Νεογνική υπογλυκαιμία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Τι είναι η νεογνική υπογλυκαιμία; Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Νεογνική υπογλυκαιμία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Νεογνική υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία η ποσότητα σακχάρου στο αίμα του νεογέννητου είναι χαμηλότερη από τη φυσιολογική και συναντάται με συχνότητα 1-3 στις 1.000 γεννήσεις.

Τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασία για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και η σοβαρή ή παρατεταμένη υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις ή σοβαρό τραυματισμό του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης και της γλυκόζης, από τη μητέρα μέσω του ομφάλιου λώρου. Μετά τον τοκετό, τα βρέφη έχουν αποθηκευμένη ποσότητα γλυκόζης στο ήπαρ, επαρκή μέχρι και το μωρό να αρχίσει να θηλάζει. Το πρωτόγαλα, το θρεπτικό σκουροκίτρινο υγρό που παράγει το στήθος πριν το γάλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και είναι ένας ακόμα λόγος που θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο για τα νεογνά.

Τι προκαλεί την νεογνική υπογλυκαιμία;

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να μειωθούν εάν υπάρχει πάρα πολύ ινσουλίνη στο αίμα, εάν το σώμα δεν παράγει αρκετή γλυκόζη κι εάν το μωρό δεν τρέφεται επαρκώς για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης αρκετά υψηλά.

Η νεογνική υπογλυκαιμία είναι πιο συνήθης στα βρέφη που:

  • γεννήθηκαν πρόωρα - Το ήπαρ ενός βρέφους που γεννήθηκε πρόωρα δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα γλυκόζης για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου σταθερά για μεγάλο διάστημα
  • αντιμετωπίζουν ένα αναπνευστικό πρόβλημα ή μία λοίμωξη - Και στις δύο περιπτώσεις ο οργανισμός του μωρού μεταβολίζει πολύ πιο γρήγορα τη γλυκόζη με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα αποθέματα.
  • η μητέρα τους έχει διαβήτη κύησης
  • έχουν υποθυρεοειδισμό

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεογνικής υπογλυκαιμίας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της νεογνική υπογλυκαιμίας είναι:

  • αδυναμία
  • υπνηλία
  • ωχρότητα
  • εφίδρωση
  • δυσκολία στην αναπνοή

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θηλασμός αρκεί για να ισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εφόσον, η νεογνική υπογλυκαιμία δεν υποχωρήσει, ενδέχεται να χορηγηθεί ενδοφλεβίως ζαχαρόνερο.

Πηγή: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved