Πόσο καλή ακοή έχουν τα νεογέννητα;

Πότε το μωρό αρχίζει να ακούει;

Πόσο καλή ακοή έχουν τα νεογέννητα;

Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να ακούσουν αρκετά καλά, αλλά όχι τέλεια. Η ακοή τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ενώ το αυτί τους είναι γεμάτο υγρό και αυτό εμποδίζει την ακοή σε μικρό βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νεογέννητα μωρά ανταποκρίνονται καλύτερα στους ήχους και τις φωνές που έχουν ρυθμό.

Εξετάσεις ακοής

Κάθε νεογέννητο υποβάλλεται σε γενικές εξετάσεις σε ένα διάστημα 4 έως 48 ωρών από τη γέννησή του. Μία από αυτές είναι και η εξέταση της ακοής του βρέφους.Στην περίπτωση που από το τεστ προκύψει κάποιο μη φυσιολογικό εύρημα, τότε είναι αναγκαίες μία ή περισσότερες περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις. Ωστόσο, κάποιο μη φυσιολογικό πρώτο αποτέλεσμα της εξέτασης δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα ακοής. Παράγοντες όπως ο θόρυβος ή κινητικότητα του μωρού τη στιγμή της εξέτασης μπορούν να παρέμβουν στα αποτελέσματα των δοκιμών.

moro anaptixi akois

Ανάπτυξη ακοής

Ήδη από τη μήτρα, τα νεογέννητα γεννιούνται με τη δυνατότητα να διακρίνουν τη φωνή της μητέρας τους και να ανταποκρίνονται σε αυτή περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Έως τριών μηνών, η ακοή του μωρού πρέπει να είναι πιο δεκτική και άμεση στο να αντιδράσει σε ερεθίσματα. Μπορεί να γυρίσει να σας κοιτάξει αμέσως μόλις ακούσει τη φωνή σας ή να ανταποκριθεί κάνοντας μερικούς θορύβους. Αυτός είναι ο τρόπος του μωρού για να σας μιλήσει. Σε μερικές περιπτώσεις το μωρό μπορεί να μην γυρίσει να σας κοιτάξει ή να στρέψει το βλέμμα του αλλού. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό σας δεν μπορεί να ακούσει.

Καθώς γίνεται 7 μηνών, το μωρό θα αναζητήσει και θα ανταποκρίνεται και σε άλλες πηγές ήχου εκτός από τη φωνή σας. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να ακούσει ήχους που δεν είναι πολύ δυνατοί και να αντιδρά με με τον δικό του τρόπο.

Μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους περισσότερους ήχους και ακόμη και τα αγαπημένα τραγούδια του.

Πότε να ανησυχήσετε για την ακοή του μωρού σας

Εάν το νεογέννητό σας δεν ανταποκρίνεται σε δυνατούς ήχους ή στη φωνή σας τους πρώτους μήνες, καλέστε τον παιδίατρο.

Με πληροφορίες από το webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved