Όταν το παιδί μασάει τα ρούχα του

Το παιδί μασάει τα ρούχα του: Τι δείχνει αυτή η συμπεριφορά;

Όταν το παιδί μασάει τα ρούχα του

Στα μωρά αρέσει να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους και να τα μασάνε, ειδικά όταν βγάζουν τα πρώτα τους δόντια ή βρίσκονται στο αναπτυξιακό στάδιο που βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους για να τα αναγνωρίσουν για να ανακαλύψουν τι είναι. Όταν όμως τα παιδιά μασάνε τα ρούχα τους από την ηλικία των τριών ετών και πάνω δεν το κάνουν για αναπτυξιακούς λόγους.

Αν το τετράχρονο παιδί σας (ή και μεγαλύτερο) μασάει το μπλουζάκι του, υπάρχουν πολλοί λόγοι και κίνητρα που μπορεί να το κάνει. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε σαν γονείς να το σταματήσετε αυτό στο σπίτι, πριν απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Για ποιους λόγους ένα παιδί μασάει τα ρούχα του

paidi masaei royxa 2

Νευρικότητα

Κάποια παιδιά μασούν τα ρούχα τους από νευρικότητα. Θέλουν να βάλουν κάτι μαλακό στο στόμα τους και το μπλουζάκι που φοράνε είναι το πιο εύκολο που μπορούν να βρουν. Νευρικότητα νιώθουν τα παιδιά όταν είναι αγχωμένα, όταν βαριούνται ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Επίσης η νευρικότητα μπορεί να είναι σημάδι ΔΕΠ-Υ.

Αν δείτε το παιδί σας να μασάει το μπλουζάκι του επειδή βαριέται ή επειδή νιώθει αγχωμένο για κάτι μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα παιχνίδι, με τη μαγειρική ή με κάποια άλλη δραστηριότητα που θα κρατήσει απασχολημένα τα χέρια του.

Προσέξτε το πότε μασάει τα ρούχα του

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που το παιδί σας μασάει τα ρούχα του; Προσέξτε τη μέρα, την ώρα και τα συναισθήματα που νιώθει όταν μασάει τα ρούχα του. Συμβαίνει μετά από μια δραστηριότητα; Μετά το διάβασμα; Πριν φάει; Δώστε σημασία σε αυτό που μεσολαβεί πριν και μετά την συμπεριφορά αυτή.

  • Για παράδειγμα αν μασάει τα ρούχα του πριν φάει, ίσως αυτό δείχνει πείνα και μπορείτε να το σταματήσετε αν του δώσετε νωρίτερα κάποιο σνακ.
  • Αν συμβαίνει όταν είναι νευρικό ή αγχωμένο, ρωτήστε το αν κάτι συμβαίνει και δοκιμάστε να κάνετε μαζί ασκήσεις αναπνοών.
  • Αν προσπαθεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμά του, τότε δώστε του ένα παιχνίδι για να απασχολήσει τα δάχτυλά του.
  • Αν συμβαίνει επειδή βαριέται, απλά δώστε του ένα παιχνίδι.

Το άγχος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες που μασά ένα παιδί τα ρούχα του, οπότε η συμπεριφορά μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη αλλαγή που τα ανησυχεί, όπως το να πάνε σε νέο σχολείο ή σε νέα τάξη. Εάν το παιδί σας μασάει το μπλουζάκι του για να ηρεμήσει, μπορείτε να βρείτε μαζί έναν άλλο τρόπο για να το βοηθήσετε να αισθανθεί καλύτερα με αυτό που το ανησυχεί.

Θα μπορούσε επίσης να το κάνει καθαρά από συνήθεια, όπως για παράδειγμα το δάγκωμα των νυχιών. Εάν παρατηρήσετε να μασάει το μπλουζάκι του από συνήθεια, τότε δώστε του ένα μπαλάκι ή ένα άλλο αντικείμενο για να απασχολήσει τα χέρια του ή το στόμα του. Μια τσίχλα, μια καραμέλα, ένα γλειφιτζούρι, ένα φρούτο.

paidi masaei royxa 1

Μιλήστε γι' αυτό

Μιλήστε στο παιδί σας για το μάσημα ρούχων και βρείτε μαζί τον λόγο που το κάνει. Ίσως να σας πουν ότι απλά τους αρέσει να μασάνε τα ρούχα τους και δίνοντάς τους κάτι άλλο, όπως π.χ. μια τσίχλα να τα κάνει να σταματήσουν. Ίσως οι απαντήσουν τους να σας βοηθήσουν (αν δεν το κάνουν απλά γιατί τους αρέσει να μασάνε κάτι) να ανακαλύψετε το μάσημα των ρούχων είναι σύμπτωμα κάποιας από των παρακάτω καταστάσεων:

  • Ένα οδοντιατρικό πρόβλημα που κάνει το παιδί να μασάει ώστε να ανακουφιστεί από τον πόνο.
  • Αδύναμοι μύες της γνάθου όπου το παιδί προσπαθεί να τους ενισχύσει φυσικά
  • Το κλινικό σύνδρομο Πίκα στην καταναγκαστική, ακατάσχετη επιθυμία ενός ατόμου για κατανάλωση μη βρώσιμων ουσιών
  • Άγχος, αυτισμός, ΔΕΠ-Υ ή μια αισθητηριακή διαταραχή

Εάν μέσα από τη συζήτηση ανακαλύψετε κάποιο από αυτά, μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας και για το τι μπορείτε να κάνετε.

Εάν πάλι δεν μπορείτε να καταλάβετε μόνη σας εάν πρόκειται για μια συνήθεια ή για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να μιλήσετε από την αρχή με τον γιατρό σας.

Τέλος σαν γονείς αξίζει να γνωρίζετε ότι το μάσημα των ρούχων μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία πιθανών λόγων και θα πρέπει αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά να μιλήσετε με τον παιδίατρο που σας παρακολουθεί. Εκείνος και μόνο εκείνος είναι σε θέση να σας δώσει τις πληροφορίες και τις συμβουλές που χρειάζεστε ώστε το παιδί σας να σταματήσει να τρώει τα ρούχα του.

πηγή: newfolks.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved