Ξηρός βήχας στα παιδιά: Οι πιο συχνές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

  • Τι είναι ο ξηρός βήχας;
  • Τι προκαλεί τον ξηρό βήχα στα παιδιά;
  • Πώς θα τον αντιμετωπίσετε;
  • Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό;
Ξηρός βήχας στα παιδιά: Οι πιο συχνές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Τι είναι ο ξηρός βήχας;

Ο ξηρός βήχας είναι ο αντίθετος του παραγωγικού. Δεν συνοδεύεται από την παραγωγή φλέματος και μπορεί να επιμείνει για μέρες ή και εβδομάδες. Συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες μέρες ιογενών λοιμώξεων, είναι ενοχλητικός και συνοδεύεται από ένα γαργαλητό στο λαιμό.

Τι προκαλεί τον ξηρό βήχα στα παιδιά;

Οι αιτίες που προκαλούν τον ξηρό βήχα ποικίλουν. Δείτε παρακάτω τις πιο συνηθισμένες.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το περιεχόμενο του στομάχους επιστρέφει στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να τον ερεθίζει. Η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει συχνό ξηρό βήμα σε παιδιά και βρέφη. Άλλα συμπτώματα είναι οι καούρες, η δυσκολία στην κατάποση, ο στομαχόπονος, η δυσκολία στην αναπνοή και ο πόνος στο στήθος.

Αλλεργίες

Στις αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ένα ξένο σώμα ή ουσία ως απειλή. Το σώμα ανταποκρίνεται με το να παράγει περισσότερη βλέννα, για αυτό και συνήθως έχουμε ρινική καταρροή, η οποία συχνά συνοδεύεται και με τον ξηρό βήχα.

Άσθμα

Το άσθμα είναι μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση για τα παιδιά και ο ξηρός βήχας είναι ένα από τα συμπτώματά του.

ksiros vihas paidia aitia antimetwpisi 1

Κορονοϊός

Ο κορονοϊός έχει πολλά συμπτώματα κι ένα από αυτά είναι και ο ξηρός βήχας. Συνήθως συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα όπως ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή, η απώλεια γεύσης και οσμής και η καταρροή.

Πώς θα καταλάβετε εάν ο βηχας του παιδιού είναι εξαιτίας του κορονοϊού;

Υγρασία και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Πολλά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στη σκόνη ή την έντονη υγρασία και μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ξηρού βήχα.

Τι μπορεί να κάνετε για να ανακουφίσετε το παιδί;

  • Εάν το πειράζει η υγρασία, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα στο σπίτι ή τουλάχιστον στο δωμάτιο που κοιμάται.
  • Δώστε στο παιδί ζεστά ροφήματα όπως χαμομήλι, φασκόμηλο ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Για φαγητό προτιμήστε σούπες όπως μία κοτόσουπα που είναι ελαφριά, ζεστή και δυναμωτική.
  • Κάντε το παιδί ένα ζεστό μπάνιο. Οι υδρατμοί από το ζεστό νερό θα το ανακουφίσουν.
  • Δώστε του σιρόπι για τον ξηρό βήχα, κατάλληλο για παιδιά

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ξηρός βήχας περνάει από μόνος του. Ωστόσο, εάν δείτε ότι επιμένει για παραπάνω από δύο με τρεις εβδομάδες, καλό είναι να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα μίας χρόνιας ή πιο σοβαρής πάθησης.

Επίσης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν, το παιδί σας είναι μικρότερο των τεσσάρων μηνών και ο ξηρός βήχας συνοδεύεται από τα εξής:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Υψηλός πυρετός
  • Ενδείξεις αφυδάτωσης

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved