Το λάθος που κάνουν τα παιδιά όταν πλένουν τα χέρια τους

Το λάθος που κάνουν τα παιδιά όταν πλένουν τα χέρια τους

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το σωστό πλύσιμο των χεριών (πρέπει να ) αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας και βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών προστατεύει τα παιδιά όχι μόνο από τη γρίπη και τον κορονοϊό αλλά κι από το κοινό κρυολόγημα καθώς και άλλες ιώσεις γενικότερα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών που γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου, επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε, μικροί και μεγάλοι, σωστά τα χέρια μας.

pagkosmia imera ygieinis xeriwn 2

Ποιο λάθος κάνουν τα παιδιά όταν πλένουν τα χέρια τους

Μελέτη του πανεπιστημίου του Michigan διαπίστωσε ότι 95% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους αρκετά ώστε να εξοντώσουν τα μικρόβια. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους επί μόλις έξι δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο! Αυτό όμως δεν αρκεί καθώς το πλύσιμο των χεριών είναι αποτελεσματικό όταν διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Αναλογιστείτε πόσο χρόνο αφιερώνετε εσείς στο πλύσιμο των χεριών και θα εκπλαγείτε από τη διαπίστωση. Επομένως είναι σημαντικό τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους μετρώντας 20 δευτερόλεπτα.

pagkosmia imera ygieinis xeriwn 1

Τα παιδιά πλένουν σωστά τα χέρια τους;

Εάν απλά τρίβουν το σαπούνι ανάμεσα στις παλάμες τους και μετά ξεπλένουν τα χέρια τους, πιθανώς να είναι ακόμα βρώμικα. Τα μικρόβια «κρύβονται» κάτω από τα νύχια και στο δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα. Πρέπει λοιπόν να δημιουργούν αφρό με το σαπούνι και να τρίβουν καλά όλα τα σημεία για να απομακρύνουν βρωμιά και μικρόβια.

Ποια είναι η σωστή τεχνική πλυσίματος χεριών

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα, ας θυμηθούμε τη σωστή τεχνική για την υγιεινή των χεριών σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:

  • Η εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών μπορεί να πραγματοποιηθεί με πλύσιμο με νερό και σαπούνι, ενώ εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα μπορεί να γίνει χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος (τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης).
  • Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τη σωστή τεχνική τρίβοντας τα χέρια μας σε όλη την επιφάνειά τους, ραχιαία και παλαμιαία για
    τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Οι επιφάνειες στις οποίες θα πρέπει να επιμείνουμε, γιατί είναι οι περιοχές που συνήθως δεν καθαρίζονται καλά, είναι η περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα, τα
    ακροδάκτυλα και οι αντίχειρες.
  • Αφήστε τα χέρια σας να στεγνώσουν καλά, ειδικά όταν πρόκειται να φορέσετε γάντια.
  • Η αποτελεσματική εφαρμογή της ΥΧ απαιτεί κοντά νύχια και χέρια χωρίς κοσμήματα.
sosto plisimo xerion

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια:

  • Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό
  • Τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους. Βάζουμε την απαραίτητη δόση σαπουνιού ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών
  • Τρίβουμε την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού χεριού βάζοντας τα δάκτυλα του δεξιού στα μεσοδακτύλια διαστήματα του αριστερού χεριού και αντιστρόφως.
  • Τρίβουμε τις παλαμιαίες επιφάνειες των χεριών και τα μεσοδακτύλια διαστήματα τοποθετώντας τα δάκτυλα σταυρωτά.
  • Τρίβουμε ταυτόχρονα τις ραχιαίες επιφάνειες των ακροδακτύλων και των δύο χεριών κλείνοντας το κάθε χέρι μέσα στην παλάμη του άλλου χεριού.
  • Κλείνουμε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού μέσα την παλάμη του δεξιού χεριού , τον τρίβουμε με περιστροφικές κινήσεις και αντιστρόφως.
  • Τρίβουμε τα ακροδάκτυλα του δεξιού χεριού με περιστροφικές κινήσεις ( της ίδιας και της αντίθετης φοράς) στην παλάμη του αριστερού και αντιστρόφως.
  • Ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό.

Σχετικά με τα υγρά αντισηπτικά

Δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό; Χρησιμοποιήστε ως εναλλακτική λύση τα υγρά αντισηπτικά. Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
Χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν πίσω από την συσκευασία τους.

paidia sosto plisimo xerion 3

Tips για να μην ξεχνούν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους

  • Εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών για την υγεία του.
  • Δώστε το παράδειγμα πλένοντας εσείς πρώτοι τα χέρια σας στο σπίτι, όσο πιο συχνά γίνεται.
  • Δείξτε στο παιδί βίντεο με τα αφανή μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια και πώς μεταφέρονται στον οργανισμό.
  • Εφοδιάστε το με αντισηπτικά μαντιλάκια έτσι ώστε να τα έχει πάντα μαζί του.Στην σχολική του τσάντα εκτός από τα μαντιλάκια φροντίστε να έχει και υγρό αντισηπτικό και τσεκάρετε αν τα χρησιμοποιεί καθημερινά.
plisimo xerion 3

Τα χέρια πρέπει να τα πλένουμε με ζεστό ή κρύο νερό για να απομακρυνθούν τα μικρόβια;

Το πλύσιμο των χεριών με κρύο νερό απομακρύνει την ίδια ποσότητα μικροβίων όσο και το πλύσιμο με ζεστό νερό, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Food Protection", έκαναν δοκιμές με 21 εθελοντές, τα χέρια των οποίων τοποθετήθηκαν μεγάλες ποσότητες αβλαβών βακτηρίων Escherichia coli.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους με νερό σε διάφορες θερμοκρασίες (15, 26 και 38 βαθμών Κελσίου) και με διαφορετικές ποσότητες σαπουνιού (μισού, ενός και δύο ml). Διαπιστώθηκε ότι το ζεστό και το κρύο νερό έχουν ουσιαστικά την ίδια αποτελεσματικότητα κατά των μικροβίων.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά ανάλογα με το πόσο σαπούνι χρησιμοποιείται, ενώ ακόμη κι ένα πλύσιμο χεριών διάρκειας δέκα δευτερολέπτων είναι αρκούντως αποτελεσματικό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved