Τικ στα παιδιά: Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Τι είναι τα νευρικά τικ;

Τικ στα παιδιά: Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Δάγκωμα νυχιών του, τραβάει τα μαλλιά του, τραυλίζει ... Υπάρχουν πολλά νευρικά τικ που μπορούν να έχουν τα παιδιά. Στην αρχή, φαίνονται ακίνδυνα, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί επιδεινωθούν επηρεάζοντας τη καθημερινή ζωή των παιδιών.

Τι είναι τα νευρικά τικ;

Τα νευρικά τικ είναι απλές ή πολύπλοκες συμπεριφορές που τα παιδιά εκτελούν επανειλημμένα ή ακούσια. Αυτά μπορεί να είναι κινητικά, όπως να τρώνε τα νύχια τους, να κουνιούνται μπρος -πίσω, να βήχουν συνεχώς ή να επαναλαμβάνουν την τελευταία λέξη που άκουσαν. Προκύπτουν ως απάντηση σε μια κατάσταση άγχους ή νευρικότητας που βιώνουν τα παιδιά και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, γίνονται συνήθεια και δεν εμφανίζονται μόνο σε στιγμές άγχους αλλά και όταν τα παιδιά βαριούνται.

tik sta paidia1

Τι είναι η αντιστροφή της συνήθειας;

Η αντιστροφή της συνήθειας είναι μια διαδικασία για τη θεραπεία νευρικών τικ στα παιδιά. Περιλαμβάνει μια σειρά τεχνικών και ασκήσεων που βοηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν αυτά τα τικ. Βασική υποχρέωση των γονιών είναι να παρατηρήσουν το παιδί και να σημειώσουν πότε συμβαίνουν τα τικ.

Χαλάρωση

Αν λάβουμε υπόψη ότι το τικ προκύπτει από τα εσωτερικά συναισθήματα άγχους και ανησυχίας του παιδιού , είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι τεχνικές χαλάρωσης είναι πολύ χρήσιμες. Εκπαιδεύοντας το παιδί σε αυτές τις στρατηγικές, του δίνετε ένα εργαλείο που θα του επιτρέψει να μειώσει το γενικό επίπεδο άγχους, καθώς και να ρυθμίσει τη νευρικότητά του σε ορισμένες καταστάσεις.

Το κλειδί για την επιτυχία της αντιστροφή της συνήθειας

Πρέπει να επιλέξετε μια συμπεριφορά ασυμβίβαστη με το νευρικό τικ. Για παράδειγμα, το να κρατάει ένα στυλό στο χέρι για λίγα λεπτά θα το βοηθήσει να μην υποκύψει στον πειρασμό να ξύσει το κεφάλι του ή να δαγκώσει τα νύχια του. Το παιδί πρέπει να το εξασκεί αρκετές φορές κάθε μέρα μέχρι να του φανεί φυσικό και να το εφαρμόζει οικειοθελώς.

tik

Θετική ενίσχυση

Είναι σημαντικό να ανταμείψετε το παιδί σας για την προσπάθεια που κάνει, ακόμη και πριν απαλλαγεί εντελώς από αυτή τη διαταραχή. Έτσι, βάλτε εβδομαδιαίους στόχους, όπως το να μειώσει τη συχνότητα του τικ στο μισό. Στη συνέχεια, αν πετύχει τον στόχο, επιβραβεύστε το παιδί με επαίνους και συγχαρητήρια ή ακόμα και με ένα μικρό υλικό βραβείο για να έχει κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθεια.

Πώς λειτουργεί η αντιστροφή της συνήθειας;

Η αντιστροφή της συνήθειας είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξάσκηση και επιμονή. Ωστόσο, είναι απλή και αποτελεσματική καθώς εμποδίζει το τικ να επαναληφθεί.
Εν ολίγοις, τα κίνητρα του παιδιού και η βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών θα βοηθήσουν στη μείωση ή την εξάλειψη αυτών των τικ που κάνουν το παιδί να νιώθει άβολα.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved