Ξένο σώμα στη μύτη ή το στόμα του παιδιού:Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι κίνδυνοι για το παιδί σας όταν βάζει αντικείμενα στη μύτη ή το στόμα του.

Ξένο σώμα στη μύτη ή το στόμα του παιδιού:Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τα παιδιά είναι περίεργα και συχνά αναρωτιούνται πώς λειτουργούν διάφορα πράγματα που καθημερινά ανακαλύπτουν.

Ένας από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα αυτής της περιέργειας, είναι να τοποθετήσουν ξένα αντικείμενα στο στόμα, τη μύτη ή τα αυτιά τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο πνιγμού και να θέσει το παιδί σας σε κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών ή λοιμώξεων.

Τα κοινά αντικείμενα που τα παιδιά βάζουν στη μύτη τους περιλαμβάνουν:

  • μικρά παιχνίδια
  • κομμάτια γόμας
  • πηλό (χρησιμοποιείται για τέχνες και χειροτεχνίες)
  • φαγητό
  • βότσαλα
  • μπαταρίες κουμπιά

Οι μπαταρίες κουμπιά, όπως αυτές σε ένα ρολόι, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στη ρινική οδό σε μόλις τέσσερις ώρες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με σκουλαρίκια ή ακόμα και δαχτυλίδια.

Τα παιδιά συχνά βάζουν αυτά τα αντικείμενα στη μύτη τους λόγω περιέργειας ή επειδή μιμούνται άλλα παιδιά. Ωστόσο, ξένα αντικείμενα μπορούν επίσης να εισέλθουν στη μύτη ενώ το παιδί σας κοιμάται ή όταν προσπαθούν να μυρίσουν ένα αντικείμενο.

Πώς να αφαιρέσετε το ξένο σώμα

  • Μείνετε ήρεμοι εάν ανακαλύψετε ότι υπάρχει ένα αντικείμενο στη μύτη του παιδιού σας. Αν πανικοβληθείτε είναι πιθανό ν΄αρχίσει να κλαίει το παιδί και να μην μπορείτε να το κρατήσετε ήρεμο.
  • Δοκιμάστε να αφαιρέσετε το αντικείμενο με λαβίδα. Χρησιμοποιείστε τσιμπιδάκια μόνο για μεγαλύτερα αντικείμενα καθώς ενδέχεται να ωθήσουν μικρότερα αντικείμενα πιο βαθιά στη μύτη.
  • Αποφύγετε τις μπατονέτες ή τα δάχτυλά σας για να βγάλετε το ξένο σώμα και προσπαθήστε να πείσετε το παιδί σας να αναπνέει από το στόμα κι όχι από τη μύτη, μέχρι να απομακρύνετε το αντικείμενο.
  • Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι ( μέσα σε λίγα λεπτά), πηγαίνετε στο νοσοκομείο ή στον παιδίατρο το συντομότερο δυνατόν.

Πώς μπορώ να εμποδίσω το παιδί μου να βάλει ξένα αντικείμενα στη μύτη του;

Ακόμη και με προσεκτική επίβλεψη, είναι δύσκολο να αποτρέψετε το παιδί σας να βάλει ξένα αντικείμενα στη μύτη, τα αυτιά ή το στόμα του.
Εξηγήστε του όσο απλά μπορείτε, γιατί είναι κακή ιδέα να βάζει πράγματα στη μύτη του. Κάντε αυτήν τη συζήτηση κάθε φορά που το ..πιάνετε να προσπαθεί να βάλει ξένο σώμα όχι μόνο στη μύτη, αλλά και στο στόμα ή ακόμα και στο αυτί.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved