Βιταμίνη Κ: Πότε και γιατί χορηγείται στα νεογέννητα;

Γιατί τα νεογνά χρειάζονται βιταμίνη Κ;

Βιταμίνη Κ: Πότε και γιατί χορηγείται στα νεογέννητα;

Η βιταμίνη Κ βοηθά το αίμα να πήξει και αποτρέπει την εκδήλωση αιμορραγίας. Τα νεογέννητα γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ γι' αυτό και συνήθως χορηγείται ενδομυϊκή ένεση βιταμίνης Κ.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη και για τη σωστή λειτουργία πρωτεϊνών που συντίθεται σε άλλους ιστούς, όπως η οστεοκαλσίνη (συντίθεται στους οστεοβλάστες) και η MGP (συντίθεται στο χόνδρο και τα τοιχώματα των αγγείων), οι οποίες εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών. Η οστεοκαλσίνη είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση του ασβεστίου στα οστά, ενώ η βασική λειτουργία της MGP είναι να εμποδίζει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες.

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης Κ;

Τα μωρά που δεν λαμβάνουν βιταμίνη Κ κατά τη γέννηση διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν αιμορραγική διαταραχή που ονομάζεται «Αιμορραγία ανεπάρκειας βιταμίνης Κ» (VKDB), επίσης γνωστή ως «αιμορραγική νόσος του νεογέννητου» (HDN). Μπορεί να προκαλέσει μώλωπες ή αιμορραγία σε εσωτερικά όργανα ενώ σχεδόν οι μισές από τις περιπτώσεις περιλαμβάνουν αιμορραγία στον εγκέφαλο και εγκεφαλική βλάβη.

neogennito kai vitamini K1

Γιατί τα μωρά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης K;

Τα νεογέννητα δεν λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ μέσω του πλακούντα ενώ και το μητρικό γάλα περιέχει μικρές ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης. Ετσι, μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών που ξεκινούν τις στερεές τροφές, τα μωρά δεν έχουν αρκετά αποθέματα της βιταμίνης Κ.

Πώς χορηγείται η βιταμίνη Κ;

Ο ευκολότερος και πιο αξιόπιστος τρόπος χορήγησης βιταμίνης Κ στα νεογέννητα είναι η ένεση. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί από το στόμα. Ωστόσο, δεν απορροφάται εύκολα και το αποτέλεσμα δεν διαρκεί τόσο πολύ.Εάν το μωρό κάνει εμετό εντός μίας ώρας από την κατάποση της βιταμίνης Κ, θα πρέπει να πάρει κι άλλη δόση.

neogennito kai vitamini K2

Γιατί ορισμένοι γονείς είναι διστακτικοί;

Μελέτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συσχέτισε την βιταμίνη Κ με την εμφάνιση καρκίνου σε παιδική ηλικία. Ωστόσο, πολλές μελέτες που έγιναν στην πορεία δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της βιταμίνης Κ και του καρκίνου. Όμως αρκετοί γονείς εμφανίζονται διστακτικοί με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή να παραλείπουν τη χορήγηση βιταμίνης Κ στο νεογέννητο.

Η βιταμίνη Κ έχει παρενέργειες;

Κατά τη διάρκεια των 40 ετών που χορηγείται η βιταμίνη Κ σε μωρά στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.

Πηγές: pregnancybirthbaby.org.au, kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved