Διπλή σειρά δοντιών στα παιδιά: Τι να κάνετε

  • Διπλά δόντια στα παιδιά
  • Τι κάνετε αν το παιδί έχει διπλά δόντια;
  • Γιατί κάποια παιδιά έχουν διπλή σειρά δοντιών;
  • Είναι ανησυχητικό να έχουν τα παιδιά διπλά δόντια;
Διπλή σειρά δοντιών στα παιδιά: Τι να κάνετε

Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν παρατηρούν μια διπλή σειρά δοντιών στα παιδιά τους. Αναζητούν τα αίτια αλλά και τι μπορούν να κάνουν προκειμένου τα δόντια να αναπτυχθούν σωστά.

Πώς γίνεται η αντικατάσταση των δοντιών;

Μεταξύ της ηλικίας 5 και 6 ετών τα παιδιά αρχίζουν την αντικατάσταση των βρεφικών δοντιών. Συνήθως, αυτή η μετάβαση τελειώνει στην εφηβεία, περίπου στην ηλικία των 12 ή 13 ετών.

dipli seira dodion2

Αιτίες διπλής σειράς δοντιών στα παιδιά

Τα πιο κοινά αίτια για τα οποία τα δόντια βγαίνουν διπλά είναι τα ακόλουθα:

  • Έλλειψη χώρου στη γνάθο
  • Στρεβλή θέση μόνιμων δοντιών
  • Βρεφικά δόντια με υπερβολικά σκληρές ρίζες
  • Γενετικά αίτια
dodia

Διπλή σειρά δοντιών στα παιδιά

Η διπλή σειρά δοντιών στα παιδιά δεν είναι σοβαρό πρόβλημα ούτε θα πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία. Φυσικά επιβάλλεται μια επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε.

Τις περισσότερες φορές, προτείνεται η παρακολούθηση της εξέλιξης των δοντιών μέσω συχνών οδοντιατρικών επισκέψεων.Συνήθως, όταν τα βρεφικά δόντια πέσουν τα μόνιμα δόντια μετατοπίζονται στη σωστή τους θέση.Ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει κάποιες πρακτικές το σπρώξιμο με τη γλώσσα ορισμένες φορές την ημέρα.

Ομοίως, η κατανάλωση τροφών με τραγανές και σκληρές υφές μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το δάγκωμα μήλου είναι καλή ιδέα για την κινητικότητα των δοντιών.

Κατά τη διάρκεια περιοδικών ελέγχων, ο οδοντίατρος αξιολογεί εάν υπάρχουν αλλαγές στη θέση των οριστικών δοντιών. Εάν αυτό δεν συμβεί μετά από λίγο, μπορεί να προτείνει την εξαγωγή του βρεφικού δοντιού ενώ σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να συστήνει τη χρήση ορθοδοντικών συσκευών ( σιδεράκια).

dipli seira dodion3

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν το παιδί έχει διπλή σειρά δοντιών

Η εμφάνιση διπλών σειρών δοντιών στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει άγχος στους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται υπομονή προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη στοματική υγεία των παιδιών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσετε να «χαλαρώσετε» μόνοι σας τα δόντια του παιδιού. Πολλοί επιλέγουν να τραβούν τα δόντια με κλωστές, τσιμπιδάκια και άλλες μεθόδους για να πέσουν νωρίτερα.

Αυτό όχι μόνο φοβίζει το παιδί, αλλά μπορεί ακόμα και να τραυματίσει τους μαλακούς ιστούς των δοντιών. Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να υπενθυμίζετε στο παιδί να πλένει σωστά και σχολαστικά τα δόντια του καθώς η διπλή σειρά ευνοεί τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved