Γιατί τα μωρά που θηλάζουν έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα;

Έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα οφέλη του θηλασμού στο ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών.

Γιατί τα μωρά που θηλάζουν έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα;

Ο θηλασμός είναι γνωστό ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του βρέφους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα, παχυσαρκία και αυτοάνοσες ασθένειες σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονται με γάλα φόρμουλας.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Ίδρυμα NHS, έφερε στο φως νέα στοιχεία για τις θετικές επιπτώσεις του θηλασμού στην υγεία του μωρού και την πρόληψη διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος στη μετέπειτα ζωή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ανοσοκυττάρων, τα λεγόμενα ρυθμιστικά T λεμφοκύτταρα, αναπτύσσονται τις τρεις πρώτες εβδομάδες ζωής στα μωρά που θηλάζουν σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα. Τα συγκεκριμένα κύτταρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό των παιδιών και λειτουργούν συμπληρωματικά στα κύτταρα που μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος.

Επίσης, σύμφωνα με το neurosciencenews.com, η έρευνα έδειξε ότι τα βακτήρια Veillonella και Gemella, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των ρυθμιστικών Τ κυττάρων, είναι περισσότερα στο έντερο των μωρών που τρέφονται με μητρικό γάλα.

thilasmos anosopoiitiko

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Allergy και τα αποτελέσματά της τονίζουν τη σημασία του θηλασμού. Ο Gergely Toldi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και σύμβουλος στο NHS αναφέρει:

"Πριν την έρευνά μας ήταν άγνωστη η σημασία και η πρώιμη συμμετοχή αυτού του συγκεκριμένου τύπου κυττάρου στα μωρά που θηλάζουν. Ελπίζουμε ότι η νέα αυτή εικόνα θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών θηλασμού, ώστε περισσότερα μωρά να επωφεληθούν από το μητρικό γάλα.

Επίσης, ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά θα συμβάλλουν και στη βελτιστοποίηση της σύνθεσης του γάλακτος φόρμουλας"

Η μελέτη διήρκησε τρία χρόνια και σε αυτήν συμμετείχαν 38 υγιείς μητέρες και τα μωρά τους. Από αυτά, δεκαέξι θηλάστηκαν αποκλειστικά καθ' όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής της έρευνας, εννέα τρέφονται με μητρικό και ξένο γάλα και δεκατρία τρέφονταν αποκλειστικά με γάλα φόρμουλας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved