στο στόμα του ή μπορεί να τα κολλήσει τρώγοντας τροφή που έχει μολυνθεί από κάποιον με οξύουρους.

Τα αυγά στη συνέχεια ταξιδεύουν στο παχύ έντερο του, όπου εκκολάπτονται. Από εκεί, οι θηλυκοί οξύουροι μεταναστεύουν έξω από τα έντερα του παιδιού για να γεννήσουν τα αυγά τους στον πρωκτό. Καθώς τα σκουλήκια κινούνται, προκαλούν έντονο κνησμό που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.

Όταν το παιδί ξύνει το κάτω μέρος που του προκαλεί φαγούρα, τα αυγά μπαίνουν κάτω από τα νύχια του και ένας άλλος κύκλος ξεκινά όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα του.

Ποια είναι η θεραπεία για τους οξύουρους;

oxiouroi paidia 4

Μια ήπια περίπτωση οξύουρων μερικές φορές υποχωρεί χωρίς καμία θεραπεία. Αλλά ακόμη και ένα μέτριο κρούσμα μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικό κνησμό και κακό ύπνο στα παιδιά έως μια σοβαρή προσβολή που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Για παράδειγμα μια πιο σοβαρή λοίμωξη, επομένως δεν θέλετε να αφήσετε την κατάσταση να επιδεινωθεί.

Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να προτείνει ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή ή να συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για να αντιμετωπίσετε τους οξύουρους. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει να θεραπευθεί όλη η οικογένειά σας, καθώς τα αυγά των οξύουρων εξαπλώνονται εύκολα.

Τα συμπτώματα των οξύουρων εξαφανίζονται συνήθως μέσα σε μία εβδομάδα από τη θεραπεία. Επειδή όμως η θεραπεία σκοτώνει μόνο τα σκουλήκια, ο γιατρός μπορεί να θέλει να επαναλάβετε τη θεραπεία δύο εβδομάδες αργότερα, ακόμη και αν τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί. Η επαναλαμβανόμενη θεραπεία στοχεύει στη θανάτωση τυχόν αυγών που έχουν εκκολαφθεί.

Μετά τη θεραπεία, μπορεί να δείτε πολλά σκουλήκια στα κόπρανα του παιδιού σας, μερικά να κινούνται και να στριφογυρίζουν. Αυτό μπορεί να σας κάνει να ανατριχιάζετε, αλλά δεν είναι λόγος ανησυχίας. Σημαίνει απλώς ότι τα σκουλήκια φεύγουν από το σώμα του παιδιού σας.

Οξύουροι στα παιδιά και πρόληψη

oxiouroi paidia 1

Αποφύγετε τους οξύουρους λαμβάνοντας μερικές προφυλάξεις:

  • Καθαρίστε τα νύχια του παιδιού σας πολύ καλά με μια οδοντόβουρτσα που έπειτα θα πετάξετε.
  • Βάλτε το παιδί σας να κάνει μπάνιο ή ντους καθημερινά. Το μπάνιο των παιδιών το πρωί μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των αυγών που εναποτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να κάνουν μπάνιο μαζί αν πιστεύετε ότι κάποιο από αυτά μπορεί να έχει οξύουρους.
  • Αλλάζετε τα εσώρουχα του παιδιού σας καθημερινά.
  • Ανοίξτε τις κουρτίνες και τα στόρια του υπνοδωματίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήστε τις ακτίνες του ήλιου να πέσουν πάνω σε σεντόνια, χαλιά, κουρτίνες κ.λπ. (Τα αυγά των σκουληκιών είναι ευαίσθητα στο ηλιακό φως.)
  • Αποθαρρύνετε το δάγκωμα των νυχιών και το πιπίλισμα του αντίχειρα.
  • Πλένετε τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το φαγητό και αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα.
  • Επίσης, πλύνετε τα πριν και μετά την αλλαγή της πάνας, εάν το παιδί σας φοράει ακόμη πάνες.
  • Βάλτε το παιδί σας να πλένει τα χέρια του πριν φάει και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Καθαρίστε το κάθισμα της τουαλέτας καθημερινά, ειδικά όταν υπάρχει κρούσμα οξύουρων στην οικογένειά σας.
  • Εάν το παιδί σας κάνει θεραπεία για να φύγουν οι οξύουροι, πλύνετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα όλης της οικογένειας με ζεστό νερό για να καταστρέψετε τα σκουλήκια και τυχόν αυγά τους.

πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved