Τα πιο συχνά σημάδια στο δέρμα του νεογέννητου

Τα σημάδια στην επιδερμίδα που είναι κοινά στα περισσότερα μωρά.

Τα πιο συχνά σημάδια στο δέρμα του νεογέννητου

Πολλές φορές, στο δέρμα του μωρού υπάρχουν μικρά κόκκινα σημαδάκια. Οφείλονται στη διόγκωση των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και συχνά αποκαλούνται « σημάδια του πελαργού».

Στα περισσότερα παιδιά εξαφανίζονται πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Σε μερικά μωρά όμως μπορεί να χρειαστούν έως και 18 μήνες.Ένα άλλο συνηθισμένο εκ γενετής σημάδι είναι το λεγόμενο φραουλοειδές αιμαγγείωμα, το οποίο εμφανίζεται, ύστερα από 2-3 ημέρες, αλλά σβήνει με την πάροδο του χρόνου. Αν ανησυχείτε, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Σπυράκια

Δεν είναι σπάνιο για ένα μωρό να έχει μικρά άσπρα μπιμπικάκια στη ράχη της μύτης, τους λεγόμενους κέγχρους ή κεγχροειδή ακμή.Οφείλονται, σύμφωνα με την γιατρό Dr. Miriam Stoppard και το βιβλίο της «Το βιβλίο της φροντίδας του μωρού» , εκδόσεις Μίνωας, στο παροδικό μπλοκάρισμα των ιδρωτοποιών αδένων και των σμηγματογόνων αδένων που εκκρίνουν σμήγμα για την εφύγρανση του δέρματος. Σχεδόν πάντα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες.

Εξανθήματα

Πολλά μωρά εμφανίζουν μια δερματική πάθηση που λέγεται κνίδωση των νεογνών. Το δέρμα του μωρού εμφανίζει κοκκινίλες και μικρά άσπρα σπυράκια που εμφανίζονται και εξαφανίζονται πολύ γρήγορα. Το εξάνθημα διαρκεί συνολικά 2-3 ημέρες και φεύγει μόνο του.

derma morou

Τριχοφυΐα σώματος

Τα μωρά γεννιούνται με ποικίλες ποσότητες τριχοφυΐας στο σώμα τους , που λέγεται εμβρυϊκό χνούδι. Μερικά μωρά έχουν μόνο ένα απαλό χνούδι στο κεφάλι τους, ενώ άλλα έχουν πυκνή τριχοφυΐα, ακόμη και στους ώμους και στο κάτω μέρος της ράχης τους. Και οι δυο περιπτώσεις είναι φυσιολογικές και η τριχοφυΐα αυτή συνήθως πέφτει αρκετά σύντομα.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Οι πιο συχνές μυκητιασικές λοιμώξεις που προσβάλλουν τα βρέφη είναι η τριχοφυτία και η καντιντίαση. Η τριχοφυτία προκαλείται από οποιονδήποτε μύκητα ανήκει σε μια ομάδα μυκήτων που ονομάζεται dermatophytes, ενώ η καντιντίαση από έναν μύκητα που ανήκει στο γένος Candida.
Τα εξανθήματα που συνεπάγεται η τριχοφυτία μοιάζουν με σχήμα δαχτυλιδιού και το εσωτερικό τους μπορεί να έχει κόκκινο χρώμα ή και κανονικό χρώμα δέρματος. Αντίστοιχα, τα εξανθήματα της καντιντίασης είναι κόκκινα, ενδέχεται να έχουν λευκό υγρό μεταξύ τους και εμφανίζονται κυρίως στη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες.Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με κατάλληλες κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά, πάνω στα εξανθήματα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τις περιοχές αυτές στεγνές και να φροντίζετε την υγιεινή του μωρού. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved