Ομφαλίτιδα στο νεογέννητο: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομφαλίτιδα;

Ομφαλίτιδα στο νεογέννητο: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Ομφαλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του ομφάλιου λώρου στα νεογέννητα. Είναι μία λοίμωξη εξαιρετικά σπάνια, αλλά και πολύ επικίνδυνη. Σύμφωνα με έρευνες περίπου 1 στα 200 νεογέννητα παθαίνουν τη συγκεκριμένη φλεγμονή τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, ενώ αυξημένο κίνδυνο για έχουν τα λιποβαρή μωρά και τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα.

Τι προκαλεί την ομφαλίτιδα και ποια τα συμπτώματα;

Η ομφαλίτιδα προκαλείται κυρίως από την έκθεση του ομφάλιου λώρου σε βακτήρια, κατά τη διάρκεια του τοκετού και πιο συγκεκριμένα όταν κόβεται ο ομφάλιος λώρος ή τις πρώτες μέρες στο σπίτι λόγω της μη σωστής φροντίδας και τήρησης σωστής υγιεινής.

omfalitida generic

Τα συμπτώματα τη ομφαλίτιδας είναι τα εξής:

  • Οίδημα στη συγκεκριμένη περιοχή
  • Πυρετός
  • Υπνηλία
  • Μειωμένη δραστηριότητα μωρού
  • Αλλαγή χρώματος δέρματος στον ομφάλιο λώρο

Πώς αντιμετωπίζεται η ομφαλίτιδα;

Εάν υποπτεύεστε ότι το μωρό έχει ομφαλίτιδα, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας. Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φλεγμονής γίνεται συνήθως με εισαγωγή του βρέφους στο νοσοκομείο και χορήγηση αντιβιοτικών που θα καταπολεμήσουν τη λοίμωξη.

omfalitida 2

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι φυσικά η πρόληψη. Για αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε συστηματικά και με προσοχή τη συγκεκριμένη περιοχή με αποστειρωμένες γάζες και καθαρό οινόπνευμα.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved