Μαύροι κύκλοι στα μάτια του παιδιού: Πού οφείλονται και πώς φεύγουν;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε για ποιους λόγους το παιδί έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Μαύροι κύκλοι στα μάτια του παιδιού: Πού οφείλονται και πώς φεύγουν;

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι συνηθισμένοι στους ενήλικες, παρατηρείται όμως και στα παιδιά. Εμφανίζονται για πολλούς λόγους και δεν είναι πάντα ένδειξη ασθένειας.

Στα παιδιά με ανοιχτόχρωμα δέρμα οι μαύροι κύκλοι δείχνουν πιο έντονοι, καθώς ο ιστός του δέρματος είναι πολύ πιο λεπτός από ό, τι στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια στα παιδιά είναι οι εξής:

Κληρονομικά αίτια

Έχουν αναφερθεί πολυάριθμες περιπτώσεις οικογενειών με αυτό το χαρακτηριστικό ( μαύρους κύκλους στα μάτια), ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας τους. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ισχυρή γενετική επίδραση στην ανάπτυξη μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια (Goodman-Belcher, 1969).

mauroi kykloi kato apo ta matia tou paidiou 1

Έλλειψη ύπνου

Η κούραση και η έλλειψη ύπνου δεν είναι πολύ συχνές αιτίες μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια στα παιδιά, αν και μπορεί να εμφανιστούν.Όταν τα παιδιά δεν ξεκουράζονται επαρκώς τη νύχτα, εμφανίζεται πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επομένως, το δέρμα των βλεφάρων τους θα τείνει να γίνει λεπτότερο και πιο εύθραυστο από το συνηθισμένο.Ταυτόχρονα, η έλλειψη ύπνου ευνοεί τη συσσώρευση υγρού γύρω από τα μάτια. Αυτό είναι γνωστό ως οίδημα και συνήθως παίρνει γαλαζωπό χρώμα.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Ορισμένες ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος , όπως οι τελαγγειεκτασίες ή ακόμη και οι φλεγμονώδεις διεργασίες του δέρματος δημιουργούν μαύρους κύκλους αγγειακού τύπου.Αυτοί οι μαύροι κύκλοι έχουν συνήθως πορφυρό ή κοκκινωπό χρώμα αφού αντανακλούν το χρώμα των μικρών αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στα μάτια. Καθώς η φλεγμονή προκαλεί αρτηριακή διάταση, το χρώμα των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια θα είναι έντονο κόκκινο.

Ένας τρόπος διάγνωσης των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια είναι να πιέσετε απαλά το δέρμα κάτω από τα βλέφαρα από τη μύτη προς τα έξω. Καθώς το δάχτυλο κινείται στο πλάι, το κοκκινωπό χρώμα των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια εξαφανίζεται και αντικαθίσταται από ένα βαθύ ιώδες χρώμα. Αφού αφαιρεθεί η πίεση, οι μαύροι κύκλοι θα επιστρέψουν στην αρχική τους εμφάνιση.

Ρινική συμφόρηση

Η ρινική συμφόρηση λόγω κρυολογήματος ή αναπνευστικών αλλεργιών προκαλεί επίσης αγγειακούς μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να ξεκουραστεί καλά, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα για τη διαιώνιση της υπερφθαλμικής υπερμελάγχρωσης.

Τραύμα ή τρίψιμο

Τα τυχαία χτυπήματα ή τραύματα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε άμεσο τραυματισμό των ιστών της περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη συμφόρηση αίματος και, συνεπώς, σχηματισμό αιματωμάτων ή οιδήματος. Αυτοί οι παράγοντες δίνουν μια πορφυρή εμφάνιση στους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

mauroi kykloi kato apo ta matia tou paidiou 3

Πώς να αποτρέψετε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ενός παιδιού

Ως σπιτικές θεραπείες, μπορούν να εφαρμοστούν κρύες κομπρέσες στα βλέφαρα για να μειωθεί το πρήξιμο στην περιοχή. Εάν οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια οφείλονται σε αλλεργική κατάσταση, όπως έκζεμα ή ατοπική ρινίτιδα, η χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η θεραπεία θα απαιτήσει συνταγή ή σύσταση από παιδίατρο.

Για να αποφύγετε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία και να φροντίσετε τη γενική φροντίδα του δέρματος.Συγκεκριμένα:

  • Διατηρήστε τον οργανισμό του παιδιού ενυδατωμένο.
  • Εξασφαλίστε καλή ξεκούραση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό κάθε μέρα του χρόνου για να αποφύγετε τη γήρανση του δέρματος.
  • Εκτελέστε χαλαρωτικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση, ως τρόπο εκπαίδευσης για τη διαχείριση του άγχους από μικρή ηλικία.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας, αλλά μπορούν να σας προειδοποιήσουν για κάποιες καταστάσεις που αξίζουν την προσοχή σας. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν εμφανίζονται ξαφνικά έτσι ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η καταλληλότερη θεραπεία.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved